Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η οργή των Ελλήνων κατά των μέτρων λιτότητας ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας

Μια άποψη των κινητοποιήσεων μας έτσι όπως την βλέπει ο ξένος τύπος και συγκεκριμένα ο Guardian.
Η μετάφραση δική μου, αν και λίγο πρόχειρη.
Διαβάστε εδώ το άρθρο στο πρωτότυπο

-------------------------------------------

Λαϊκή οργή έναντια στα οικονομικά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα εξερράγη στους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι που απεργούν ακινητοποίησαν την πληγείσα από το χρέος χώρα και δυναμικοί ναυτικοί σταμάτησαν παραθεριστές από την επιβίβαση σε ferry boat με προορισμούς τα νησιά.

Την αντιπαράθεση, την οποία είδαν χιλιάδες τουρίστες σαστισμένοι ενώ είχαν κολλήσει στο λιμάνι του Πειραιά, ακολούθησε ένταση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της σοσιαλιστικής κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, περίπου 20.000 διαδηλωτές παρέλασαν μέσα από την πρωτεύουσα για να καταγγείλουν το ΔΝΤ και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ο Παπανδρέου δεσμεύθηκε να θεσπίσει με αντάλλαγμα € 110bn (£ 89bn) σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, το μεγαλύτερο bailout στην ιστορία. Το χρέος της Αθήνας υπερβαίνει τα €310bn, μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

« Οι καπιταλιστές όχι, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώσουν για την κρίση", φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ μια μειοψηφία αυτοαποκαλούμενων αναρχικών που ακολουθούσε την πορεία, συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ. "ΕΞΩ το ΔΝΤ από την Ελλάδα", ήταν το σύνθημα.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες παρά το μικρότερο από το συνηθισμένο ποσοστό συμμετοχής που αποδίδεται από συνδικαλιστές στη ζέστη του καλοκαιριού, ήρθαν επειδή το Κοινοβούλιο φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει το νέο νομοσχέδιο που περιγράφει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης. Η αναδιοργάνωση, η οποία τροποποιεί, επίσης την εργατική νομοθεσία η οποία από καιρό έχει κατηγορηθεί για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, θα μειώσει τις συντάξεις, θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους με μεγαλύτερη ευκολία.

Οι πλούσιες συντάξεις, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θεωρείται ότι έχουν συμβάλει στη κατάρρευση στα δημόσια οικονομικά. Οι Έλληνες συνταξιούχοι κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται για το 96% του μισθού που κέρδιζαν ενώ εργάζονταν, ποσοστό περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που απολαμβάνουν οι Γερμανοί οι οποίοι τώρα χρηματοδοτούν το πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Η Ελλάδα», είπε η Μιράντα Ξαφά, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, «είναι μια κλασική περίπτωση των δικαιωμάτων που χορηγούνται από κοντόφθαλμες κυβερνήσεις που δεν μπήκαν στον κόπο να εξασφαλίσουν πηγές χρηματοδότησης."

Χωρίς ριζική αντιμετώπιση, οι ειδικοί θεωρούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει σε λιγότερο από 15 χρόνια. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ακολουθούν δραστικές περικοπές σε μισθούς του δημοσίου τομέα, αύξηση των φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 23%, έχουν πυροδοτήσει διαμάχη και ακόμα σφοδρότερη αντιπολίτευση. Οι Έλληνες αντιμάχονται τη νομοθεσία που θα καταργήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο θυμός είναι τέτοιος, ώστε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησαν ότι μπορεί να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα. Ο Παπανδρέου, ο οποίος αναγκάστηκε να διαγράψει τρεις βουλευτές, όταν αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ, ελέγχει τώρα 157 έδρες από τις 300 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

----------------------------------------------------------------

Σημείωση δική μου
Πρώτον το άρθρο δεν λέει πόσος είναι ο μισθός και οι συντάξεις στην Γερμανία και δεύτερον αν αναρωτιέστε ποια είναι η Μιράντα Ξαφά , αρκεί να θυμηθείτε λίγο τον κ. Μάνο και τους Φιλελεύθερους του.

Read more...

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πάμπολλες απεργιακές κινητοποιήσεις , με πορείες διαδηλώσεις αποκλεισμούς κλπ.Θα μου πείτε και πότε δεν είχαμε ,αλλά οι σημερινές συνθήκες και η υπάρχουσα κατάσταση είναι κάτι διαφορετικό και δεν νομίζω να διαφωνεί κανένας μαζί μου . Υπάρχει μια έντονη φιλολογία και ενασχόληση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα λιμάνια της χώρας, με τις γνωστές καταστάσεις που περιγράφονται γλαφυρότατα από τα ΜΜΕ . Έχουμε αποκλεισμούς , ακυρώσεις δρομολογίων , μάχη για το cabotage με επεισόδια τύπου ΖΕΝΙΘ και δεν συμμαζεύεται. Μέσα σε όλα αυτά οι αναπόφευκτες εντάσεις μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων και ο χορός καλά κρατεί.
Από πάνω έχουμε το ισοπεδωτικό ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο , το οποίο έρχεται να βάλει ακόμα ένα κρίκο στην αλυσίδα που πάνε να μας φορέσουν τρόικα και εγχώριοι Κουϊσλινγκ.
Όλοι είναι εναντίον των μέτρων με εξαίρεση τον γνωστό άγνωστο που πρόσφερε και τον μισθό του στον ΓΑΠ για την Ελλάδα .Όλοι είναι σε απόγνωση ενόψει του κατήφορου στον οποίο οδηγούν η καλπάζουσα ανεργία και η ύφεση. Αυτήν η απόγνωση πέρα από τα διάφορα gallop αποτυπώνεται στην αγοραστική και οικονομική συμπεριφορά μας αλλά και ζωντανά στα πρόσωπα και στις κινήσεις μας. Η γνωστή επωδός ότι τώρα είναι η ώρα για ευκαιρίες και για νέα μεγαλεία , ενθουσιάζει μόνο τους "λύκους" οι οποίοι ως γνωστόν είναι οι μόνοι που χαίρονται στην αντάρα.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι είναι διστακτικοί και φοβισμένοι στο να αρχίσουν να διεκδικούν τα κεκτημένα και να αντισταθούν στην επερχόμενη λαίλαπα. Θες γιατί δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι , θες γιατί μπολιάστηκαν σε αυτό τον διαρκή κοινωνικό μιθριδατισμό όπου λίγο λίγο μας ξεψαχνίζουν με μαεστρία για να μην το πάρουμε χαμπάρι .Αλλά ούτε και αυτό πλέον ισχύει γιατί το τελευταίο εξάμηνο παίρνουμε ισχυρές δόσεις και έπαψε το σφάξιμο με το βαμβάκι. Βέβαια οι κυβερνώντες πετάνε και κανένα ψίχουλο,σύμφωνα με την τακτική του μαστιγίου και του καρότου, για να τηρήσουν τα προσχήματα , αλλά και αυτό ισχνό.
Από την άλλη η νέα κοινωνία που γαλουχούμαστε τα τελευταία χρόνια έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της τον ακραίο ατομικισμό, έτσι μπορεί ο καθένας να νομίζει (εσφαλμένα) ότι αυτός θα την σκαπουλάρει και οι άλλοι ας κόψουν το σβέρκο τους , με λίγα λόγια "ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν".
Ίσως και να μην πιάσαμε ακόμα την "κρίσιμη μάζα" , προκειμένου να εκραγεί ο κοινωνικός αγώνας. Ίσως ακόμα να έχουμε πάρα πολλά (ατομικά) για να χάσουμε προκειμένου να τα ρισκάρουμε σε μια πάλη με το θηρίο .
Πάντως όλοι σχεδόν συμφωνούν στο ότι χρειάζεται αγώνας και πάλη .
Κάποιος αγώνας και κάποια πάλη, από κάποιους.Έτσι απροσδιόριστα και γενικά.
Οι περισσότεροι είναι υπέρ των απεργιών , αλλά οι ίδιοι έχουν οικογενειακές ανάγκες και δεν τους παίρνει βέβαια να χάσουν το μεροκάματο , λες και οι άλλοι που απεργούν δεν έχουν παιδιά αλλά κουνέλια.
Όλοι βλέπουν με συμπάθεια τους απολυμένους αλλά δεν θέλουν και να τους δυσκολέψουν την μετακίνηση με τις πορείες τους. Όλα κι όλα !
Όλοι συμπαθούν τους ναυτεργάτες που τους εκμεταλλεύονται οι εφοπλιστές , αλλά δεν θέλουν να χάσουν και το τριήμερο στη Μύκονο ή να βγούνε εκτός προγράμματος όπως προκαλεί οργή το γεγονός της ταλαιπωρίας ατόμων που έχουν πραγματικά ανάγκη να μετακινηθούν.
Πολλοί ίσως να συμπαθούν τους αγρότες και να απολαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα (αν βέβαια είναι και πάμφθηνα ακόμα καλύτερα) , αλλά όταν κάνουν κανένα μπλόκο , όλοι αρχίζουν τα πυρά.
Θα μπορούσα να παραθέσω πολλά παραδείγματα περιπτώσεων όπου οι αγώνες για διεκδικήσεις και δικαιώματα κάποιων προκαλούν ζημιά και απαλλοτριώνουν τα δικαιώματα κάποιων άλλων.
Δεν είναι όμως ο σκοπός αυτής της ανάρτησης . Σκοπός της είναι θέσω κάποια ερωτήματα σχετικά με το τίμημα των αγώνων. Το τίμημα που θα πληρώσει ή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο καθένας μας και όλοι μαζί.
Μην έχετε αυταπάτες , όλα αυτά τα δικαιώματα που έχουμε ( ή που είχαμε για πιο σωστά) έχουν πληρωθεί με αίμα αγώνες και πείνα από κάποιους άλλους παλαιότερα. Μην νομίζετε εσείς ότι οι τράπεζες ή το κεφάλαιο του 1900 ήταν φιλεύσπλαχνο ενώ το σημερινό είναι ανάλγητο . Αυτά που έδωσε τότε , τα έδωσε επειδή φοβήθηκε και θορυβήθηκε από τους αγώνες κάποιων απελπισμένων και ταλαίπωρων.
Έτσι λοιπόν εσύ που δεν κάνεις καμιά απεργία ή δεν συμμετέχεις σε καμία δραστηριότητα διαμαρτυρίας , μην περιμένεις ξαφνικά να σου δώσουν 16 μισθούς, επειδή κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα και τους φώτισε.
Εσύ που (ξανα)ψηφίζεις και (ξανά) εκλέγεις τα λαμόγια που μας έφεραν εδώ, μην περιμένεις σύνταξη αξιοπρεπή και αυτή ακόμα όχι πριν τα 65.
Εσύ που είσαι νέος και αράζεις στην καφετέρια και στα net cafe μην περιμένεις και να πάρεις πάνω από 500 ευρώ, αν βέβαια βρεις δουλειά και φυσικά ανασφάλιστος.
Πως γίνεται ρε παιδιά να φτιάξουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά ;
Είναι δυνατόν να γίνουν αγώνες χωρίς να χάσουμε μεροκάματα , χωρίς να χάσουμε την άνεση και την βολή μας ή ίσως και ακόμα περισσότερα ;
Για σκεφτείτε λίγο εσείς όλοι που διαμαρτύρεστε κάθε φορά που βλέπετε μια διαδήλωση και δυσανασχετείτε και καταπίνετε αμάσητα τα παραμύθια των ΜΜΕ περί ανάσχεσης της ανάκαμψης και περί επιζήμιων κινητοποιήσεων.
Πιστεύετε π.χ. αλήθεια εσείς ότι ο τουρισμός θα διαλυθεί επειδή ακυρώθηκαν τα δρομολόγια μερικών ημερών ή επειδή δεν άραξε ένα πλοίο ή επειδή δεν υπάρχουν τραμ και λεωφορεία ;
Ή ότι θα πάει πίσω το κράτος επειδή απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ;
Ή ότι στραγγαλίζεται η ανάπτυξη επειδή κλείνουν προσωρινά κάποιοι δρόμοι ;
Ή αν το θέλετε και έτσι , ακόμα και αν γινόταν όλα αυτά , πως είναι δυνατόν να διεκδικήσεις κάτι χωρίς απώλειες ;
Είναι δυνατόν να συγκινηθούν απλά από το δράμα σου ;
Φανταστείτε τους Έλληνες που ξεσηκώθηκαν το 1821 ή αυτούς που ανέβηκαν στο βουνό στην κατοχή πόσα είχαν να χάσουν .
Μάλλον κάτι παραπάνω ε ;
Για σκεφτείτε το λίγο.
Εκτός και αν πιστεύετε ότι κάποιοι άλλοι θα τρέξουν για σας και θα κερδίσουν τα πάντα , χωρίς να ανοίξει μύτη και χωρίς να θιγεί το κουκούλι της ευδαιμονίας σας στο ελάχιστο.
Οπότε λοιπόν ή αγωνιστείτε ή μην παραπονιέστε όταν σας βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.
Οι ρητορικές οι λεονταρισμοί και οι ψευτοπαληκαριές καφενείου δεν έχουν θέση πλέον.
Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις και οι δικτατορίες με κουβέντες εκ του ασφαλούς και δεν γίνεται να μην θιγεί τίποτα και κανένας.
Αν το αντιλαμβανόμαστε αυτό έχει καλώς , αλλιώς ας αποδεχτούμε την μοίρα μας διαβάζοντας στα κυριακάτικα ένθετα για το lifestyle του Πατίτσα και για το μ......ί της Χάϊδως ενώ ψάχνουμε προσφορές 3 σε 1 στο Carrefour.


Υ.Γ. Σε όποιον βιαστεί να με κρίνει ως συνοδοιπόρο του ΚΚΕ και των λοιπών ρευμάτων του , ας ρίξει πρώτα μια καλή ματιά στις αναρτήσεις μου.
Επειδή οι ταμπέλες είναι εύκολες , ιδίως όταν είναι δύσκολο να δουλέψει ο εγκέφαλος.

Read more...

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Σιτάρι για όπλα ;


Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτει μεν θέμα άμεσης υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 420+30 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνει αφ’ενός μεν την διάθεση της Ρωσίας να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως και να βοηθήσει στην ελληνική οικονομία: Προτείνει την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψος 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά!

Οι παράμετροι της ρωσικής πρότασης είναι τέτοιες που πολύ δύσκολα θα αγνοηθούν από ελληνικής πλευράς: Περίπου 450 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφηθούν από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Β.Πούτιν έγινε ευμενώς δεκτή από ελληνικής πλευράς και φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες επιτάχυνσης του προγράμματος.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνδεθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής! Η μοναδική περίπτωση στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό και υπό την μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ήταν η προμήθεια των 40 Mirage 2000EGM/BGM το 1986, αλλά χωρίς τα απ’ευθείας οφέλη για την ελληνική οικονομία που θα υπάρξουν τώρα.

Σήμερα υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία, υπό τον Ρώσο «αρχιτέκτονα» των εξαγωγών αμυντικού υλικού Μ.Δημήτριεφ επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο και ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της νέας ρωσικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά έχει αποδεχθεί να μην υπάρξουν εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα (π.χ. προκαταβολή) εντός του 2010 που είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, αλλά οπωσδήποτε να «σφραγιστεί» το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει δεκτό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, μίλησε με θετικά λόγια για το περιεχόμενο της πρότασης Πούτιν και συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά το βιομηχανικό έργο και την εγχώρια βιομηχανική συμπαραγωγή έχει επέλθει αρχική συμφωνία για περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αυτή την στιγμή κυριολεκτικά «κρέμεται» από αυτό το πρόγραμμα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία στιγμή πριν από δύο εβδομάδες ματαιώθηκε ταξίδι επιτροπής του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι επρόκειτο να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ηλικίας 25 ετών μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ M2 Bradley (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί).

Σε μία γενικότερη θεώρηση των ελληνορωσικών σχέσεων, η Ρωσία φαίνεται ότι κάνει την ύστατη κίνηση προκειμένου να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα καλύτερο επίπεδο, μετά από την «τρικυμία» των αγωγών…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aνανέωση: Συζήτηση στην Βουλή για το παραπάνω θέμα έγινε πριν από λίγο μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο πρόεδροες του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: "Σήμερα, σε λίγο, θα σας παραδοθεί επιστολή του Πρωθυπουργού Πούτιν για μία σχέση συνεργασίας που ωφελεί την πατρίδα. Μία προσπάθεια την οποία κάνουμε πολλοί, μια προσπάθεια να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις με την Ρωσία με κλήρινγκ, δηλαδή να επαναφέρουμε ένα νεκρό στοιχείο για την ελληνική οικονομία εν δράσει. Πιστεύω, λοιπόν, αυτήν την τελευταία ευκαιρία να την πιάσουμε. Ο μονόδρομος της Τρόϊκας μας καταδικάζει σε αδύνατες επιλογές. Ας ανοίξουμε λοιπόν τις επιλογές μας και σε άλλους χώρους και σε άλλους φορείς και σε άλλα κράτη έξω από την Τρόϊκα".

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε με θετικό τρόπο για την κίνηση των Ρώσων λέγοντας μεταξύ άλλων: "Και στην Ρωσία είχα προσωπικά επαφές και με τον κ.Πούτιν και με τον κ.Μεντβέντεφ. Έχουμε μία πολύ καλή θετική συνεργασία. Είμαστε ανοικτοί σε θέματα κλήρινγκ".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Σχόλιο
Πως ήταν μια εποχή που αντάλλασσες ένα κιλό σιτάρι για δύο κιλά κρεμμύδια ;
Μια εποχή όπου τα προϊόντα είχαν μια ανταλλακτική αξία σε είδος . Το χαρακτηριστικό αυτής της εποχής ήταν η έλλειψη ρευστού και η (αναγκαστική) οικονομική εσωστρέφεια των συναλλασσομένων . Από ότι φαίνεται πάλι προς τα εκεί πάμε .
Τώρα είναι δύο τόνοι σιταριού , ένας τόνος ντομάτας, μισός τόνος καλαμπόκι και τρεις τόνοι ροδάκινα, ίσον με ένα BMP και δώρο το πολυβόλο !


Αν αναλογιστεί κανείς και την δραματική τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με το σιτάρι φέτος τότε η όλη ιστορία αποτελεί μια πιθανή διέξοδο και όχι μόνο για φέτος.
Ας δώσουμε στον Πούτιν αγροτικά προϊόντα και αυτός ας μας δώσει όπλα.
Θυμάστε το πρόγραμμα OIL FOR FOOD του ΟΗΕ για το ΙΡΑΚ . Εμείς είμαστε στο FOOD FOR WEAPONS ! ! ! ! !

Βέβαια εγείρονται κάποια ερωτήματα , σχετικά με το πως θα πληρώσει η κυβέρνηση τους αγρότες , αφού αφενός τους χρωστά από πέρυσι τον ΦΠΑ από το αγροτικό πετρέλαιο (αυτό και αν είναι ιστορία) και αφετέρου το δημόσιο έχει σταματήσει γενικά τις πληρωμές , προσπαθώντας να δείξει μηδενικά έξοδα και να μην της τραβήξει το αυτάκι η τρόικα .
Έχω μια ιδέα γιαυτό .
Ας κάνει ότι θέλει να κάνει και με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ας τους δώσει ομόλογα και αυτοί όταν θα χρειαστούν λεφτά για σπόρους ας τα σπείρουν να φυτρώσουν για να ανέβει και η απόδοσή τους.

Read more...

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ ;


ΠΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΕΝΘΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ , ΜΑΘΗΤΕΣ , ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ , ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ , ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ .

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ .

Read more...

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ


Τους τελευταίους 10 μήνες παρατηρούμε μια έντονη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η ύφεση της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει τους εργολάβους σε απόγνωση. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφήνουν μισο-τελειωμένα τα κτίσματά τους και οδηγούν τους πελάτες τους σε ακραίες συμπεριφορές.

Βουτιά πωλήσεων κατά 50%, παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα, δεκάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες που υποαπασχολούνται ή βρίσκονται χωρίς δουλειά είναι η εικόνα της κτηματαγοράς κατά τους πρώτους έξι μήνες. Κι όμως, παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα- κολλημένα στα 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- η πτώση των τιμών περιορίζεται σε ένα 10%-15%.

Η μείωση δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης, και η μόνη εξήγηση είναι ότι οι κατασκευαστές ακόμη ζούνε από τα έτοιμα της χρυσής περιόδου των προηγουμένων ετών από τα μεγάλα δηλαδή κέρδη που τους επιτρέπουν να έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της τιμής. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ευνοϊκό , η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10%-15%, ενώ σύμφωνα με το κακό, που συνδέεται με τη ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με το «σκάσιμο» πολλών τραπεζικών δανείων. Οι τράπεζες απορρίπτουν πλέον τις λιγοστές ούτως ή άλλως αιτήσεις για στεγαστικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός όσων νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους.

Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο τρίμηνο μειωμένη κατά 20% και πάνω από 700 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει φέτος λουκέτο. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι εκτός από την κρίση, υλικά, και κόστος ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς. Από την 1η Ιουλίου άλλωστε αυξάνεται σε ο ΦΠΑ σε 23% για την αγορά ακινήτων. Από πλευράς αριθμών, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως από τους 380.000 κάποτε οικοδόμους, σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 230.000, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών.

Δημιουργήθηκε στη χώρα, τα τελευταία 30-40 χρόνια μια γενιά πολιτών που ζει από ενοίκια και αντιπαροχές. Σήμερα, που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση, οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας έχουν μείνει από έσοδα. Αν θελήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα κοινωνιολογικά, θα διαπιστώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έμαθαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι δεν έχουν σπουδάσει και είχαν ως μοναδική ενασχόληση την είσπραξη ενοικίων. Ξαφνικά η ”τεμπελιά” βαφτίστηκε ”real estate”, χωρίς ποτέ να γίνεται αξιοποίηση ακινήτων. Δυστυχώς, το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και σήμερα που η οικονομία μας είναι σε βαθιά ύφεση, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πόρους, γνώσεις και επάγγελμα.

Αυτές είναι τεράστιες ευθύνες ενός κράτους που θέλει να έχει κοινωνική ευαισθησία, επιχειρηματικότητα και αξιοκρατία. Έτσι φτάνουμε στην ανυποληψία και στην ισοπέδωση αξιών και ιδεών. Με γενιές αποπροσανατολισμένες, που μόνο στόχο έχουν τον εύκολο πλουτισμό. Τώρα όμως τι θα κάνουν; Που είναι η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα; Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης;

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Από το HELLENICSPACE

Εγώ σε όλα αυτά θα μπορούσα να συμπληρώσω το γεγονός πως κατά την ταπεινή μου εκτίμηση , το σημερινό μπάχαλο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα σχετικά με την χωροταξία και τις χρήσεις γης οφείλεται στην στρεβλή αντίληψη και πρακτική αναφορικά με την γη.
Το όνειρο του κάθε Έλληνα είναι να γίνει οικόπεδο το χωράφι του και να το δώσει για αντιπαροχή ( α ρε αθάνατε εθνάρχη) .
-Έτσι οδηγήθηκαν οι πόλεις μας και ο αιγιαλός μας σε αυτό το χάλι ,
-Έτσι έχουμε τις στρεβλώσεις σχετικά με τις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και στο να έχει μια γκαρσονιέρα στην Αθήνα 150,000 ευρώ όταν ο μέσος μισθός είναι πολύ κάτω από 1000 ευρώ
-Έτσι φτάσαμε σε αυτό το χάλι των αυθαιρέτων και των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων
......και πάει λέγοντας
Ήταν σαφής επιλογή της πολιτείας από το 1960 κει μετά όλα αυτά , ας μη γελιόμαστε . Η οικοδομή έχει χαρακτηριστεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος , η αιχμή του δόρατος της οικονομίας λόγω της στρεβλότητας που οδηγεί σε υπερκέρδη . Αυτήν ήταν η περίφημη ελληνική ανάπτυξη , έτσι χτίστηκε στην κυριολεξία
Τεράστιες και οι ευθύνες του επιστημονικού κόσμου.
Των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αφού αυτοί που είχαν την ευθύνη για την χωροταξία και την βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού χώρου , θησαύριζαν από την οικοδομή ( η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών είναι πολιτικοί μηχανικοί που πουλαν με το κομπιουτεράκι τετραγωνικά) και παρακαλώ να λείπουν οι θυμωμένες αντιδράσεις γιατί τυγχάνω και ο ίδιος μηχανικός.
Των νομικών αφού και αυτοί θησαυρίζουν από όλο αυτό το κύκλωμα , συμβολαίων , αντιπαροχών και δικαιοπραξιών . Να μην μιλήσω για το άλλο σκάνδαλο. Οι αμοιβές τους είναι συνάρτηση των αντικειμενικών αξιών των συμβολαίων που εμπλέκονται . Τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες αυξήσεις αντικειμενικών ( και πολύ ορθώς) ακόμα και 100% σε κάποιες περιοχές , εκτοξεύοντας και τις αμοιβές τους , αφού ο τρόπος υπολογισμού τους παρέμεινε ο ίδιος . Πόσοι επαγγελματικοί κλάδοι είχαν τέτοια αύξηση στα νόμιμα κέρδη τους άραγε ;
Να μην πούμε και για το όλο μπάχαλο που γίνεται για το κτηματολόγιο επειδή ο κάθε επαγγελματικός κλάδος θέλει την πρωτοκαθεδρία στην σύνταξη και την διαχείριση για να μην χάσει τα κεκτημένα. Αυτήν την στιγμή το συντριπτικό ποσοτό των αστικών δικών αφορούν κτηματικές και οικοπεδικές διαφορές. Φανταστείτε επομένως όλα αυτά λυμένα με το κτηματολόγιο. Φυσικά και η έλλειψη κτηματολογίου συμβάλει στην χωροταξική αταξία, στην καταπάτηση και όλα γίνονται θυσίες στον βωμό της οικοδομής.

Read more...

Επιστροφή από τη χώρα όπου μαύροι και λευκοί έχουν τα ίδια δικαιώματα


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου

Αυτή τη φορά αποχαιρετούμε με το κεφάλι πιο ψηλά. Όχι όπως το 1994 στο Αμέρικα. Η πρώτη νίκη με τα δύο πρώτα γκολ στον αγώνα με την Νιγηρία (στις 17.6.10) μάς ανεβάζει στην ...ιστορία αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης της FIFA, για να μετριάσει τον πόνο του γρήγορου αποκλεισμού μας. Όμως, η προηγούμενη μέρα (16 Ιουνίου του 1976) θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της Νότιας Αφρικής ως γιορτή δικαίωσης ενός σκληρού και μακροχρόνιου αγώνα. 34 χρόνια πριν, σε μια από τις ειρηνικές πορείες του μαύρου πληθυσμού, ο 12χρονος Hector Pieterson έπεσε νεκρός από τους λευκούς. Για να έχουν οι μαύροι τα ίδια δικαιώματα με τους λευκούς.

΄Ηταν τότε που το ξεσήκωμα της νεολαίας στο Soweto κορυφωνόταν κατά του απαρτχάιντ, με εκατοντάδες διαδηλωτές νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στη μνήμη αυτών και του Hector, καθιερώθηκε αργότερα η Εθνική Ημέρα Νεολαίας, κάτι που πρόσεξαν ελάχιστοι (πέρα από το πολυάριθμο εκεί ομογενειακό μας στοιχείο) από τους παρευρισκόμενους δικούς μας στη Μαύρη Ήπειρο, Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν από κοντά τον τερματισμό της διάκρισης του φυλετικού διαχωρισμού, αν και ο πυρετός της παγκόσμιας γιορτής ποδοσφαίρου στη βιτρίνα της όλης διοργάνωσης δεν επέτρεψε μια ματιά στα ενδότερα.

Εκεί που η κοινωνική ανισότητα βασιλεύει, εκεί που η εγκληματικότητα είναι ζωντανή εικόνα της όλης υποδομής (με ένα μέσο όρο 50 δολοφονιών καθημερινά). Εκεί που τώρα δεν δουλεύει η ...μηχανή του χρήματος, με τους κάπου 300.000 επισκέπτες-οπαδούς των 32 εθνικών ομάδων (για τους διοργανωτές 150.000 λιγότεροι λόγω της οικονομικής κρίσης). Εκεί που οι 700.000 θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία θα ελαχιστοποιηθούν σε λίγες μέρες, όταν σιγήσουν οι βουβουζέλες με το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Για την Νότια Αφρική το οικονομικό όφελος θα φτάσει τα 10.000 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών), πέρα από αυτό της FIFA που θα πλησιάσει τα 2.600 εκατ. ευρώ.

Κατά τον πρόεδρο της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, η FIFA έχει καθορίσει μέχρι και τις τιμές των ξενοδοχείων, των εισιτηρίων για τους αγώνες και πάει λέγοντας. Πόσα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να είναι εκεί, επειδή μόνο για μια θέση εκφωνητή ραδιοσταθμού η FIFA ζητούσε προκαταβολή το ποσό των 140.000 ευρώ! Ασφαλώς, δεν μπορούσαν να λείψουν οι γνωστές μας επενδυτικές τράπεζες, οργανισμοί και εταιρίες με τις προβλέψεις τους για την κυπελλούχο χώρα. Οι Goldman Sachs, UBS και PWC βλέπουν την Βραζιλία, με Γερμανία και Ιταλία στην δεύτερη και τρίτη θέση. Λέτε να ξέρουν κι από μπάλα που γυρίζει!

Read more...

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΑΡΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΚΑΚΙΑΣ



Read more...

Ο καθηγητής Mazower και ο διάσημος επενδυτής


Από το Antinews

Προχθές είχε μια ομιλία στο Μέγαρο Μελά, της Εθνικής Τράπεζας, κάποιος καθηγητής Mazower. Ο Mazower έχει γράψει ενδιαφέροντα βιβλία για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα του μεσοπολέμου και μοιάζει γνώστης της περιοχής μας. Είναι Άγγλος και διδάσκει στην Αμερική.

Τον προλόγισε ο Στυλιανός Ζαββός που παρουσιάζεται σαν διάσημος Έλληνας επενδυτής: (The famous investor of Greek origins Stelios Zavos gathered the most outstanding minds from Wall Street in order to discuss the economic crisis in Greece announces. At the “Mystical Supper” were present another famous investor – George Soros, the not less famous professor in economics in the University of Stern Nouriel Roubini, John Polson, owner of the famous eponymous hedge fund in New York… http://www.grreporter.info/en/soros_roubinico_discussed_greek_economy_new_york/2167

και http://www.antinews.gr/?p=40178)

Εγώ, που δεν είμαι famous, πήγα και σέρβιρα καναπεδάκια και νερά, και άκουσα την ομιλία.

Ο Mazower είπε ότι ενώ η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και άλλες φορές στην μεταπολεμική ιστορία, δεν ήταν η μόνη χώρα στο κόσμο που το έχει κάνει, ούτε της έχει βγει πάντα σε κακό. Είπε ότι έχομε ωφεληθεί από το γεγονός ότι είμαστε σε γεωπολιτικό σημείο που μπορούσαμε να παίξουμε με τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, και στην χρεοκοπία της δεκαετίας του 30, μας ανέχθηκαν οι Άγγλοι τραπεζίτες (και οι Γερμανοί) λόγω του μεταξύ τους καυγά, και είπε ότι καλά τα πήγαμε δημοσιονομικά (αλλά ξέχασε να πει ότι η καλοσύνη είχε και αρκετή δικτατορία από δίπλα της). Είπε ότι εκείνη η περίοδος ήταν η αρχή του κρατισμού στην Ελλάδα.

Από τα αρχικά του σχόλια για τα οφέλη της εξόδου από το στάνταρ του χρυσού και την υποτίμηση, υπέθεσα, αρχικά, ότι θα μας έλεγε και για τα οφέλη της πιθανής εξόδου από το ευρώ, και είπα, «μπράβο θάρρος να πει τέτοια πράγματα σε κτίριο της πασοκοκρατούμενης Εθνικής Τράπεζας»

Μετά είπε για την δεκαετία του 60 πως υπήρξε ανάπτυξη με την βοήθεια και των Αμερικάνων και της Γερμανίας (όταν αποποιηθήκαμε πολεμικών αποζημιώσεων). Είπε βέβαια ότι η ανάπτυξη έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι φιλοδοξίες και οι ανάγκες των αριστερών. Ξέχασε να πει ότι το ιδιωτικό Ελληνικό κεφάλαιο της περιόδου μεγαλούργησε σε μερικές περιπτώσεις, ότι το κράτος έκανε χόμπυ την φορολογία και τις υποτιμήσεις, και ότι οι επιχειρηματίες έκαναν χόμπυ την λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος.

Δεν θυμάμαι τι είπε για την χούντα (σέρβιρα νερό εκείνη την ώρα), αλλά πήρε το αυτί μου ότι έθαψε τον Αντρέα, αλλά είπε ότι δημοσιονομικά τα κατάφερε, αλλά ξέχασε να αναφέρει ότι ο Αντρέας και οι πρωτο-πασόκοι βασίστηκαν στην αρπαγή του έτοιμου ιδιωτικού κεφαλαίου. Για τον Σημίτη είπε επίσης ότι τα κατάφερε (με την βοήθεια της ΕΕ) αλλά ξέχασε να πει ότι ξεπούλησε την Ελλάδα στην Γερμανία. Δεν θυμάμαι αν είπε τίποτα για τον ΚΚ τον β’, αλλά μου έπεσε ο δίσκος από τα χέρια όταν έπλεξε το εγκώμιο του ΓΑΠ, και τι ωραία που τα πάει σε μία δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, και πως πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να τον ευχαριστήσουμε και η παγκοσμιοποίηση και καλά θα είναι κλπ. Εμετικός ο κύριος καθηγητής.

Το τι είπε ο Mazower σχεδόν δεν ενδιαφέρει… Η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν ένας κύριος σηκώθηκε στις «ερωτήσεις» και ντροπαλά άρχισε να λέει κάτι για ψέματα ή παραπλάνηση, αλλά αμέσως ύψωσε το ανάστημά του ο διάσημος επενδυτής Ζαββός (λίγο πιο κοντός από τον Ρίζο) και του είπε «δεν θέλουμε δηλώσεις, μόνο ερωτήσεις» τα έχασε ο άνθρωπος κάτι ψέλλισε, και έχασα την συνέχεια.

Επειδή η αίθουσα ήταν γεμάτη κυρίες και κυρίους της καλής κοινωνίας (μερικοί από τους οποίους έχουν υπάρξει θύματα και του πρωτο-πασόκ και της τρομοκρατίας), και επειδή σαν καλές κότες ετοιμάζονται και για δεύτερη ομιλία σήμερα, τους λέω: Προσέξτε τα όλα αυτά τα νοεταξικά δήθεν ακαδημαϊκά και πεφωτισμένα, είναι ο νέο-φασισμός, σε νέο-σοσιαλιστικό μανδύα, για να γίνονται famous τα Σοράκια, και να πάτε εσείς πρόβατα σε νέα στρατόπεδα συγκεντρώσεως (οικολογικές φάρμες αδυνατίσματος θα τα λέμε…)



Αν δείτε το πρωτότυπο άρθρο στο Antinews αξίζει να ρίξετε μια ματιά και σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχόλια που έγιναν από αναγνώστες.


Σχόλιο δικό μου .

Ο Mazower άρχισε να ασχολείται με την Ελλάδα με την διδακτορική του διατριβή ” Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου” , (Greece and the Inter-War Economic Crisis) , οπότε θεωρώ ότι την συγκεκριμένη περίοδο την γνωρίζει καλά από αυτή τη σκοπιά .

Έχω διαβάσει και το “Θεσσαλονίκη – πόλη των φαντασμάτων” και το “Η Ελλάδα του Χίτλερ”. Το δεύτερο είναι πολύ καλύτερο και ποιο στέρεο από το 1ο, λόγω του ότι την συγκεκριμένη περίοδο την γνωρίζει καλά.Για μένα είναι ένα βιβλίο που συντελεί στο να αντιληφθούμε κάποιες πτυχές αυτής της σκοτεινής περιόδου.
Το 1ο βιβλίο είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και δεν μπόρεσα να απαλείψω την αίσθηση ότι ο συγγραφέας ήξερε από την αρχή σε τι άξονες θέλει να κινηθεί και απλά συγκέντρωνε τα στοιχεία που τόνιζαν αυτά στα οποία ήθελε να καταλήξει , παραμελώντας και αγνοώντας τα υπόλοιπα.
Βέβαια στο βιβλίο του έλεγε και μεγάλες αλήθειες που δεν μας τιμούν σαν έθνος , αλλά σε καμιά περίπτωση οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι δεν ήταν αποκλειστικά αθώα φιλειρηνικά θύματα.
Η ιστορία είναι κάτι δυναμικό και πολύπλοκο και κανένα βιβλίο δεν μπορεί να λέει την απόλυτη αλήθεια .Στην καλύτερη περίπτωση να συμπληρώνει ένα κομμάτι του παζλ.
Πάντως συμφωνώ απόλυτα με ένα σχόλιο που λέει ότι :

“Δεν είναι ο Mazower το πρόβλημα (και σίγουρα δεν είναι η όποια θρησκεία του). Το πρόβλημα είμαστε εμείς που έχουμε χάσει την ικανότητα για ανεξάρτητη και κριτική σκέψη, σε καιρό παρακμής, φτώχειας και παραπλάνησης.”


Αν γνωρίζαμε καλά την ιστορία μας ή αν ξέραμε έστω να διαβάζουμε τότε δεν θα φοβόμαστε κανένα Μαζάουερ .
Αν μπορούσαμε να δούμε χωρίς παρωπίδες την ιστορία στις πραγματικές διαστάσεις της , δεν θα μπορούσε κανένας να μας πουλήσει παραμύθια και οι διάφοροι σοφοί από την Εσπερία (εγχώριοι και μη ) θα το σκεφτόταν δυο φορές πριν έλθουν να πουλήσουν εδώ την πραμάτεια τους.

Read more...

Μικρή καθημερινή αντίσταση , ή αλλιώς η τέχνη του εφικτού


Η αντίσταση ξεκινάει μέσα από μικρές πράξεις του καθενός. Μην περιμένετε υψηλές ρητορείες ,μεγάλους σεισμούς και Αρμαγεδώνες.
Αυτά δεν είναι εύκολα πάντα και απαιτούν πολλές φορές ταυτόχρονα την εύνοια της κοινωνικής, χρονικής και ιστορικής συγκυρίας. Δεν γίνεται έτσι στο άψε σβήσε κάθε δεκαετία μια γαλλική ή μια Οκτωβριανή επανάσταση .

Ας μιλήσουμε όμως για το εφικτό.

Ο καθένας ας δώσει τις μικρές του μάχες ενάντια στην διαφθορά, την αλητεία, την εκμετάλλευση , την πελατειακή νοοτροπία , το ρουσφέτι και τον ωχαδερφισμό από το πόστο του και στο βαθμό που μπορεί.
Μην ξεχνάτε όλοι αυτοί έχουν αξία και δύναμη επάνω μας όσο τους πιστευουμε και τους έχουμε "θεοποιημένους" στο βάθρο τους. Οι κοινωνικές και πολιτικές δεισιδαιμονίες , όμοια με τις θρησκευτικές, έχουν επιρροή μόνο στους απαίδευτους και τους αφελείς.

Ορίστε ένα παράδειγμα αντίστασης ενός μεμονωμένου ατόμου :

Διαβάστε εδώ από τον Τειρεσία.

Θα μου πείτε ότι κάτι έγινε . Αν το κάνει ένας δεν έγινε τίποτα , αν το κάνουν χίλιοι είναι κάτι σημαντικό και αν το κάνουν όμως δέκα χιλιαδες αλλάζουν πάρα πολλά.

Αν ξεκινήσει η αφύπνιση και ο αγώνας μας από τα μικρά , θα φτάσουμε και στα μεγάλα.

Read more...

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

Το έχουμε γράψει και άλλη φορά εδώ και θα το ξαναγράψουμε.
Όλοι οι δωσίλογοι και οι οσφυοκάμπτες επί κατοχής , είναι οι ίδιοι που εκμεταλλευόμενοι την αντικομουνιστική υστερία (και την κομμουνιστική βλακεία και επικινδυνότητα), την σκαπούλαραν από το ικρίωμα. Η Ελλάδα είναι λόγω εμφυλίου η χώρα με σχεδόν μηδενικές δίκες και καταδίκες προδοτών και δοσίλογων. Ρίξτε μια ματιά στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ιστορία όσοι θέλετε και θα δείτε .
Που λέτε για να επανέλθω , όλοι αυτοί όχι μόνο την σκαπούλαραν αλλά μετά τον εμφύλιο αναδύθηκαν από την γελοία εθνικιστική κολυμβήθρα του Σιλωάμ , άσπιλοι και άμωμοι , ξεκοκάλισαν το σχέδιο Μάρσαλ και έβαλαν τις βάσεις για τα μεγάλα σημερινά τζάκια.
Κάποιο από αυτούς παραδίδουν μαθήματα πατριδογνωσίας και αμετροέπειας ποντάροντας στο συλλογικό εθνικό μας Αλτσχάϊμερ και την ακόμα μεγαλύτερη άγνοια των Ελλήνων για την ιστορία τους, αν και εδώ που τα λέμε με τέτοια σχολεία και πλάι καλά να λες.

Στο blog των Αδιάβροχων , δημοσιεύτηκε μια ανάρτηση την οποία μου επεσήμανε ο Περί-πάτρης.


Αυτήν λέει για κάποιο βιβλίο που αναφέρεται στην κατοχική ιστορία της νήσου Χίου την Περίοδο 1941-1944.
Έχει και κάποια φωτογραφία που ο δήμαρχος Λαιμός Ανδρέας μαζί με άλλους σημαίνοντες πατριώτες παραδίδει την Χίο στους Γερμανούς.




Το επίθετο μου φαίνεται γνωστό , εσάς ;


Ίσως πρέπει να μελετήσουμε το βιβλίο για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Read more...

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Εμβατήριο για ...όποιον ακούει



Εμβατήριο


Πεινασμένοι Mινώταυροι
οι φάμπρικες στην πόλη
κι οι δραπέτες κομματιάζονται
στην εθνική.
- Ποιο αίμα λυπάστε σύντροφοι;

Σύριγγες ηρωίνης στα σκουπίδια
και ρόγχος καρκινοπαθών
απ' τα παράθυρα.
- Ποιον κόσμο ονειρεύτηκες
για μένα πατέρα;

Πουλάνε ζαρτιέρες για τραβεστί
και νάιλον δέρμα
για θύματα των ναπάλμ.
- Ποια κόλαση φοβάσαι
μη μας βρει αδέρφι;

Kομπιούτερς αρχειοθετούν
τις ανάσες μας
και πύραυλοι σημαδεύουν
τα όνειρά μας.
- Μάνα ,
είναι αλήθεια πως νικήσαμε τους ναζί;


Σήκωσ' τα μανίκια.
Ξεγύμνωσε την απελπισία σου
στο δρόμο
και πέσε στη φωτιά.
Δεν είσαι θύμα μιας περίστασης.
Όλα ήταν πάντα προγραμματισμένα.

Πέσε στη φωτιά.
Kανείς μην περιμένεις να σε σώσει.
Μόνο η φρίκη νικά τη φρίκη τους.

Δημήτρης Βάρος


Είναι η 2η φορά που δημοσιεύω το συγκεκριμένο ποίημα αλλά εκφράζει για μένα πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελα και θα μπορούσα να πω με δεκάδες σελίδες.

Πόσο θα ήθελα να ίσχυε αυτό που έλεγε ο Αγγελάκας σε ένα τραγούδι του, ότι " ο χαμένος τα παίρνει όλα......"

Read more...

Μοιρολατρία ή αδιαφορία ;

Οι ειδικοί φόροι μαζί με το κόστος ζωής , εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Ο ΦΠΑ τραβά την ανηφόρα.
Το βιοτικό επίπεδο τον κατήφορο.
Η ανάπτυξη έπιασε πάτο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα από ότι φαίνεται.
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ψαλιδίστηκαν αισχρά.
Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε ελεύθερη πτώση.
Η ομπρέλα προστασίας του εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα χάνεται.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθιερώνει την δια βίου εργασία .
Τα (ελάχιστα) υγιή ασφαλιστικά ταμεία λεηλατούνται.
Οι τράπεζες που σώσαμε από την κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν , αποθρασύνονται μέρα με την μέρα.
Οι συνδικαλιστές είναι πουλημένα κορμιά και υπονομεύουν τους αγώνες αυτών που τους εκλέγουν.
Τα τριακόσια καλοθρεμμένα γουρουνάκια της βουλής ( α ρε Τζίμη Πανούση με τα ωραία σου) , είναι απόλυτοι κομματικοί yes men και τρέμουν για την καρεκλίτσα και το μαγαζάκι τους.
Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων επικίνδυνοι αφελείς .
Όλοι παρόλα αυτά , άσχετα με το IQ τους, βουλευτές και κυβέρνηση είναι δωσίλογοι και εθνικοί μειοδότες.

ΕΜΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ;
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΒΑΛΗΣΟΥΝ ;
ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ;
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΟΥ ΑΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΣΚΥΨΕΙΣ .

ΓΙΑΤΙ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ;
ΤΟΣΟ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΣ ΓΙΝΑΜΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ;
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΝΑΜΕ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΙ "Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ"

Read more...

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα σήμερα

Αυτό το μήνυμα έχει ως αποδέκτες 3 κατηγορίες:

Α' όσοι γεννήθηκαν πριν τη μεταπολίτευση και ακόμα ζουν ανάμεσά μας

Β' όσοι γεννήθηκαν από 1974 μέχρι και 1986
Γ' όλοι οι νεώτεροι

Οι Α΄ θα το καταλάβουν αμέσως - όπως και τον λάθος δρόμο που πήραν πολιτικά - τους λάθος ανθρώπους που επέλεξαν και τελικά κάψαν τα όνειρά τους

Οι Β' κάτι θα υποψιαστούν αλλά ακόμα δεν έχουν καταλάβει που έγινε το λάθος.

Οι Γ' είναι οι πιο μπερδεμένοι, πιο αγριεμένοι, πιο εκδικητικοί - και έχουν όλα τα δίκια με το μέρος τους. Αυτοί ή θα κουραστούν γρήγορα και θα τα παρατήσουν (μάλλον θα την κοπανήσουν για αλλού) ή θα μας αλλάξουν τον αδόξαστο σε αγένεια - προκλητικότητα - χυδαιότητα - βαρβαρότητα. Είναι τα παιδιά της ντροπής μας, των λαθών μας, της απέραντης και ατέλειωτης βλακείας μας. Είχαν δίκιο οι Αιγύπτιοι ιερείς [ Ω Πλάτων, παίδες εισί - που πάει να πει εσείς οι Έλληνες ποτέ δεν θυμόσαστε τίποτα από το παρελθόν, σαν να γεννηθήκατε μόλις πριν από λίγο, γι αυτό και κάνετε πάντα τα ίδια λάθη].

Τη δεκαετία του `70 τη θυμάμαι σαν χθες. Κυκλοφορούσαν
παντού τα Fiat 127, τα Zastava, και οι μηχανές Floretta.
Οι σπορτίφ τύποι είχαν Autobianchi Abarth (με 53 άλογα
παρακαλώ), και οι σώφρονες. Austin Morris Allegro! Το
σάντουιτς με γύρο κόστιζε 3 δραχμές, με σουτζουκάκι 2, και
το λεωφορείο μία δραχμή (με πάσο 50 λεπτά). Αν έδινες
εικοσάρικο, ο εισπράκτορας ή ο σουβλατζής σε μάλωνε,
διότι δεν είχε. να στο χαλάσει. Τόσο καλά.

Και μετά ήρθε η δεκαετία του 80. Και το ΠΑΣΟΚ. Και γέλασε
το χείλι του κάθε πικραμένου. Το δημόσιο άνοιξε τις
πόρτες του στον κάθε αναξιοπαθούντα που δήλωνε
σοσιαλιστής, η Ελλάδα απέκτησε «ανεξάρτητη» διεθνή φωνή,
μια νέα τάξη αναδύθηκε απ` το πουθενά, και οι ρεμούλες
έγιναν κανόνας. Η χαρά του αφισοκολλητή. Το βασίλειο της
συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας. Όπως και της φτηνής
ρητορικής. «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «Ζήτω η Λιβύη»,
μελετήστε το «πράσινο βιβλίο» του Καντάφι, και άλλα πολλά
παρόμοια. Ώσπου ήρθε το τέλος. Τα αναπόφευκτα σκάνδαλα
οδήγησαν σε ειδικά δικαστήρια, ψευδεπίγραφους κήνσορες,
και στο «Τσοβόλα δώστα όλα», και από κει πάνε κι`άλλοι.
Και σκάει μύτη ο Μητσοτάκης με τον Μαυρίκη και τον
Σωκρατάκια που έλεγε και ο μακαρίτης ο Κίτσος και μπρρρ..

Τη δεκαετία του `90 που ακολούθησε, τα κεφάλια μπήκαν
κάπως μέσα, αλλά τότε ήταν που ανδρώθηκαν τα πραγματικά
λαμόγια. Τα σκυλάδικα γνώρισαν πιένες. Η Λιάνη ήταν απλά
η κορυφή του παγόβουνου. Πίσω της υπήρχε μια ολόκληρη
συνομοταξία πεινασμένων και συνάμα αγριεμένων ασύδοτων. Με
το χαμόγελο της Κολυνός. «Σοσιαλιστικά» βαμπίρ.
Μαζεύοντας όμως γύρω τους και τη πλέμπα. Και έτσι είδαμε
το μοναδικό φαινόμενο, η κάθε γειτονιά να έχει και από
μια ΕΛΔΕ, όπως κάποτε είχε από μια ντισκοτέκ. Χαμός στο
ίσιωμα. Κόσμος και κοσμάκης καταχρεώθηκε για να μπορεί να
γίνει «παίκτης». Χα και πάλι χα. Κάποιοι όμως ανησυχούσαν
από τότε. Είχαν υπόψη τους τη λευκή βίβλο της ΕΟΚ, που
ελάχιστη της δόθηκε δημοσιότητα.

Και μετά ήρθε το ευρώ. Στην αρχή χαρήκαμε, καθότι
αισθανθήκαμε Ευρωπαίοι. Το χρόνιο όνειρο της
ψωροκώσταινας. Μέχρι που συνειδητοποιήσαμε πως το ευρώ,
που είχε κλειδώσει στις 340 δραχμές, ισοδυναμούσε με το
παλιό κατοστάρικο. Κάποτε αγοράζαμε το φραπέ 140 δραχμές
και σκοτωνόμασταν με τον σερβιτόρο για τα ρέστα από τις
150. Τώρα έφτασε το φραπέ στα 5 ευρώ και αισθανόμαστε
γύφτοι αν δεν αφήσουμε 1 Ε πουρμπουάρ (340 δραχμές
παρακαλώ).

Παρόλα αυτά, λίγο τα ευρωπαϊκά πακέτα, λίγο η Ολυμπιάδα,
λίγο η τραπεζική απελευθέρωση της δανειοδότησης, λίγο η
στρεβλή ανάπτυξη, λίγο η καρακατσουλίστικη τιβί μας, και
γίναμε όλοι μπρούκληδες. Πήξαμε να βλέπουμε BMW και
Μερτσέντες αγορασμένες με 136 άτοκες(!) δόσεις. Γεμίσαμε
από χάϊδες τυπάδες και αισθησιακές μοντέλες (όλες
ξανθιές) γκλαμουράτες. Εκεί που κάποτε βλέπαμε μόνο
μουσάτους αγωνιστές, και αξύριστες κνίτισες, γεμίσαμε από
τεκνά και σεξοβόμβες. 50 τηλεοπτικά κανάλια η Νέα Υόρκη;
150 εμείς. Home Cinemas, Pentium, Playstation, lap tops,
flat screen 42 inch HD TV's, και πάει λέγοντας. Όχι
παίζουμε. Και νάσου Ολυμπιάδα σούπερ φαντεζί, και νάσου
ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και πίσω και σας φάγαμε
κουφάλες λιγούρηδες Ευρωπαίοι. Ελλάδα ρε..

Ναι, αλλά ήρθε πλέον και η ώρα του λογαριασμού. Με π..ς
αυγά δεν βάφονται. Η αιώνια σοφία του απλού λαού
επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά. Όλα ήταν σικέ. Τεράστιο
το έλλειμμα, τεράστιο το δημόσιο χρέος, και πάπαλα οι
ντεμέκ σωτήρες πολιτικοί μας. Ανθρωπάκια και αυτοί, που
ψάχνουν να κάνουν τη καλή τους με καμιά γρηγοράδα. Και
μετά μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε. Πάντα φταίνε
οι προηγούμενοι. Και νάμαστε ξανά μανά, εσείς και εγώ, οι
μέσοι Έλληνες δηλαδή, ενώπιοι ενωπίω του ΔΝΤ και του κάθε
Τρισέ. Της σκληρής πραγματικότητας. Και ξαφνικά έντρομοι
συνειδητοποιούμε, πως τελικά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν
μας πολυσυμπαθούν. Ήταν όλα μια αυταπάτη. Τους αρέσουν τα
τζατζίκια και οι παραλίες μας, αλλά πέραν τούτων ..
τίποτα. Μας απεχθάνονται και μας θεωρούν τσαμπατζήδες και
απατεώνες. Και ο κύκλος κλείνει.

Μας βλέπω ξανά με λαχανί Zastava και πειραγμένα Lada (με
6 προβολείς ομίχλης) να κάνουμε κόντρες στις παραλιακές.
Αν φυσικά υπάρχουν χρήματα για βενζίνη. Αλλιώς υπάρχουν
και τα παπάκια (με φωσφοριζέ ζάντες) για τα τρελά γούστα.

Το ride είναι over, που λένε και οι Αμερικάνοι σύμμαχοί
μας. Το ελληνικό λούνα παρκ τελείωσε. Εκτροχιάστηκε,
όπως στις ταινίες με το δαιμονισμένο τρενάκι του
τρόμου. Ήταν όμως εντυπωσιακό όσο κράτησε. Και όσοι το
πρόλαβαν το απόλαυσαν. Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν.
Γεννήθηκαν αργά.


(Από ένα email ενός φίλου)


Read more...

Συνταγματική Αναθεώρηση - Γιατί δεν έχουμε δημοκρατία


Από τον Τειρεσία

Γράφει ο Γιώργος Καισάριος

Πολλοί συμπολίτες μας αναρωτιούνται τι θα πρέπει να γίνει στη χώρα μας για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω μια σειρά από άρθρα που θα αναλύσουμε γιατί έχουμε τα προβλήματα που έχουμε και τι λύσεις υπάρχουν.

Το μόνο που ακούμε και το μόνο που βλέπουμε εδώ και 30 χρόνια είναι πρόχειρες λύσεις στα προβλήματα, συνεχείς αλλαγές στους νόμους και στις διαδικασίες και πάνω από όλα πολιτικές φιλοσοφίες που δεν έχουν αποδώσει σε τίποτα....


Στην Ελλάδα οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν πείσει όλο τον κόσμο ότι οι λύσεις στα προβλήματα μας έχει σχέση με την φιλοσοφία της κάθε πολιτικής παράταξης και όχι με την επίλυση των προβλημάτων επί της ουσίας.

Χρόνια τώρα λέω ότι δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα μας. Σήμερα θα σας πώ το γιατί. Επίσης χρόνια λέω ότι δεν λειτουργεί η βουλή και σαν αποτέλεσμα, η βουλή δεν παράγει ούτε στο ελάχιστο νομοθετικό έργο. Τέλος θα σας εξηγήσω γιατί αυτά τα δύο είναι σημαντικά και γιατί ευθύνονται για όλα τα κακά αυτού του τόπου.

Όλα τα προβλήματα της Ελλάδος έχουν την ρίζα τους στο εξής:

Δεν έχουμε δημοκρατία
• Δεν λειτουργεί η βουλή (το νομοθετικό σώμα)
• Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι λιγότεροι άξιοι

Θα αναλύσω όλες αυτές τις παραμέτρους και στο τέλος θα καταλάβετε πως συνδέονται μεταξύ τους. Προς το παρόν απλά παρακολουθήστε τον συλλογισμό μου.


Γιατί δεν έχουμε δημοκρατία

Δεν έχουμε διότι απλά δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτούς που θέλουμε στις εθνικές εκλογές.

Αυτό ακούγεται κάπως παράξενο αφού ψηφίζουμε βουλευτές με σταυρό σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποιούς ψηφίζουμε;

Ψηφίζουμε μεταξύ αυτών που μας λένε να ψηφίσουμε (αυτοί που είναι στην κλίκα).

Δεν ψηφίζουμε κάποιον που έχει κοινή αποδοχή ή που, είναι το αποτέλεσμα μιας προκριματικής διαδικασίας (το να μπει κανείς στο ψηφοδέλτιο δεν είναι προϊόν ανταγωνισμού).

Για παράδειγμα, στις περασμένες εκλογές μπήκαν στην Ελληνική βουλή ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητικοί παράγοντες, σύζυγοι γνωστών προσώπων χωρίς καμία προκριματική διαδικασία και χωρίς να ρωτηθούν οι πολίτες η και τα κομματικά μέλη αν ήθελαν αυτά τα πρόσωπα.

Αποκλειστικός γνώμονας για να μπει κάποιας στο ψηφοδέλτιο ήταν αν μπορούσε να πάρει ψήφους, διότι ήταν κάποιο πρόσωπο που γνώριζε ο κόσμος και όχι βάση ικανοτήτων.

Αν για παράδειγμα , ήθελα εγώ να μπω στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος ….

• Θα έπρεπε να ήταν πολιτικός ο μπαμπάς μου (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν ένας απλός μαγαζάτορας που πουλάει ρούχα)
• Θα έπρεπε να είμαι ένα πολύ γνωστό πρόσωπο που γνωρίζει ο κόσμος (δεν έχει καμία σημασία αν ήμουν τραγουδιστής, δημοσιογράφος, παρουσιαστής ή πρωταθλητής στο τζούντο)
• Θα έπρεπε να έχω πολλά λεφτά για να δίνω στο κόμμα για να με αποδεχτούν σαν υποψήφιο
• Θα πρέπει να είμαι κάποιας συνδικαλιστής που επίσης μπορεί να πάρει ψήφους

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Έλληνες βουλευτές είναι καλοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι υπάρχουν χιλιάδες πιο ικανοί άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνουν βουλευτές και που θα έκαναν καλύτερη δουλειά αν υπήρχε ένα ελεύθερο και αξιοκρατικό σύστημα ανταγωνισμού.

Άρα πρώτη παρατήρηση είναι ότι, ΔΕΝ εκλέγονται οι πιο ικανοί από τον Ελληνικό πληθυσμό.

Επιπλέον, επειδή το σύστημα είναι αναξιοκρατικό, κανένας που πραγματικά αξίζει να διακριθεί δεν προσπαθεί, διότι δεν έχει σημασία τις προσόντα έχεις αλλά πόσο δημοφιλής είσαι στα τηλεοπτικά κανάλια!

Δεν λειτουργεί η Βουλή

Το δεύτερο πρόβλημα στο γιατί τίποτα δε λειτουργεί σε αυτή τη χώρα είναι ότι δεν λειτουργεί η βουλή και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών.

Στις σύγχρονες δημοκρατίες η γενική θεωρεία είναι η εξής:

Η νομοθετική εξουσία (βουλή) ψηφίζει νόμους, η εκτελεστική τις εκτελεί (δεν έχει επιλογή) και η δικαστική εξουσία προστατεύει το σύνταγμα και τους νόμους και μπορεί να επιβληθεί στην νομοθετική αλλά και στην εκτελεστική εξουσία.



Στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε τίποτα τέτοιο.

Στην Ελλάδα όλες τις εξουσίες τις έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και στην ουσία κάνει κουμάντο.

Αυτή αποφασίζει τι νόμους θέλει να βγάλει και αυτή τους ψηφίζει, διότι έχει υπό τον έλεγχό της την νομοθετική εξουσία.



Η δε δικαστική εξουσία είναι κατά το ήμισυ (αν όχι περισσότερο) υπό την επιρροή η τις διαταγές της εκτελεστικής εξουσίας και ουσιαστικά δεν μπορεί να της επιβληθεί παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις (πάρτε για παράδειγμα αυτά τα καραγκιοζλίκια με το Βατοπαίδιο που έγιναν πρόσφατα. Η δικαστική εξουσία ήταν παντελώς απούσα).

Στην Ελλάδα δηλαδή, η νομοθετική εξουσία δεν αποφασίζει για το τίποτα.

Στην Ελλάδα η βουλή είναι σαν να μην υπάρχει και δεν έχει καμία σχεδόν επιρροή στην εκτελεστική εξουσία.

Στην θεωρία η βουλή κάνει κουμάντο, αλλά επί της ουσίας, η βουλή δεν κάνει τίποτα και δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Για παράδειγμα, τα τελευταία 50 χρόνια η βουλή κατάφερε να περάσει μόνο ένα νομοσχέδιο χωρίς αυτό να έχει την συγκατάθεση η να πηγάζει από την εκάστοτε κυβέρνηση (και μάλιστα δεν ήταν για κανένα σοβαρό θέμα, απλά δεν θυμάμαι το θέμα).

Γιατί δεν έχει εξουσία η βουλή;

Διότι απλά αυτοί που έφτιαξαν το σύνταγμα, αποφάσισαν ότι έτσι πρέπει να είναι, αναγκάζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση (που μόλις πήρε τις εκλογές από τον λαό) να πάρει και την συγκατάθεση της βουλής (ψήφος εμπιστοσύνης) !!! Για να μπορεί δηλαδή να υφίσταται μια κυβέρνηση, θα πρέπει αναγκαστικά να έχει το 50+1 βουλευτών του συνόλου!!

Γιατί είναι χαζομάρα αυτό;

Διότι απλά κανένας βουλευτής (όπως στην τωρινή περίπτωση που η ΝΔ έχει πλειοψηφία μόνο με έναν βουλευτή) δεν θα καταψηφίσει κανένα νομοσχέδιο υπό την απειλή να πέσει η κυβέρνηση και να στιγματιστεί για πάντα και να τερματιστεί η πολιτική του καριέρα.

Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.

Το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό εξ' ορισμού!

Ας δούμε τι λέει το σύνταγμα. Το σύνταγμα λέει ρητά και κατηγορηματικά ότι:

“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros3osinexia.htm

Άρθρο 60 : 1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.
Άρθρο 61 : 1.Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. “

Ερώτηση: Αφού ο βουλευτές έχουν το δικαίωμα της κατά συνείδησης ψήφου και δεν μπορούν να καταδιωχτούν από τον οιονδήποτε όταν ασκούν τα καθήκοντα τους, γιατί δεν το πράττουν;

Απάντηση: Διότι υπάρχουν τα πειθαρχικά των κομμάτων που, αν δεν κάνουν αυτό που θέλει η κλίκα, δεν θα ξαναβγούν βουλευτές και δεν θα τους πετάξουν και έξω από το κόμματος.

Άρα, η νομοθετική εξουσία δεν έχει καμία δύναμη, καμία αρμοδιότητα και καμία επιρροή στην εκτελεστική εξουσία. Έχουμε δηλαδή ένα είδος ολιγαρχίας, υπό την έννοια ότι κουμάντο κάνουν πάντα τα 10 πρωτοκλασάτα πρόσωπα του κάθε κόμμα.

Είπα πιο πάνω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό. Ο λόγος είναι διότι εξορισμού, οι βουλευτές ούτε μπορούν να ψηφήσουν κατά συνείδηση και θα καταδιωχτούν αν δεν κάνουν αυτό που τους λέει η κομματική διοίκηση.

Ερώτηση: Σε ποιο δικαστήριο λοιπόν μπορώ εγώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω τα πειθαρχικά των κομμάτων (και τις κομματικές διοικήσεις στο σύνολο), με σκοπό να αλλάξω το σύστημα έτσι ώστε οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αφού πιστεύω ότι το όλο σύστημα είναι αντισυνταγματικό;

Απάντηση: Σε κανένα!

Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο στην Ελλάδα και δεν μπορείς να προσφύγεις στα δικαστήρια χωρίς να έχεις θιχτεί.

Ο οιοσδήποτε άσχετος δικαστής (και υπάρχουν πάρα πολλοί) μπορεί να αποφασίσει για αν κάτι είναι συνταγματικό η όχι. Ακόμα και το νομικό συμβούλιο του κράτους δηλαδή (ένα παρακλάδι της εκτελεστικής εξουσίας), μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση (Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει).

Αποτέλεσμα είναι ότι, κάτι που είναι οφθαλμοφανές αντισυνταγματικό (η απλά λάθος) παραμένει ως έχει, διότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, διότι έχουν φτιάξει τα δικαστήρια, τους νόμους και όλους τους θεσμούς ώστε έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να κάνει τίποτα.

Εν ολίγοις αγαπητέ αναγνώστη, ζούμε σε μια άκρως μη δημοκρατική χώρα δίχως δικλίδες ασφαλείας και διαχωρισμού των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Επίσης ζούμε σε μια χώρα όπου κουμάντο κάνουν μια χούφτα ανθρώπων του ενός κόμματος η του άλλου.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν

Σας είπα στην αρχή ότι θα σας πω τι φταίει αλλά και το τι πρέπει να γίνει. Σε αντίθεση με όλους τους βλάκες τους πολιτικούς σε αυτή τη χώρα που απλά καταγγέλλουν χωρίς να έχουν απάντηση, εγώ θα σας πω με πολύ απλά λόγια και σε πολύ λίγο χρόνο τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν όλα αυτά.

Ανώτατο δικαστήριο

Καταργούμε τον σημερινό Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και φτιάχνουμε ένα ανώτατο δικαστήριο που αποκλειστική αρμοδιότητα του είναι να ερμηνεύει το σύνταγμα.

Η θητεία των μελών θα είναι εφόρου ζωής και αναγκαστική αποχώρηση στα 70 χρόνια όπως είναι σήμερα. Επιλέγουμε για αυτό το δικαστήριο όποιο όνομα θέλουμε (για ιστορικούς λόγους μου αρέσει το όνομα Άρειος Πάγος).

Το δικαστήριο αυτό θα έχει μόνο 7 η 9 μέλη και θα αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι συνταγματικό, ακόμα να δεχτεί εισήγηση από ένα και μόνο αντίδικο.

Τρόπος εκλογής των βουλευτών

Ας πούμε ότι στο Περιστέρι εκλέγονται 4 βουλευτές. Άρα κάθε κόμμα θα πρέπει να παρουσιάσει 4 υποψήφιους. Ας πούμε επίσης ότι 60 άτομα θέλουν να γίνουν υποψήφιοι σε κάθε κόμμα

Πριν από τις εκλογές (ας πούμε 6 μήνες) τα κόμματα κάνουν προκριματικές εκλογές ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να γίνουν υποψήφιοι.

Μετά από μερικές επαναληπτικές εκλογές, αυτοί που πήραν τους περισσότερους ψήφους ανάμεσα στα μέλη των κομμάτων στο Περιστέρι, γίνονται υποψήφιοι.

Με αυτό τον τρόπο δεν έχει καμία επιρροή και παρέμβαση η κεντρική κομματική διοίκηση ούτε κανένας άλλος. Επίσης, για να γίνει κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μόνιμος κάτοικος σε αυτή την περιοχή. Δεν θα μπορεί δηλαδή κάποιος που είναι κάτοικος Κηφισίας να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων.

Εκτελεστική εξουσία

Καταργούμε τον σημερινό πρόεδρο της δημοκρατίας, καθώς είναι ένας άχρηστος και δαπανηρός θεσμός χωρίς καμία αρμοδιότητα, επιρροή αλλά και εξουσία.

Καταργούμε επίσης τον όρο πρωθυπουργός και τον αντικαθιστούμε με έναν πρόεδρο.

Ο πρόεδρος ψηφίζεται από τον λαό και η θητεία του θα έχει διάρκεια 4 χρόνια. Την ήμερα των εκλογών θα ψηφίζουμε για πρόεδρο και για την βουλή ξεχωριστά σε δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Θα μπορεί κανείς να ψηφίσει για πρόεδρο κάποιον από το ένα κόμμα, αλλά τοπικό αντιπρόσωπο από άλλο κόμμα.

Ο πρόεδρος θα είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και θα είναι ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και την χάραξη της οικονομικής πολιτικής καθώς και θα εκτελεί τις αποφάσεις του νομοθετικού σώματος.

Δεν θα χρειάζεται καμία εμπιστοσύνη από την βουλή και θα έχει το δικαίωμα του βέτο. Αν όμως ένα νομοσχέδιο περάσει με το 66% των βολετών, τότε το βέτο αναιρείται.

Το εκλογικό σύστημα θα είναι 100% αναλογικό.

Ασυλία

Ούτε οι βουλευτές και ούτε ο πρόεδρος θα έχει ασυλία. Μοναδική εξαίρεση θα είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδιωχθεί για διοικητικά αδικήματα. Αν για παράδειγμα ο σκύλος του πρόεδρου βγει από το προεδρικό μέγαρο και πνίξει το γατάκι σας, τότε θα πρέπει να περιμένετε να περάσει η θητεία του για τον πάτε στα δικαστήρια.

Για ποινικά αδικήματα όμως θα μπορεί να διωχθεί.

Η οργάνωση της βουλής

Το νομοθετικό σώμα θα αποτελείται από την βουλή των αντιπροσώπων και την γερουσία. Η βουλή των αντιπροσώπων θα έχει (ας πούμε) 150 βουλευτές με βάση τον πληθυσμό της χώρας και η γερουσία θα αποτελείται από 2 άτομα από κάθε νομό.

Οι βουλευτές μέσα από τις επιτροπές και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της χώρας, θα συνεδριάζουν και θα φέρνουν νομοσχέδια στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Πολλοί ίσως νομίζουνότι δεν θα μπορεί η βουλή να λειτουργήσει. Εδώ είναι που κάνουν λάθος, διότι από την στιγμή που ένας βουλευτής δεν θα απειλείται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος, τότε θα έχει την δυνατότητα να πάρει αποφάσεις με βάση το τι θεώρει ωφέλιμο για τη χώρα παρά για το κόμμα.

Αποτέλεσμα θα είναι να βλέπουμε βουλευτές από διάφορα κόμματα να ψηφίζουν υπέρ ή κατά νομοσχεδίων της παράταξής τους, αλλά και να συνεννοούνται μεταξύ τους στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο από διαφορετικές παρατάξεις.

Αυτό το καραγκιοζλίκι που γίνεται σήμερα όπου, κάθε νομοσχέδιο καταψηφίζεται από το άλλο κόμμα θα πάψει να υπάρχει. Οι βουλευτές θα τα βρουν μεταξύ τους. Ο κάθε βουλευτής θα δώσει και θα πάρει και θα βρεθεί η χρυσή τομή σε κάθε νομοσχέδιο. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και όχι με απειλές και δικτατορικές τακτικές όπως σήμερα.

Σύνταγμα

Τώρα για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το σύνταγμα. Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορεί αν γίνει κάτι τέτοιο.

Προσωπικά εκτιμώ ότι το σύνταγμα μπορεί να αλλαχτεί μέσα σε μια βραδιά αν το θέλουμε και δεν θα χρειαστούν να περάσουν πολλά χρόνια.

Αυτό που θα σας πω το έχω συζητήσει με πολλούς νομικούς. Αν και όλοι θεωρούν όλα αυτά που θα σας πω όνειρο εκτός πραγματικότητας για τα Ελληνικά δεδομένα, εντούτοις, κανένας δεν μου έχει πει ότι η αλλαγή του συντάγματος με τον τρόπο που θα σας πω δεν μπορεί να γίνει.

“http://www.lawyers.gr/Sintagma/meros1o.htm

3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.”

Αφού όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, τότε η εξουσία που εμπεριέχεται στο σύνταγμα επίσης πηγάζει από τον λαό. Άρα ο λαός μπορεί με ένα δημοψήφισμα να το αλλάξει. Ναι μεν μπορεί και η βουλή να αλλάζει το σύνταγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με ένα δημοψήφισμα.

Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν ότι δεν είναι έτσι, ποιο δικαστήριο θα πει ότι δεν μπορεί το σύνταγμα να αλλάξει με αυτό τον τρόπο αν το σύνολο του πολιτικού κόσμου το θέλει;

Άρα, για να αλλάξει το σύνταγμα, θα μπορούσε να γίνει η εξής διαδικασία.

• Κάνουμε ένα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να γίνουν αλλαγές στο σύνταγμα με δημοψήφισμα

• Εφόσον περάσουν μερικοί μήνες και καταλήξουν όλα τα κόμματα σε ένα σύνταγμα, τότε κάνουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επικυρωθούν αυτές τις αλλαγές.


• Στη συνέχεια γίνονται εκλογές και τίθεται σε εφαρμογή το καινούργιο σύνταγμα.

Άρα αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές σε πολύ λίγο χρόνο.

Κατάληξη

Σε αυτό το άρθρο σας ανέλυσα το γιατί δεν έχουμε δημοκρατία, γιατί δεν λειτουργεί η βουλή και οι θεσμοί και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Για να υπάρχει δημοκρατία, οικονομική ελευθερία, αποτελεσματική αγορά και ευημερία, θα πρέπει να κυριαρχεί η αξιοκρατία και να λειτουργούν οι θεσμοί.

Για να γίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει ο νομοθέτης να είναι ανεξάρτητος.

Ο λόγος που δεν πάει τίποτα μπροστά σε αυτή τη χώρα είναι διότι δεν έχουμε αξιοκρατία και δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών. Ο λόγος αυτός είναι διότι δεν λειτουργεί η βουλή.

Ο λόγος που δεν λειτουργεί η βουλή είναι διότι η εκτελεστική εξουσία (το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία) έχει όλη τη δύναμη.

Ο λόγος για αυτό είναι διότι κάνουν κουμάντο μια χούφτα από ανθρώπους, που ανεβήκαν στην εξουσία χωρίς δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Άρα όσο αναφορά το τι θα πρέπει να γίνει, το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και το πολιτικό οργανόγραμμα τη χώρας μας.

Διότι η δημοκρατία επηρεάζει τον βαθμό της οικονομικής ανεξαρτησίας των πολιτών και οι θεσμοί επηρεάζουν την επίδοση της οικονομίας.

Επίσης αν δεν το γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους βαθμούς όσο αναφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, την οικονομική ελευθερία και βέβαια είμαστε πρώτοι στη διαφθορά.

Γιώργος Καισάριος

Read more...

ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!


Η φωτογραφία-ντοκουμέντο που πρέπει να δει ο κάθε Ελληνοκύπριος: Η χειραγωγημένη Αστυνομία του καθεστώτος Χριστόφια επί τω έργω… Αντί να μαζεύει εγκληματίες και τους Τούρκους πράκτορες που αλωνίζουν, προστατεύει την τουρκική κατοχική σημαία! Στείλτε αυτή την φωτογραφία στους πάντες, για ρίξουν όλοι μια ματιά στο μέλλον της “ομοσπονδιακής αστυνομίας” του Διζωνικού Δικοινοτικού Απαρτχάιντ.

Διαβάστε στον Εμπροσθοφύλακα


Από το Περί Πάτρης

Read more...

Αλήθεια , υπάρχουν πολίτες χωρίς εργασία ;


Από το blog της Κατερίνας

Στη χώρα μας σήμερα, υπάρχουν πρόσωπα, πολλά πρόσωπα που κάνουν ξεχωριστά τους ατομικούς λογαριασμούς τους με την κρίση. Και όχι τόσο με όρους απώλειας ...αξίας, ...πατρίδας, ...πολιτικής αλλά με όρους ζωής, επιβίωσης, ταυτότητας και κοινωνικού ρόλου.

Γι' αυτούς ξανάγινε κεντρικό, το μεγάλο ζήτημα του εικοστού αιώνα, το ζήτημα της εργασίας... Την έχασαν, τη χάνουν ή δεν κατορθώνουν καν να τη βρουν για πρώτη φορά.


Και ανακαλύπτουν ότι είτε χωρίς εργασία, είτε με τον φίδι του φόβου της απώλειας της, είτε με την απελπισία της μη ευρεση της, χάνουν το δικαιωμα να καλυψουν, να ικανοποιησουν πρωταρχικές αναγκες τους. Και χωρίς εργασία, και με όσα αυτό συνεπάγεται, χάνεται και κάθε ενδιαφερον για δημοσιο λόγο, για συλλογικές υποθέσεις, για δίκιο και για άδικο, για την πολιτική, για την δημοκρατία, για την χωρα και την ...πατρίδα. Όλα αυτά μετατρεπονται σε ανουσιες φλυαριες,σε πραγματα απλά ...άνευ ουσίας. Το μόνο που μπορεί να αντικαταστησει την αξιοπρεπεια που τοςυ αρπάζουν ειναι η οργή και η απελπισία. Κάποιοι την λένε και απογνωση. Χωρίς την εργασία αυτά τα πρόσωπα αισθάνονται ότι είναι πρώην πολίτες.


Ενα παλιό και γνωστό δοκίμιο του Καμυ, που στην εποχή του έγινε αντικείμενο μιας βιαιοτατης πολεμικής έγραφε ότι «ο εξεγερμένος άνθρωπος με το να λέει όχι, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός συνόρου, ενός απαράδεκτα παραβιασμένου ορίου, και επομένως διατυπώνει αιχμηρά μια αξιολογική κρίση, που είναι ταυτόχρονα για αυτόν το πάν και το τίποτα, αλλά στο όνομα της αξίζει σε κάθε περίπτωση τον κόπο να διακινδυνεύσει».


Η λέξη «εξέγερση» ξανάρχισε να κυκλοφορεί ακολουθώντας τα γεγονότα.

Συνηθως την εξεγερση την οριζουμε σε αντιπαραβολή με την επανασταση. Υποτίθεται ότι η εξέγερση είναι ανεξέλεγκτη, τυφλή και απροετοίμαστη, ενώ η επανάσταση είναι συνειδητή, ξέρει πού και πώς θέλει να φτάσει, ξέρει ακόμα και να διασώζει την εξέγερση, μετατρέποντάς την σε ένα στάδιο της πορείας της.


Η εξέγερση από την άλλη, είναι ...παράκαιρη. Η δική της μέρα έρχεται τυχαία, από μια σπίθα που έπεσε πάνω σε ένα λάστιχο αυτοκινητου ή έτσι... φυσικά, σαν ένας σεισμός... Η εξέγερση δεν χρειάζεται καμιά δικαιολόγηση. Ξαφνικά ...απορρίπτεις την απάτη. Όταν σου αρπάζουν το ψωμί απο το τραπεζι, όταν σε βάζουν στο σκοτεινό τουνελ του φοβου, όταν τσαλαπατανε την αξιοπρεπεια σου...είσαι απλά μια σπιθα αποσταση.

Η οικονομική κρίση απειλεί να γίνει κρίση νομιμότητας, έλλειμμα ισότητας, πρόβλημα δημοκρατίας. Ποτέ άλλοτε το συναίσθημα αποκλεισμού των ηττημένων δεν ήταν τόσο ισχυρό. Μπαίνει σε κρίση η ίδια η αρχή των δικαιωμάτων του πολίτη, η σχέση με το κράτος, η σχέση ανάμεσα σε ελευθερία και εξουσία. Και κανεις Χατζιαβάτης, δεν είναι ικανός να το διαχειριστεί.


Ο καιρός των επαναστάσεων έχει περάσει. Η ίδια η λέξη «επανάσταση» έχει τόσο ουδετεροποιηθεί, ώστε μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε σε καθωσπρέπει συζητήσεις, σαν απλό συνώνυμο μιας αλλαγής. Μπορούμε ακόμα και να λέμε «μια αληθινή πολιτιστική επανάσταση» και να αναφερόμαστε ας πουμε στον τρόπο με τον οποίο... έχουν κρεμάσει τους ζωγραφικούς πίνακες στους τοίχους μιας έκθεσης. Ή ακόμα χειροτερα να μιλάμε για την ...επανασταση στην καρτοκινητή τηλεφωνία.


Η Ελλαδα νικησε την πρόκληση του εικοστού αιώνα, και τωρα κινδυνεύει να χάσει τα πάντα μπροστά στο μοναδικό ερώτημα που μετράει για τους αποκλεισμένους. Ποια είναι, τελικά, η αποτελεσματικότητα της δημοκρατίας, η ικανότητά της να δώσει απάντηση, το όριο της ευαισθησίας της; Πόση νέα φτώχεια μπορούμε να αντέξουμε μέσα στη χωρα μας, αφού για δεκαετίες βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας τη φτώχεια των άλλων; Ποια πολιτική μπορεί να παράγει η δημοκρατία; Και ποια δημοκρατία τελικά αφορά τους...πρώην πολίτες;

Read more...

Γιατί είναι ανεφάρμοστο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας ;


Τα προβλεπόμενα αδιέξοδα των μαθητευόμενων μάγων του Γιώργου

Το εν λόγω πρόγραμμα που ανέλαβε να εκτελέσει η κυβέρνηση δεν βγαίνει, άλλωστε ουδείς οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής του πλανήτη έχει ισχυρισθεί το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με την αναγγελία του προγράμματος, η Μέρκελ και ο Ομπάμα το χαρακτήρισαν «φιλόδοξο», αυτό μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον, ο Κινέζος αντιπρόσωπος στο ΔΝΤ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η χώρα μας θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πέραν αυτών, με απλή αριθμητική τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά. Η εκπόνηση του προγράμματος βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι το 2010 θα υπάρξει ύφεση -4% του ΑΕΠ. Ως γνωστόν το ΑΕΠ υπολογίζεται σε πραγματικές τιμές, δηλαδή αποπληθωρισμένο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πληθωρισμός πλησιάζει το 5% και παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, για να επιτευχθεί ο στόχος της ύφεσης του -4% πρέπει για φέτος να έχουμε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ 1%! Δεν νομίζω ότι κανένας εχέφρων μπορεί να ισχυρισθεί κάτι τέτοιο.

Το ενδεχόμενο είναι να έχουμε μια ύφεση της τάξεως του 7% έως 8%, που σημαίνει ότι το έλλειμμα για φέτος, που υπολογίζεται σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, δεν θα είναι μονοψήφιο, αλλά γύρω στο 11%.
Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι η συνολική μείωση του ελλείμματος στην τριετία θα ανέλθει στο 6% έως 7 % του ΑΕΠ, από τα 11% που έχει ως στόχο το πρόγραμμα. Η παγκόσμια εμπειρία από ανάλογα προγράμματα μας πληροφορεί ότι μειώσεις ελλείμματος επί του ΑΕΠ επιτεύχθησαν, της τάξεως του 7%, σε περίοδο μεγαλύτερη της πενταετίας και, το σημαντικότερο, με χώρες που είχαν εθνικά νομίσματα, με δυνατότητες δηλ. υποτίμησης. Για αυτές τις χώρες πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι το σταθεροποιητικό τους πρόγραμμα εξελίχθηκε σε περιόδους που η παγκόσμια οικονομία βρίσκονταν σε περιόδους άνθησης και όχι σε περιόδους ύφεσης, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ισχνής ανάκαμψης, όπως η τρέχουσα κατάσταση, πράγμα άκρως ανησυχητικό για την εγχείρημα της Ελλάδος.
Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε αυτού του βαθμού θεραπεία-σοκ, όταν μάλιστα χώρες όπως η Γερμανία (που έχει έλλειμμα άνω του 5%) και η Γαλλία (με έλλειμμα 8%) επέλεξαν μείωσή του στο 3%, εντός πενταετίας. Το πιο πιθανό από άγνοια. Εκτός και αν στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ό,τι έπραξε ο Αλογοσκούφης το 2007, και ενσωματώσουν ένα μέρος της παραοικονομίας στο ΑΕΠ. Τότε είναι πολύ πιθανό οι στόχοι να επιτευχθούν. Η ενέργεια αυτή ίσως τύχει και της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί αυτό θα βοηθήσει και την ίδια να εξέλθει από μία δυσμενή κατάσταση. Εάν αυτό προχωρήσει, τότε η χώρα μας θα βρεθεί σε μια άκρως οξύμωρη κατάσταση, εν μέσω ύφεσης και υπό επιτήρηση, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της να ανέλθει στο επίπεδο των Ιταλών –τώρα υπολείπεται μόλις κατά 10%– και πολύ κοντά σ’ αυτό των Γερμανών και των Γάλλων! Η Ελλάδα μάς έχει άλλωστε συνηθίσει σε τέτοιου είδους παραλογισμούς. Εάν αυτά δεν γίνουν, εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα, που με τη σειρά τους θα επιτείνουν την ύφεση, δηλαδή φαύλος κύκλος.
Ας υποθέσουμε όμως ότι η βιονική Ελλάδα –η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει– θα αντέξει για τρία ως τέσσερα χρόνια και θα φέρει εις πέρας το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τότε θα βρεθούμε με συνολικό χρέος 150% του ΑΕΠ, πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη κατά τη γνώμη μου. Αν βγούμε τότε να δανειστούμε, το πιο χαμηλό επιτόκιο στο οποίο θα πρέπει να ευελπιστούμε είναι της τάξεως του 5%. Σε αυτή την περίπτωση, την ιδανικότερη σημειωτέον –ποιος θα δανείσει και με τι επιτόκιο μια χώρα με τέτοιο υψηλό χρέος;– το 7,5% του ΑΕΠ μας τα επόμενα χρόνια θα χρειάζεται για την εξυπηρέτηση μόνο των τόκων (1). Αρα θα απαιτείται μια κινέζικου τύπου ανάπτυξη του 7,5% μόνο για τους τόκους! Ονειρο θερινής νυκτός. Το χρέος μας είναι μη διαχειρίσιμο, άρα θα πάμε για ψαλίδισμά του, αναδιαπραγμάτευσή του δηλαδή, που είναι προτιμότερο να είχε γίνει, ή ας γίνει τουλάχιστον τώρα.
To ζήτημα είναι όμως ότι σε ανάλογη κατάσταση με μας βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το σύνολο του χρέους –κράτους και ιδιωτικού τομέα– της ευρωζώνης ήταν 170% του ΑΕΠ μόλις το 2008, σήμερα είναι ήδη 258% (πηγή; II Sole 24 ore). Για την ιστορία, της χώρας μας είναι 245%. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας είναι περί το 75% με 80% του ΑΕΠ της, που αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, που δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο 3%, χρειάζεται 2.4% του ΑΕΠ της –το 0,80 του 3% δηλ.– για τα τοκοχρεολύσια. Άρα και για αυτήν απαιτείται ανάπτυξη τουλάχιστον 2,4% για την αποπληρωμή των τόκων. Τώρα, η Γερμανία είχε ύφεση το 2009 -5% και για φέτος προβλέπεται οριακή ανάπτυξη, που δεν θα ξεπερνά μάλλον το 1%. Επειδή δε η πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια είναι ότι η ανάπτυξή της θα κυμανθεί περί το 1,5%, αυτό συνεπάγεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να έχει και αυτή σε μερικά χρόνια ένα χρέος μη διαχειρίσιμο.
Τι θα γίνει; Ένας Θεός ξέρει. Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης είναι 85% του ακαθάριστου προϊόντος της. Πάντως το ΔΝΤ είχε υπολογίσει σε ανύποπτο χρόνο, πριν παρουσιαστεί η ύφεση, ότι απαιτείται 2,8% ετήσια ανάπτυξη για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ανάπτυξη που για την Ευρώπη δεν φαίνεται ορατή για τα επόμενα χρόνια. Πάντως, εάν αφεθούν τα πράγματα στην εξέλιξή τους, τότε ίσως επαληθευθεί ο Κάρολος Μαρξ 160 χρόνια μετά.
Εάν κατορθώσει η χώρα μας να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή μείωση του κρατικού της ελλείμματος κατά 11% εντός μιας τριετίας, τότε θα καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ.
Πριν λίγες μέρες έγινε μυστική συνάντηση στη Ελβετία των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΚΤ, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Κίνας, αντιπροσώπου της FED και του Σόρος. Προφανώς αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πώς θα αντιμετωπισθεί η τρέχουσα σοβαρή κατάσταση. Πάντως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση ούτε καμία δημοσιογραφική διαρροή.
Οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται ενώπιον ενός τρομακτικού διλήμματος. Ή συνεχίζουν τη στήριξη των τραπεζών και των οικονομιών τους –άγνωστο για πόσο ακόμη χρόνο–, μεγεθύνοντας ακόμη περισσότερο τα χρέη και τα ελλείμματά τους, ή παύουν τις ενέσεις ρευστότητας, οπότε είναι βέβαιο ότι θα εισέλθουν σε νέα ύφεση, με αβέβαιο τότε πλέον πότε θα δυνηθούν να εξέλθουν από αυτό το τούνελ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το 85% του παγκόσμιου εξωτερικού χρέους το έχουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της EE.
1. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ, Τόμας Μάγιερ: «Ακόμη και αν οι Έλληνες κατορθώσουν να εφαρμόσουν το πακέτο των περικοπών, το 2012 τα χρέη τους θα φτάσουν το 150% της ετήσιας οικονομικής απόδοσης της χώρας τους. Και αυτό θα μείνει για αρκετά χρόνια, επιβαρύνοντας σοβαρά την Ελλάδα, εφόσον με μέσο επιτόκιο της τάξης του 5% χρειάζεται 7,5% ετήσια οικονομική απόδοση μόνο για το επιτόκιο» (από τον ελληνικό Τύπο της 19/5/2010).

Από το Άρδην.

Σας υπενθυμίζω και μια σχετική ανάρτηση μου σχετικά με ένα άρθρο του Βρετανικού Guardian που έλεγε τα ίδια πάνω κάτω. Το συγκεκριμένο άρθρο απλά συμπληρώνει την εικόνα και υπάρχουν πολλά παρόμοια βέβαια που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Ότι ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι άλλος από αυτόν του ξεπουλήματος και της εθνικής μειοδοσίας . Επέλεξε να παραδώσει την χώρα στις τράπεζες και στα αρπακτικά τύπου Σόρος και Goldman Sachs και επίσημα πλέον.
Πάνε να μετατρέψουν την Ελλάδα (και ακολουθεί και η υπόλοιπη Νότια Ευρώπη) σε φτηνούς εργοδοτικούς παραδείσους για το μεγάλο κεφάλαιο όπου θα δουλεύουν με ελάχιστες απολαβές και χωρίς καμία κάλυψη οι σύγχρονοι δούλοι.

Ναι νεοέλληνα , σε εσένα που ψήφιζες Γιωργάκη και Κωστάκη κραδαίνοντας σημαίες το λέω . Για τα παιδιά και τα εγγόνια σου μιλάω και αν νομίζεις ότι εσύ πρόλαβες και βγήκες στην σύνταξη και καθάρισες , τότε περίμενε λίγο ακόμα όταν θα αρρωστήσεις και θα χρειαστεί να πας νοσοκομείο ......

Read more...

Ελευθερία και μνήμη


Για αιώνες, τουλάχιστον οκτώ, βολοδέρνουμε ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στο Ισλάμ και τον «Λουθηρο-παπισμό» που μας πολιορκούν και μας συρρικνώνουν αδιάκοπα. Και άλλοτε η προτεραιότητα περνάει στην Ανατολή και άλλοτε στη Δύση, άλλοτε στους «Φράγκους» κι’ άλλοτε στην Τουρκιά. Και τρώγεται σταδιακά το απόθεμά μας. Είτε πολιτισμικό και οικονομικό, από τη Δύση, είτε γεωγραφικό και πληθυσμιακό από την Ανατολή. Και καταντήσαμε εμείς που «στα μάτια μας άστραψε» κάποτε ο κόσμος όλος, σε έναν Γιωργάκη. Και σήμερα πάλι η ίδια διαδικασία συνεχίζεται. Και κάθε στιγμή που οι δύο κόσμοι συγκρούονται –Ανατολή και Δύση– όπως συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση, πληρώνουμε αυξημένο το τίμημα.
Τώρα κινδυνεύουμε και πάλι από την Ανατολή. Πλέον, όχι μόνο γεωγραφικά και πληθυσμιακά, αλλά και οικονομικά-πολιτισμικά. Και πληθαίνουν οι σειρήνες που μας καλούν σε υποταγή, οι γραικύλοι, πάντα πρόθυμοι για το “ταξίδι προς τα Σούσα”. Και πληθαίνουν εκείνοι που θέλουν να μας αποκόψουν από το τελευταίο αποκούμπι μας, αυτό το απόθεμα από το οποίο ζούμε αιώνες τώρα, την ιστορία μας, την παράδοση μας: μας λεν πως τίποτε δεν είμαστε, παρά τυχάρπαστοι, τυχαίοι σφετεριστές ενός κάποτε ένδοξου κόσμου. Γι’ αυτό και η Διαμαντοπούλου, η Δραγώνα, και οι λοιποί εθνομηδενιστές. Γι’ αυτό τα ΕΛΙΑΜΕΠ, η Ρεπούση, και οι Κύπριοι γραικύλοι που θέλουν να καλύψουν ακόμη και τη σύληση του τάφου του Τάσου Παπαδόπουλου από εκείνους που σε όλη τους την ιστορία ανέσκαπταν τάφους και ιερά.
Γι’ αυτό ο καθημερινός ιδεολογικός πόλεμος καθηγητάδων και ψευδο-ολμέδων ώστε να πείσουν τη νεολαία μας πως δεν αξίζει να είναι Έλληνες, πως δεν πρέπει να στρέφουν την αγανάκτησή τους ενάντια σε εκείνους που μας έχουν υποτακτικούς. δεν πρέπει να στρέφονται ενάντια στις Πρεσβείες τους και τα ποικίλα «ιδρύματα» της εθελοδουλείας. ΟΧΙ. Αντίθετα, υποταγμένοι στα κελεύσματα των πρεσβειών και των εθελόδουλων, να πολεμούν την ίδια τους τη χώρα, να καίνε τη δικιά τους σημαία, την βαμμένη με το αίμα του Ρήγα, του Γρηγόριου, του Βελουχιώτη, του Πέτρουλα, του Πολυτεχνείου, του Σολομού Σολομού, για να μην κάψουν την αμερικανική και την τουρκική. Να μην ενδιαφέρονται για την Κύπρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη το Αιγαίο, αλλά μόνο για το κινητό, το αυτοκίνητο, τα σφηνάκια και τις μακρινές επαναστάσεις.
Γι’ αυτό χρειάζονται την κυρία Δραγώνα στο υπουργείο μιας Παιδείας, που θέλουν να πάψει να είναι «εθνική».
Γιατί ξέρουν πως ο Ρήγας πριν από διακόσια χρόνια μπόρεσε να σηκώσει το ανάστημα του ενάντια στους τυράννους επειδή εμπνεόταν από τα λόγια του δασκάλου του, του Καταρτζή που έγραφε στην «Συμβουλή του προς τους νέους»:
«Να πούμε κ’ άλλο, αφ’ ου ένας Ρωμηός συλλογιστή μια φορά πως κατάγεται από τον Περικλέα, Θεμιστοκλέα και άλλους παρόμοιους Έλληνες, ή απτούς συγγενείς του Θεοδόσιου, του Βελισάριου, του Ναρσή, του Βουλγαροκτόνου, του Τζιμισκή κ’ άλλων τόσων μεγάλων Ρωμαίων, ή έλκει το γένος του από κανέναν άγιο, ή από κανέναν του συγγενή, πώς να μην αγαπά τους απογόνους εκείνων κ’ αυτωνών των μεγάλων ανθρώπων; Πώς να μην το ’χη χαρά του να δυστυχή σε τέτοια πολιτική κοινωνία που συναπαρτίζουν αυτοί; Πώς να μην πονή αιωνίως το έδαφος που τους ανάθρεψ’ εκείνους κ’ αυτουνούς; Και τραβώντας άσμενος το δούλειό του ζυγό, πώς να μη βρέχη με δάκρυα τον τόπο που έβαψαν με το αίμα τους, εκείνοι για δόξα, κ’ αυτοί για τη σωτηρία τους;»
Οι Έλληνες δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι χωρίς την ιστορία τους, δεν έχουν μεγάλες πεδιάδες, μεγάλη βιομηχανία, μεγάλο πληθυσμό. Χάσαμε πολλά στο πέρασμα των αιώνων. Αν χάσουμε και τη μνήμη μας θα είμαστε και πάλι ραγιάδες, ραγιάδες χωρίς ελπίδα. Γι αυτό εκεί σκοπεύουν οι γραικύλοι, οι οδοιπόροι στα Σούσα, οι νέο-οθωμανοί. Να είμαστε οι τελευταίοι των Ελλήνων.

Από το Άρδην

Read more...

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ


Βουλή Των Ελλήνων

Η κατά καιρούς επιθέσεις φιλίας και η διαχρονική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος μετονομάστηκε σε «Τουρκικό Όραμα» και με την τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου στην ηγεσία του Τουρκικού ΥΠΕΞ πήρε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Συγκυριαρχία στο Αιγαίο και στη Θράκη, επικυριαρχία σε όλη την Κύπρο, δημιουργία Τουρκικού άξονα από Αλβανία μέχρι Ανατολική Θράκη, είναι γνωστές επιδιώξεις της Τουρκίας. Η χρηματοδότηση εχθρικών στοιχείων εντός της Ελληνικής Επικράτειας, η χειραγώγηση των ΜΜΕ, η δωροδοκία δημοσιογράφων, καθηγητών και άλλων πολιτικών προσώπων, η οργανωτική βοήθεια μέσω Τουρκικών Προξενείων σε διάφορες μειονοτικές οργανώσεις είναι δραστηριότητες λιγότερο γνωστές αλλά πολύ επικίνδυνες. Όπως μας δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Ασφάλειας «Αν γνώριζε ο Ελληνικός Λαός την οργάνωση μέσα στην Ελλάδα των Αλβανών της UÇÇ και τους σκοπούς της, που πραγματοποιήθηκε με συμβολή και χρηματοδότηση του Τουρκικού Προξενείου, κανένας Έλληνας δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί τη νύκτα».

Το λειτούργημα του Βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν συνίσταται μόνο στο πως θα διατηρήσουμε την «καρέκλα», και στο πώς θα διορίσουμε τους «δικούς μας» και ακόμη πως θα επωφεληθούμε οικονομικά εμείς και «οι υμέτεροι»` αλλά πρωτίστως πως θα υπηρετήσουμε το Λαό και το Σύνταγμα, πράγμα που πολλοί από σας το έχουν ξεχάσει! Ο Λαός όμως δεν ξεχνά` σιγά αλλά σταθερά εξοργίζεται και εσείς το εισπράττετε αυτό καθημερινά και η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη σε σημείο που δεν θα μπορείτε να κυκλοφορείτε! Οργή Λαού, Οργή Θεού και δυστυχώς σας βάζουν όλους στον ίδιο σάκο και μαζί με το ξερό καίγεται και το χλωρό!

Η αλαζονεία και προσβλητική συμπεριφορά σας προς το Λαό είναι εξοργιστική. Επιτρέψατε τη διαπλοκή και διαφθορά να φτάσει ακόμη και στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Καταδικάσατε ένα υπερήφανο λαό να γίνει υπόδουλος στους βάρβαρους από Ανατολή και στους αδίστακτους κερδοσκόπους από τη Δύση. Οι Επιτροπές της Βουλής έχουν μετατραπεί σε εργαλεία επικοινωνίας. Συζητάτε νομοσχέδια «μαϊμού» προς παραπλάνηση και ψηφίζετε νομοσχέδια χωρίς μελέτη ακόμη και χωρίς να τα διαβάζετε. Πολλές φορές η κομματική πειθαρχεία τοποθετείται υπεράνω των συμφερόντων του Λαού και ακόμη χειρότερα υπεράνω του Εθνικού συμφέροντος!

Στη συγκυρία που ζούμε προτεραιότητα έχουν φυσικά τα οικονομικά θέματα κι το πώς η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει σε οικονομική ευρωστία` όλοι συμφωνούν ότι για να ανακάμψει η χώρα θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές σε βάθος, πράγμα που ίσως δεν μπορεί να γίνει με το πολιτικό σχήμα που υπάρχει.

Ενώ στα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα υπήρξαν παλινωδίες και αργοπορίες, στα Εθνικά θέματα οι αποφάσεις ήταν καταιγιστικές! Ο κατήφορος που έχουμε πάρει μπορεί να προβεί μη ανατρέψιμος, είναι πολύ επικίνδυνος και θα μπορούσε να πει κανείς ύποπτος. Ύποπτο φυσικά είναι και το γεγονός που αυτοί που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν λέξεις όπως Πατρίδα, Ελλάδα, Έθνος και άλλα τώρα τα χρησιμοποιούν κατά κόρον από το βήμα της Βουλής` τον εαυτό τους κοροϊδεύουν, όχι τον Ελληνικό Λαό!

Υπάρχει η εντύπωση ότι ανθέλληνες και προδότες έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά, δεν είναι επιβεβλημένο καθήκον σας να εντοπίσετε τέτοια φαινόμενα και να τα διορθώσετε;

Υπάρχει η εντύπωση ότι στις συζητήσεις με την Τουρκία έγιναν και πάλι σοβαρές υποχωρήσεις, δεν είναι επιβεβλημένο καθήκον σας να εξετάσετε σε βάθος τις διάφορες συμφωνίες;

Αναρωτιόμαστε πόσοι από εσάς έχουν διαβάσει και συμφωνούν με τα εικοσιένα μνημόνια που υπογράφηκαν; Αυτά τα μνημόνια δεν θα έπρεπε να συζητηθούν στη Βουλή; Υπάρχει η εντύπωση ότι τα μνημόνια δεν θα ήταν δυνατόν να συνταχθούν τόσο γρήγορα, θέση που ενισχύει την εκδοχή ότι αυτά, όπως και το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, έχουν εκπονηθεί πολλούς μήνες πριν σε κέντρα του εξωτερικού!

Αναρωτιόμαστε, ενώ η διαμάχη με την Τουρκία έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών, πόσοι από εσάς έχουν μελετήσει τη βασική συνθήκη που θα έπρεπε να διέπει σχεδόν όλα τα δρώμενα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας` τη Συνθήκη της Λοζάνης!

Η Συνθήκη της Λοζάνης έχει υπογραφεί από πολλά έθνη και βασικά σε κάθε άρθρο προστατεύει βασικά δικαιώματα των Ελλήνων και της Ελλάδος. Η Τουρκία διαχρονικά έχει καταστρατηγήσει σχεδόν όλα τα άρθρα της Συνθήκης εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων. Οι αξιώσεις της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπισθούν με όλα τα πολιτικά, τεχνικά και νομικά εργαλεία και η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί κορυφαίο επιχειρηματικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε τη Συνθήκη για να δείτε τι λέει για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολις που υπέστη βάναυσο διωγμό. Διαβάστε τι λέει για τον Ελληνισμό των Ελληνικών νήσων Ίμβρου και Τενέδου όπου θα έπρεπε να υπάρχει αυτονομία` και δυστυχώς έχει εφαρμοστεί «πλήρης λευκή γενοκτονία»!

Ο Ελληνικός Λαός σας τίμησε με την ψήφο του, η ευθύνη είναι τεράστια` έχετε καθήκον να υπηρετείτε το Λαό, να σέβεστε το Σύνταγμα και να υπερασπίζετε τα Εθνικά συμφέροντα! Αυτό είναι το αναμενόμενο, αυτό είναι το τίμιο, αυτό είναι το φιλότιμο!

«Το γαρ φιλότιμον αγήρων μόνον, και ουκ εν τω αχρείω της ηλικίας το κερδαίνειν, ώσπερ τινές φασι, μάλλον τέρπει, αλλά το τιμάσθαι»


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ

Ιωάννης Στουπάκης

Από : HELLENIC AFFAIRS FORUM

Read more...

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Στρατηγικό βάθος αλλά για ποιους ;


Κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Ελληνικά το βιβλίο του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με τίτλο : ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ - Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (εκδόσεις «Ποιότητα», μτφρ. Νικ. Ραπτόπουλου, σελίδες 845).

Πρόκειται για ένα βιβλίο θεωρητικά πασίγνωστο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ , το οποίο αποτελεί στην ουσία ολόκληρη την θεωρητική σκέψη του Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με την θέση της Τουρκίας και τον ρόλο της στο παγκόσμιο στερέωμα. Ο νυν υπουργός εξωτερικών είναι ένας παγκοσμίου φήμης καθηγητής και θεωρητικός των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής. Είχε και την τύχη να κληθεί όλα αυτά τα πιστεύω του να τα εφαρμόσει και στην πράξη αφού ο Ερντογάν του ανέθεσε το τιμόνι του υπουργείου εξωτερικών από το 2003.
Για το συγκεκριμένο βιβλίο και τον συγγραφέα του έχει αναφερθεί προ πολλού ο sir Βασίλης Μαρκεζίνης , ο οποίος προειδοποίησε καιρό πριν ότι δεν έχουμε στο τιμόνι της εξωτερικής μας πολιτικής άτομα τα οποία να διαθέτουν όραμα και στρατηγική για το ρόλο της χώρας μας και γιαυτό αντιμετωπίζουμε κίνδυνο.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δώσει το στίγμα του πολύ καιρό πριν με την διδακτορική του διατριβή. Εναλλακτικά πρότυπα: O αντίκτυπος των ισλαμικών και των δυτικών κοσμοαντιλήψεων στην πολιτική θεωρία» (διαθέσιμη στα αγγλικά από το 1994) , η οποία και αυτή περιέργως είχε διαφύγει της προσοχής των δικών μας Think tank και παροικούντων το υπουργείο εξωτερικών.

Το βιβλίο το υποδέχτηκαν στη Ελλάδα με ανάμεικτα συναισθήματα και κριτικές . Η πρώτη κριτική που έγινε ευρέως γνωστή ήταν αυτή του κ. Γιανναρά στην Καθημερινή.
Η κριτική και οι θέσεις αυτές επικρίθηκαν ,από διάφορα Blog.
Ο Γιανναράς κατηγορήθηκε για τουρκολαγνεία και τουρκουμνολογία. Κατά την άποψή μου οι συγκεκριμένες κριτικές ήταν ίσως λίγο εκτός στόχου. Ενώ το θέμα μας θα έπρεπε να είναι οι απόψεις του Νταβούτογλου , το θέμα μας έγιναν οι απόψεις του Γιανναρά .Κατηγόρησαν τον Γιανναρά ότι εξυμνεί το όραμα των Νέο Οθωμανών και διέφυγε της προσοχής το ίδιο το όραμα. Το θέμα μας-κατά την γνώμη μου- δεν είναι αν κάποιοι αισθάνονται γοητευμένοι από την μεγαλοπρέπεια και το εύρος του Νεο -Οθωμανικού ονείρου και το αν θα ήθελαν και εμείς να είχαμε παρόμοια όνειρα , αλλά τα σημεία που αυτό το όνειρο μας επηρεάζει και μας βλάπτει.

Σε αντιδιαστολή ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος στο Αντίβαρο , αναλύει τα σημεία που θεωρεί πως υπεραπλούστευσε και αγνόησε ο κ. Γιανναράς και προτείνει έναν τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου . Επίσης επικεντρώνει στα λάθη των σχεδιαστών την εξωτερικής πολιτικής μας και το πως απέτυχαν να αντιληφθούν ΄και να ερμηνεύσουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Για μένα αποτελεί μια νηφάλια προσέγγιση και κριτική πάνω στο βιβλίο.
Θεωρώ επίσης πως οι απόψεις του Βασίλη Μαρκεζίνη για το συγκεκριμένο βιβλίο σχεδόν ένα χρόνο πριν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσφέρονται για μια καλύτερη κατανόηση.
Επίσης θεωρώ πως όλοι όσοι ασχολούνται με τα εθνικά θέματα (ακόμα και εμείς οι ερασιτέχνες) θα πρέπει να μελετήσουν στο βαθμό που τους επιτρέπει ο χρόνος και το υπόβαθρό τους , το συγκεκριμένο βιβλίο.
Μας προσφέρεται μια σπάνια ευκαιρία .
Πόσες φορές ο βασικός αντίπαλος σου ανοίγει τα χαρτιά τους και σου λέει τι σκέφτεται και ποιος είναι ο στόχος του ;
Μην περιμένετε όμως εύκολες απαντήσεις και τυφλοσούρτες .
Στο σκάκι όλα τα κομμάτια είναι ορατά , παρόλα αυτά εκεί χωράει η μεγαλύτερη μπλόφα και εξαπάτηση.

Read more...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ MOODY'S


Παρά τα μέτρα και τα "μπράβο" από τρόικες και δεν συμμαζεύεται , για τα οποία κορδώνεται τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρώην υπάλληλος του ΟΟΣΑ και νυν υπουργός Οικονομικών , έπεσε Δευτεριάτικα και άλλη κατραπακιά .
Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική μας ικανότητα κατά 4 βαθμίδες , σε Ba1 από A3 με ότι και να σημαίνει αυτήν η γελοία γιάπικη κωδικοποίηση.
Η κυβέρνηση λέει (και μαζί τα παπαγαλάκια της) ότι η αξιολόγηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μας κατάσταση και υπεραμύνονται της αποτελεσματικότητας των μέτρων και της σιγουριάς που αποπνέει το τριπλό αγγούρι της κοινοπραξίας των νταβατζήδων που μας στηρίζουν ! (καλά με τέτοιους υποστηρικτές , να δω και τους εχθρούς).
Γενικά το θέμα υποβαθμίζεται και πάει να περάσει στο ντούκου.
Θα ήθελα να ρωτήσω όλο τον κυβερνητικό θίασο σκιών :
Όταν προ εξαμήνου μας υποβάθμιζαν όλοι αυτοί οι οίκοι ....εποχής , γιατί τότε ήταν σοβαρότατες και εγκυρότατες οι αναλύσεις τους και έπρεπε σύμφωνα με αυτούς να ματώσουμε (όπερ και εγένετο) ;
Πως ξαφνικά έγιναν άνευ σημασίας οι πάλαι ποτέ εγκυρότατες αξιολογήσεις που μας οδήγησαν τότε εδώ που είμαστε με τα Ράλι των spread;
Τελικά μήπως πάμε κατά διαόλου ούτως ή άλλως , παρά την εξυγίανση , τα πράσινα αναπτυξιακά άτια και τις τρόικες ;
Τελικά μήπως αυτά δεν είναι παρά ένα προοίμιο και άλλων μέτρων;
Τελικά μήπως μας δουλεύετε όλο αυτό τον καιρό πίσω από το περισπούδαστο ,πένθιμο ύφος των "αποκαλυψιακών" αναλύσεών και δηλώσεών σας;
Τελικά μήπως πρέπει να πάτε να να να να να..............;

Read more...

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP