Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει καλά πριν πηδήξει !

Σε συνέχεια της ανάρτησης μου Η αισιόδοξη πλευρά της χρεωκοπίας έρχομαι να συμπληρώσω με μια ανάλυση του Βρετανικού Guardian . Η συγκεκριμένη ανάλυση μου υποδείχθηκε από ένα συνάδελφο και παλιό συστρατιώτη που μένει και εργάζεται πλέον στο Λονδίνο . Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας και ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα . Μην νομίζετε πως οι Έλληνες του εξωτερικού δεν συμπάσχουν μαζί μας . Μπορεί να βλέπουν κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά , αλλά έχουν φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα και νοιάζονται , πιστέψτε με.

Ο οικονομικός αναλυτής κ.Mark Weisbrot κάνει κάνει κάποιες σκέψεις σχετικά με τον τρόπο που διάλεξε η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση. Δηλαδή αναφερόμαστε σε αυτήν την" εσωτερική υποτίμηση" που διατηρούμε το ευρώ ως μέσο συναλλαγής αλλά προσπαθούμε να μειώσουμε πλασματικά την αξία του μέσω της δημιουργίας ανεργίας και της συμπίεσης μισθών και τιμών.
Προχωρεί δε ακόμα παραπάνω κάνοντας συγκρίσεις με άλλες με δύο χώρες που ήδη εφάρμοσαν αυτό το μέτρο . Η μία το εφάρμοσε για τρεισήμισι χρόνια και το εγκατέλειψε (Αργεντινή) και η άλλη που συνεχίζει την εφαρμογή του (Λετονία) .Φυσικά και στις δυο χώρες μπήκε το ΔΝΤ εφαρμόζοντας τα δικά του κλπ.

Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά και τα διαγράμματα που παραθέτει ακόμα περισσότερο .
Για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής 2% ως το 2010 ενώ το δικό μας υπουργείο οικονομικών 4% . Η αλήθεια μπορεί να είναι χειρότερη . Δείτε τι προβλέπει το ΔΝΤ για εμάς , αν όλα πάνε τέλεια ,που σιγά μην πάνε. Θα είμαστε τυχεροί αν ανακάμψουμε το 2015.





Στην Λετονία το ΔΝΤ είχε προβλέψει 5% και έπεσε 18% !!Επομένως τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν πολύ άσχημα .Στην Λετονία την διετία 2008-2009 απώλεσαν το 25% του ΑΕΠ τους ,παγκόσμιο ρεκόρ !Δείτε τι καλά τα πάνε :




Το καλύτερο είναι πως για την Λετονία αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ (πραγμα αμφίβολο) , τότε το 2015 η χώρα δεν θα έχει ακόμα φτάσει τα επίπεδα του ΑΕΠ της, προ της εφαρμογής του προγράμματος !!
Επομένως για ποια ανάκαμψη μιλάμε για ποια ανάπτυξη με αυτό το μοντέλο ;

Για , την Αργεντινή τώρα. Η ύφεση της Αργεντινής ξεκίνησε στα μέσα του 1998.Προσπάθησε με την διαδικασίας της «εσωτερικής υποτίμησης»να λύσει το πρόβλημά της - το νόμισμά της ήταν συνδεδεμένη 1 προς 1 με το δολάριο - μέχρι το τέλος του 2001, οδηγώντας σε μια οικονομική και χρηματοοικονομική κατάρρευση. Στο Δεκέμβριος 2001 - Ιανουάριος 2002, η κυβέρνηση αθέτησε την υποχρέωσή του χρέους της και εγκαταλείφθηκε η σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Αποτέλεσμα: μετά την υποτίμηση και την αθέτηση του χρέους, η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται για ένα μόνο τρίμηνο (πρώτο τρίμηνο 2002). Στη συνέχεια μεγάλωσε και πέρασε μέχρι προ της κρίσης κορυφή της, εντός τριών ετών από την προεπιλογή και την υποτίμηση, με το πραγματικό (προσαρμοσμένες βάσει του πληθωρισμού), αύξηση κατά 63% σε διάστημα έξι ετών. Δείτε το αντίστοιχο διάγραμμα.





Ο κ.Mark Weisbrot καταλήγει :

"Έτσι, πριν από την ανάληψη δέσμευσης για την επ 'αόριστον ύφεση και αργή ανάκαμψη, περιλαμβανομένων και πολλών ετών με υψηλή ανεργία και άλλες κοινωνικές δαπάνες, στην Ελλάδα μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις εναλλακτικές λύσεις. Μπορούν να είναι λιγότερο επώδυνες και να επιτρέψουν την ταχύτερη, πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη."


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο .

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP