Η οργή των Ελλήνων κατά των μέτρων λιτότητας ξεχύνεται στους δρόμους της Αθήνας
Μια άποψη των κινητοποιήσεων μας έτσι όπως την βλέπει ο ξένος τύπος και συγκεκριμένα ο Guardian.
Η μετάφραση δική μου, αν και λίγο πρόχειρη.
Διαβάστε εδώ το άρθρο στο πρωτότυπο
-------------------------------------------
Λαϊκή οργή έναντια στα οικονομικά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα εξερράγη στους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι που απεργούν ακινητοποίησαν την πληγείσα από το χρέος χώρα και δυναμικοί ναυτικοί σταμάτησαν παραθεριστές από την επιβίβαση σε ferry boat με προορισμούς τα νησιά.
Την αντιπαράθεση, την οποία είδαν χιλιάδες τουρίστες σαστισμένοι ενώ είχαν κολλήσει στο λιμάνι του Πειραιά, ακολούθησε ένταση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της σοσιαλιστικής κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, περίπου 20.000 διαδηλωτές παρέλασαν μέσα από την πρωτεύουσα για να καταγγείλουν το ΔΝΤ και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ο Παπανδρέου δεσμεύθηκε να θεσπίσει με αντάλλαγμα € 110bn (£ 89bn) σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, το μεγαλύτερο bailout στην ιστορία. Το χρέος της Αθήνας υπερβαίνει τα €310bn, μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
« Οι καπιταλιστές όχι, οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να πληρώσουν για την κρίση", φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ μια μειοψηφία αυτοαποκαλούμενων αναρχικών που ακολουθούσε την πορεία, συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ. "ΕΞΩ το ΔΝΤ από την Ελλάδα", ήταν το σύνθημα.
Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες παρά το μικρότερο από το συνηθισμένο ποσοστό συμμετοχής που αποδίδεται από συνδικαλιστές στη ζέστη του καλοκαιριού, ήρθαν επειδή το Κοινοβούλιο φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει το νέο νομοσχέδιο που περιγράφει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης. Η αναδιοργάνωση, η οποία τροποποιεί, επίσης την εργατική νομοθεσία η οποία από καιρό έχει κατηγορηθεί για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της χώρας, θα μειώσει τις συντάξεις, θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους με μεγαλύτερη ευκολία.
Οι πλούσιες συντάξεις, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θεωρείται ότι έχουν συμβάλει στη κατάρρευση στα δημόσια οικονομικά. Οι Έλληνες συνταξιούχοι κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται για το 96% του μισθού που κέρδιζαν ενώ εργάζονταν, ποσοστό περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που απολαμβάνουν οι Γερμανοί οι οποίοι τώρα χρηματοδοτούν το πακέτο διάσωσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Η Ελλάδα», είπε η Μιράντα Ξαφά, πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, «είναι μια κλασική περίπτωση των δικαιωμάτων που χορηγούνται από κοντόφθαλμες κυβερνήσεις που δεν μπήκαν στον κόπο να εξασφαλίσουν πηγές χρηματοδότησης."
Χωρίς ριζική αντιμετώπιση, οι ειδικοί θεωρούν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει σε λιγότερο από 15 χρόνια. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ακολουθούν δραστικές περικοπές σε μισθούς του δημοσίου τομέα, αύξηση των φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ από 19 σε 23%, έχουν πυροδοτήσει διαμάχη και ακόμα σφοδρότερη αντιπολίτευση. Οι Έλληνες αντιμάχονται τη νομοθεσία που θα καταργήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Ο θυμός είναι τέτοιος, ώστε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησαν ότι μπορεί να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο όταν τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα. Ο Παπανδρέου, ο οποίος αναγκάστηκε να διαγράψει τρεις βουλευτές, όταν αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ, ελέγχει τώρα 157 έδρες από τις 300 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
----------------------------------------------------------------
Σημείωση δική μου
Πρώτον το άρθρο δεν λέει πόσος είναι ο μισθός και οι συντάξεις στην Γερμανία και δεύτερον αν αναρωτιέστε ποια είναι η Μιράντα Ξαφά , αρκεί να θυμηθείτε λίγο τον κ. Μάνο και τους Φιλελεύθερους του.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου