Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Μια τραγωδία μεταμφιεσμένη σε πολεμική πράξη

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ναυτική τραγωδία του Wilhelm Gustloff στην Βαλτική τον Ιανουάριο του 1945. Το Wilhelm Gustloff ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο το οποίο διατάχτηκε να φορτώσει και να εκκενώσει Γερμανούς πρόσφυγες της Ανατολικής Πρωσίας από το λιμάνι της Γδύνιας κοντά στο σημερινό Γκντανσκ (Ντάντσιχ) της Πολωνίας. Οι πρόσφυγες κατάφταναν στα παράλια κοντά στην Κενιξβέργη (την τότε πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας) για να γλυτώσουν από την επέλαση και την εκδίκηση των Ρώσων στρατιωτών της ομάδας στρατιών του Στρατάρχη Βασιλιέφσκι που έπαιρναν εκδίκηση για τα όσα έκαναν οι Γερμανοί στην Ρωσία καταφεύγοντας σε ωμότητες ανάλογου επιπέδου. Η μεγάλη επέλαση προς την Γερμανία είχε ήδη ξεκινήσει και οι Ρώσοι ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν λίθο επί λίθου. 
Το Wilhelm Gustloff απέπλευσε μετά από πολλές αναβολές έχοντας φορτώσει πάνω από 8000 άτομα συνολικά συν 900 ναυτικούς. Μετά από μερικές ώρες άσχημου ταξιδιού αν και έπλεε με όλα τα φώτα αναμμένα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο και χωρίς να πραγματοποιεί ελικοειδή πορεία, για να υποδηλώσει ότι δεν ήταν πολεμικό αλλά μετέφερε πρόσφυγες, εντοπίστηκε και τορπιλίστηκε από το ρωσικό υποβρύχιο S-13. Τα παγωμένα νερά της Βαλτικής κατάπιαν πάνω από 7000 ανθρώπους υπό φρικιαστικές συνθήκες! Ήταν και είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία με τους νεκρούς να ξεπερνάνε αυτούς του "Τιτανικού" του "Λουζιτάνια" και του "Λακωνία". Είναι ένα γεγονός ελάχιστα γνωστό εκτός Γερμανίας και δεν υπήρξε κανένας James Cameron να το κάνει γνωστό, πλην του Gunter Graass που πρόσφατα έγραψε ένα σχετικό μυθιστόρημα.
Αν και η πράξη του S-13 είναι μια "δικαιολογημένη" πολεμική πράξη λόγω του ότι το πλοίο μετέφερε και στρατεύματα, εντούτοις είναι και ένα μεγάλο έγκλημα πολέμου κατά την άποψή μου. Οι μερικές εκατοντάδες στρατιώτες (τραυματίες ως επί το πλείστον) δεν ήταν σε θέση να διαδραματίσουν κανένα ουσιαστικό ρόλο που να επηρέαζε τις πολεμικές επιχειρήσεις. Τα χιλιάδες γυναικόπαιδα που έφυγαν για να γλυτώσουν από μια φρίκη, νομίζοντας ότι σώθηκαν, βρήκαν ένα πιθανόν φριχτότερο τέλος.
Το υποβρύχιο S-13 μερικές ώρες αργότερα βύθισε και ένα ακόμα επιβατηγό το "General Steuben" στέλνοντας στον υγρό τάφο της Βαλτικής ακόμα 2700 ψυχές!!
Για την ιστορία, τον κυβερνήτη του υποβρυχίου που βύθισε τα δύο πλοία η NKVD δεν τον πίστεψε θεωρώντας πως είχαν βυθιστεί από αεροπλάνα και είχε ήδη σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του. Λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην βάση του καταδικάστηκε σε τρία χρόνια καταναγκαστικά έργα! Μόλις το 1960 αφού μελετήθηκαν αρχεία έγινε πιστευτή η ιστορία του και του χορηγήθηκε μια κρατική σύνταξη..

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP