Τα κουφώματα και οι χέστρες
Έπρεπε να πέσουμε σε οικονομική κρίση και να ανεβάσει στα ύψη τους ήδη υψηλούς φόρους στα καύσιμα η πελαγοδρομούσα κυβέρνησή μας για να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Στον χειμώνα που διανύουμε βρεθήκαμε μάρτυρες μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης της κοινωνίας μας και μιας μεγάλης βουτιάς του βιοτικού μας επιπέδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαπίστωσε πολύ απλά ότι δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά τα σπίτια τους, στο νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών είτε μονοκατοικίες είτε πολυκατοικίες ήταν προσαρμοσμένο σε συστήματα κεντρικης θέρμανσης πετρελαίου. Απο εκεί και πέρα όσοι είχαν την δυνατότητα μεταπήδησαν στην κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο. Συμπληρωματικά πολλοί είχαν κλιματιστικά, τζάκια κλπ.
Έτσι φέτος πολλοί πάνω στην απόγνωσή τους να ζεσταθούνε έκαναν ένα σωρό πατέντες και επιλογές οι οποίες κατά την γνώμη μου ήταν ελάχιστα αποτελεσματικές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ζέσταιναν ικανοποιητικά ένα μικρό μέρος των σπιτιών και η ποιότητα θέρμανσης που εξασφάλιζαν δεν ήταν η καλύτερη ή η υγιεινότερη. Πολλές φορές δε οι επενδύσεις αυτές αποκλείεται να κάνουν απόσβεση.Επίσης γέμισαν οι πόλεις μας ξανά αιθαλομίχλη μετά από πολλά χρόνια.
Αυτά τα παραπάνω εν τάχει είναι το ένα σκέλος του προβλήματος.
Το άλλο σκέλος και σημαντικότερο αφορά την αποτελεσματικότητα του ενεργειακού κελύφους των σπιτιών μας.
Έπρεπε να φτάσει η οικονομική κρίση για να διαπιστώσουμε ότι τα σπίτια μας -ακόμαι και πολύ καινούρια-είναι άθλια από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και πρακτικά αθωράκιστα. Πολλές φορές δε απαιτείται πολλαπλάσια ενέργεια για να θερμανθεί ένα σπίτι στην Ελλάδα από άλλες χώρες σε πολύ βορειότερα γεωγραφικά πλάτη πχ. Σκανδιναβία.
Πως όμως φτάσαμε ως εδώ έχει αναρωτηθεί κανείς ;
Ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτείας;
Ποιες είναι οι ευθύνες του τεχνικού κόσμου ;
Ποιες είναι οι ατομικές μας ευθύνες ως πολίτες και τελικοί χρήστες του προϊόντος που λέγεται κατοικία ;
Τα προηγούμενα καλά χρόνια όταν βασίλευε η φασόν αντιπαροχή και οι αγελαδίτσες ήταν παχιές ουδόλως απασχολούσαν κανένα τέτοια ερωτήματα. Το πετρέλαιο ήταν φτηνό οι φόροι σχετικά χαμηλοί, το ρέυμα μια από τα ίδια και όλα καλά.
Ποιον απασχολούσε ότι τα σπίτια έμπαζαν από παντού ή ότι είχαν κακό προσανατολισμό ή ανοίγματα σε λάθος πλευρές;
Ποιον απασχολούσε η ανύπαρκτη μόνωση ;
Ποιον απασχολούσε η ανύπαρκτη σκίαση ή φύτευση;
Τα επόμενα χρόνια, δηλαδή την τελευταία χρυσή 15ετία της πιστωτικής ασυδοσίας με τα ΜΕΓΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ στεγαστικά δάνεια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Ο κάθε ένας μπορούσε να εξασφαλίσει ένα στεγαστικό δάνειο 200-300 χιλιάδων για να φτιάξει την μεζονέτα των ονείρων του ή να πάρει το υπερλουξ οροφοδιαμέρισμα, άσχετα αν είχε 20 χιλιάδες ετήσια εισοδήματα. Έτσι γεμίσαμε σπίτια 200 και 300 τετραγωνικών που στα οποία κατοικούσαν 2 ή 3 άτομα. Όταν τους ρωτούσες όλους τι τα θέλουν τόσο μεγάλα σπίτια σου απαντούσαν διαφόρες μαλακίες του στύλ "για τα παιδιά καλέ, να έχουν χώρο να διαβάζουν για τις Πανελλήνιες" άσχετα αν τα παιδιά ήταν ακόμα στα παπάρια του πατέρα ή πήγαιναν νήπια ή "για να αφήσω ένα σπίτι στα παιδιά" άσχετα με το γεγονός του ότι μετά από 30 χρόνια τα παιδιά θα κληρονομούσαν ένα ερείπιο ή και μπορεί μαλάκα να μην ήθελαν να μείνουν εκεί που έμενες και εσύ.
Τέλος πάντων, σήμερα το καλύτερο που μπορούν οι περισσότεροι είναι να ελπίζουν να μην τους τα πάρουν οι τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω "χωριάταρους" διαπίστωσαν πέρα από το γεγονός του ότι δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τα πανάκριβα/υπερτιμημένα σπίτια τους, δεν μπορούν και ούτε να τα θερμάνουν.
Οποία έκπληξις !!
Όλα αυτά τα χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Το μόνο που το ενδιέφερε όπως και τους περισσότερους μηχανικούς ήταν απλά να χτίζονται οικοδομές-η ατμομηχανή της οικονομίας-φούσκας- και όχι το πως χτίζονταν. Ενώ πράγματι έγιναν πολλά βήματα στον Αντισεισμικό κανονισμό, στα ενεργειακά πάπαλα.
Έπρεπε να φτάσει η ΕΕ με τις οδηγίες της και με το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ" και την ενεργειακή επιθεώρηση για να γίνει κάποια κουβέντα για το θέμα.
Όσοι μηχανικοί -λίγοι είναι αλήθεια- προσπαθούσαν να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε κάποιες επιλογές ενεργειακής εξοικονόμησης έπεφταν πάνω στην "χωριάτικη" τσιγκουνιά και την ισχυρογνωμοσύνη των αδαών ιδιοκτητών.
"Τι ξέρει ο μαλάκας ο μηχανικός; Δεν φτάνει το φελιζόλ για μόνωση ;Σίγουρα πάει να μου φάει επιπλέον λεφτά. Εξάλλου τέτοια έβαλε και ο μπάρμπας μου στην Κάτω Τραχανοπλαγιά που έχει πολύ κρύο και δεν είχε πρόβλημα!".
Εξάλλου πως να δώσεις λεφτά για επιπλέον μόνωση αφού μετά δεν έβγαινε ο προυπολογισμός για τις χρυσές μπορντούρες και τα λιστέλο στις χέστρες;
Που να δώσει ο βλαχοκάγκουρας λεφτά για κουφώματα με θερμοδιακοπές αφού δεν έβγαινε στο έτερον ήμισυ καρκατσουλιό ο λογαριασμός για τα πανάκριβα έπιπλα και τα σμαλτωμένα κουρτινόξυλα;
Τώρα κάθονται όλοι σε μια γωνιά στις αχανείς σαλοτραπεζαρίες τους γύρω από ένα τζάκι - που καπνίζει πολλές φορές- και φοράν μπουφάν και σκούφο για να πάνε να κατουρήσουν.
Τουλάχιστον είναι όμορφα τα πλακάκια.
Έτσι όλες αυτές οι πανέμορφες ενεργοβόρες μεζονέτες και βίλες και διαμερίσματα μετατράπηκαν σε κρύα ημιλειτουργικά μαυσωλεία όπου όλοι κυκλοφορούν μέσα ντυμένοι σαν κρεμμύδια.
Αλλά τα έπιπλα και οι κουρτίνες είναι μούρλια.
Αν όλοι αυτοί δεν είχαν και παιδάκια που ταλαιπωρούνται αφάνταστα λόγω της ηλιθιότητας των γονέων θα τους ευχόμουν ειλικρινά καλό ψόφο.
Επομένως βλέπουμε πως ένας συνδυασμός πολιτικής και τεχνικής ανευθυνότητας μαζί με τον επαρχιώτικο νεοπλουτισμό των πολιτών οδήγησε στην σημερινή κατάσταση όπου η περιβαλλοντική υποβάθμιση πάει χέρι-χέρι με την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.
Ποιες θα είναι άραγε οι συνέπειες στην ατομική μας υγεία αλλά και στις δαπάνες του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας αυτής της ραγδαίας υποβάθμισης της ποιότητας του εισπενεόμενου αέρα αλλά και των συνεπειών της διαβίωσης σε περισσότερο υγρά και κρύα σπίτια τα οποία δεν μπορούν ούτε να θερμανθούν ικανοποιητικά με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια αλλά και ούτε να διατηρήσουν την θερμότητα με ικανοποιητικό τρόπο ;
Ποιες οι συνέπειες στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη παράνομη αλλά και την υπερβολική νόμιμη υλοτόμηση λόγω αύξησης της ζήτησης από αχρηστα τζάκια και σόμπες ;
Ποιες οι συνέπειες στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον από την κάυση μη εγκεκριμένων και επικίνδυνων υλικών για θέρμανση;
Ποιες οι συνέπειες στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από την υπερβολική αύξηση της ζήτησης για θέρμανση ;
Θα μπορούσα να κάνω άλλες 100 τέτοιες ερωτήσεις , αλλά ποιο το νόημα ;
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου