Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΙΔΕΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ


Συνέχεια λέμε για αντίσταση για αγώνες ,για πάλη ενάντια στα λαμόγια που μας κυβερνούν και στα άλλα λαμόγια που πάνε να μας φέρουν στο κεφάλι μας.
Μιλάμε για πορείες , ξεσηκωμούς και άλλα περισσότερο ή λιγότερο ακραία. Συμφωνώ με τον αγώνα και με κάθε αγώνα για τα δίκαιά μας .Όμως αυτά τα γαϊδούρια δεν φοβούνται πολύ από τέτοια , δηλαδή φοβούνται αλλά μόνο όταν χοντρύνει το παιχνίδι.
Εγώ λέω όμως ότι εκτός από τους δρόμους πρέπει να τους χτυπήσουμε και στο σύστημα , εκεί που πονάνε .
Η ιδέα μου ήρθε σήμερα που πήρα το ταχυδρομείο μου . Το Υπουργείο Οικονομικών μου έστειλε καθυστερημένα την φορολογική δήλωση για το 2009.
Ε , λοιπόν ερωτώ :
Φαντάζεστε τι θα γίνει αν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ή και περισσότεροι, απλά

ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ;

Τι θα μας κάνουν όλους ; Να σας πως ;
Θα μας κλάσουν μια μάντρα αρ....ιδια αν είμαστε πολλοί.
Μόνο έτσι θα πονέσουν , με χτύπημα στον άθλιο φορομπηχτικό μηχανισμό που ταπεινώνει τους φτωχούς και εξαγνίζει τα λάμογια . Εξάλλου γιατί να πληρώνουμε φόρους ;Τι έχουμε τάχα ; Τις φοβερές παροχές μήπως ;

Δεν ξέρω συνάδελφοι blogger σκεφτείτε το ......
Τους διαλύουμε το σύστημα χωρίς να βγούμε καν στους δρόμους .
Τι λέτε δεν θα έπαιρναν το μήνυμα , ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε τόσο τρελοί που δεν μπορούν να παίζουν μαζί μας ;
Θα ήθελα την γνώμη σας , γιατί δεν είμαι χαζός αντιλαμβάνομαι τι μπορεί να προκληθεί από αυτό αν συμβεί.

Read more...

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


Έρχονται δύσκολες εποχές αναμφισβήτητα .
Εποχές όπου η κατάστασή μας θα επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Εποχές όπου η μια κοινωνική ομάδα θα στραφεί ενάντια στην άλλη λόγω του διαίρει και βασίλευε που εφαρμόζουν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι δυνάστες μας , γιατί δεν είναι πλέον ηγήτορες μας αλλά ΔΥΝΑΣΤΕΣ . Ήδη έπιασε το παραμύθι , οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στράφηκαν εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων ,θυμίζοντας γαλοπούλες που μαλώνουν για περισσότερη τροφή παραμονές Χριστουγέννων.Κάποτε όμως θα καταλάβουν αμφότεροι ότι σε αυτό το ημίφως κανένας δεν είναι ευνοημένος και ότι απλά είμαστε οι μη έχοντες ενάντια στους έχοντες , οι καταπιεσμένοι ενάντια στους δυνάστες .
Όταν τότε η αγανάκτησή μας και η ανέχεια μας αποκτήσει μια "κρίσιμη μάζα" και πλέον δεν θα έχουμε και πολλά να χάσουμε θα βγούμε απλά στους δρόμους .Τότε θα γίνει χαμός ,όταν θα ξεκινήσουν όλα αυτά .Η πάλη αυτήν δεν θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ούτε θα εμφορείται από υψηλά φιλοσοφικά ιδεολογήματα. Απλά θα είναι ένα αγώνας απελπισίας που δεν θα χωράει κανένα πολιτικό "καπέλωμα" .
Τότε η καταστολή θα αγριέψει και θα προσπαθήσει να τσακίσει τους αγώνες και την πάλη των απελπισμένων Ελλήνων .
Ποιους όμως θα βρει απέναντί του ο δημόσιος υπάλληλος της πείνας , ο συνταξιούχος της απελπισίας , ο ανασφάλιστος εργατης , ο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απολυμένος;
Θα βρει δυστυχώς Έλληνες .
Έλληνες που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και παρόλα αυτά θα στραφούν ο ένας ενάντια του άλλου , για λίγα ευρώ .
Τι είναι όμως ο αστυνομικός και ο στρατιωτικός ;Μήπως δεν είναι και αυτοί παιδιά της Ελλάδος ;
Μήπως δεν είναι και αυτοί ταλαίπωροι και χαμηλότατα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ;
Η μήπως νομίζετε ότι πρόκειται για τίποτα αιμοδιψή άτομα που θέλουν να σπάζουν κεφάλια και να δέρνουν γέρους ;
Απλώς έχουν φάει και αυτοί προσωρινά το παραμύθι της διχόνοιας που μας ταΐζουν όλους και μας στρέφουν έτσι ενάντια στον συνΈλληνα , αντί να πάρουμε όλοι μαζί τα παλούκια παρέα και να βάλουμε τους δοσίλογους Εφιάλτες εκεί που τους αξίζει .Να κάνουμε τώρα αυτό που έκαναν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη ,έστω και με 50 χρόνια καθυστέρηση .
Φοβάμαι τις μέρες που θα έρθουν φίλοι μου και όχι γιατί θα είναι δύσκολες απλά. Αυτό ως ένα βαθμό το έχω αποδεχτεί ,νομίζω .
Μπορούμε να αντέξουμε να μην έχουμε πολλά , ίσως μας κάνει και καλό γιατί θα μας μάθει να εστιάζουμε στα ουσιώδη και ίσως ανακαλύψουμε και κάτι καλό μέσα μας ή στους άλλους γύρω μας.

Φοβάμαι όμως μην στραφούμε πάλι ο ένας ενάντια του άλλου ,γιατί δυστυχώς έχουμε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και αμαρτωλή ιστορία.

Read more...

ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ !!

Ήρθαν οι στιγμές . Ήρθαν τα πάνω κάτω . Δεν δέχομαι όμως το συλλογικό αίσθημα ευθύνης που πάνε να μας περάσουν οι δοσίλογοι και τα λαμόγια που μας κυβερνάνε από την μεταπολίτευση και μετά , για να μας κάνουν να αποδεχθούμε την σφαγή μας
Όχι κύριοι ( ο διάολος να σας κάνει κύριους) ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ή και αν φταίμε σίγουρα δεν φταίμε το ίδιο.
Δεν μπορεί να φταίει η γιαγιά μου και η μάνα μου που τις έτρωγε το λιοπύρι στα χωράφια το ίδιο με τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή.
Δεν μπορεί να φταίει ο πατέρας μου που δημόσιος υπάλληλος με τρεις και εξήντα έφτυσε αίμα να μεγαλώσει οικογένεια και να σπουδάσει παιδιά , το ίδιο με τον Αλογοσκούφη και τον Παπακωνσταντίνου .
Δεν μπορεί να φταίει το ίδιο ένας ταλάιπωρος "επχειρηματίας " με ένα μαγαζάκι , το ίδιο με τον Προβόπουλο και τον Γκαργκάνα.
Σε όλα υπάρχουν διαβαθμίσεις .
Πάνε να μας μετατρέψουν σε μια ενοχική κοινωνία συλλογικής πλασματικής ευθύνης για να αποδεχτούμε την θηλιά μας.
ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ , ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ . Αν φταίμε σε κάτι είναι στο ότι είδαμε πως είναι τα καλύτερα και προσπαθήσαμε να τα κατακτήσουμε με λάθος τρόπο και εμπιστευόμενοι λάθος ανθρώπους.
Μέχρι εδώ όμως ήταν.

Τώρα όπως μετρήσατε έτσι και θα αντιμετρηθείτε.





Read more...

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΚΚΕ : Το κρυφό θεμέλιο του δικομματισμού;


Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον αποκλεισμό του κρουαζιερόπλοιου "ZENITH" και την ύποπτη κυβερνητική σιωπή , πρέπει να μας κάνουν να δούμε λίγο καλύτερα τον ρόλο του ΚΚΕ στην νεώτερη ιστορία μας και τον ρόλο του μέσα στα πλαίσια του δικομματικού συστήματος που μας κυβερνά τις τελευταίες δεκαετίες .

Τις απόψεις μου σχετικά με τον ρόλο του στον εμφύλιο και το πως καπέλωσε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών (μη κομμουνιστών στην πλειοψηφία τους) τις ξέρετε . Αν δεν βαριέστε ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μου

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ

Όμως σας παραπέμπω σε μια αξιοπρόσεκτη ανάλυση του ΕΑΜΒ' , η οποία φωτίζει τα γεγονότα από μια πλευρά αθέατη στους περισσότερους . Πιστέψτε με αξίζει τον χρόνο σας .

Το κρυφό θεμέλιο του δικομματισμού


Read more...

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΙΔΙΑ.....ΚΑΙ ΤΡΑΙΝΑ Νο 2


Εδώ τώρα φτάσαμε στο μεγάλο ερώτημα αγαπητοί μου. Πως γίνεται να έχω το μονοπώλιο στις μεταφορές , στην ενέργεια , στις τηλεπικοινωνίες και παρόλα αυτά να μπαίνω μέσα.
Όλα γίνονται από τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να βάλουν το χέρι στο βάζο με το μέλι.Για να εξαγοράσω κάτι πρέπει αφενός να το κάνω ζημιογόνο και αφετέρου να το απαξιώσω και να το ευτελίσω στα μάτια του κόσμου .
Μήπως το ίδιο δεν έγινε και με τις δημόσιες συγκοινωνίες κατόπιν πιέσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας για να προωθηθεί το ΙΧ έναντι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς . Θυμάστε πως ο Εθνάρχης ξήλωνε το τραμ ;
Δεν χρειάζονται πολλά . Αρκεί μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών με χαλαρή ηθική , μια άλλη ομάδα ηλίθιων που άγονται και φέρονται και κάνουν άκριτα ότι τους λένε, η πελατειακή λογική κάποιων βολεμένων και ένας λαός με χαμηλό επίπεδο.
Από την άλλη έχουμε φάει το παραμύθι της κερδοφορίας για πράγματα για τα οποία δεν υφίσταται.
Είναι δυνατόν να κάνεις κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα να έχεις και ενεργητικό ;
Αυτά είναι εξορισμού αυτοαποκλειόμενα . Το είπε και κάποιος κύριος John Maynard Keynes που κάτι ήξερε από αυτά.
Πως γίνεται ένα πλοίο που είναι άδειο κατά τα 3/4 9 μήνες το χρόνο επειδή εξυπηρετεί την άγονη γραμμή και μερικούς που "φυλάνε Θερμοπύλες στην νησιωτική Ελλάδα" , να έχει κέρδος ; Όπως και με τον Ολυμπιακή και τα δρομολόγιά της στα νησιά.
Είναι δυνατόν να μας πουλάνε το παραμύθι του κράτους επιχειρηματία και εμείς να το καταπίνουμε αμάσητο ;
Επειδή δηλαδή βρέθηκαν κάποιοι ( ή και αρκετοί αν το θέλετε) αληταράδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που τα "καβάτζωναν" χοντρά , έτσι εύκολα εμείς παρασυρόμενοι από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δεχόμαστε άκριτα να γκρεμίσουμε συθέμελα τον δημόσιο τομέα;
Ο Ρήγκαν , αυτός ο "στοχαστής" πρώην δευτεροκλασάτος ηθοποιός σε γουέστερν την κακιάς ώρας, είπε την δεκαετία του '80 είπε ότι το κράτος είναι πάντα το πρόβλημα και ποτέ η λύση και η Θάτσερ συμφώνησε. Μαζί τους και όλοι αυτοί που μηδένισαν τους κρατικούς ελέγχους , ενίσχυσαν την ιδιωτική ασυδοσία και βούλιαξαν την παγκόσμια οικονομία 20 χρόνια αργότερα.
Εμείς ως καθυστερημένοι σε όλα αυτά και με αργά αντανακλαστικά, παραζαλισμένοι από τα χαστούκια που τρώμε και τρομοκρατημένοι από την ατολμία των ηγητόρων μας τα τελευταία 20 χρόνια , κοιτάμε απλά τις πρόσφατες μαριονέτες που έχουμε για κυβέρνηση (τους οποίους βγάλαμε και με ισχυρή πλειοψηφία , να μην ξεχνιόμαστε) να παραδίδουν την εξουσία στα χέρια κάποιων τεχνοκρατών του εξωτερικού που ξέρουν μόνο από δείκτες και αριθμούς, κέρδη για αυτούς και απώλειες για εμάς.
Γιατί π.χ. ο ΟΤΕ επέτρεψε όλες αυτές τις εταιρίες που παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες να πάρουν τέτοιο μερίδιο στην αγορά. Πως γίνεται να έχεις τα πάντα από υποδομές , οι άλλλοι να νοικιάζουν από σένα γραμμές και να είναι και πιο φτηνοί και ανταγωνιστικοί . Αν ο ΟΤΕ καταργούσε π.χ. το πάγιο θα τους έκλεινε όλους σε μια νύχτα. Όταν όμως το δημόσιο κάνει κάτι τέτοιο είναι αθέμιτος ανταγωνισμός , ενώ όταν το κάνει ο ιδιώτης είναι απλά μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση .
Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να μην μπορεί να γίνει κερδοφόρα ; Κανείς δεν λέει να θησαυρίζει , απλά να πληρώνει ικανοποιητικά τους υπαλλήλους της και να παρέχει τα όσα παρέχει ; Βέβαια και είναι .
Όμως αντί εμείς να κρατήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα νευραλγικά σημεία επιτρέποντας μια κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία και είναι φυσικά επιθυμητή , αλλά "ψαλιδίζοντας" με αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου την ιδιωτική ασυδοσία , απλά δώσαμε τα πάντα σαν να χαρήκαμε που ξεφορτωθήκαμε το παλιό μας αμάξι που έκαιγε πολύ και ήταν ασύμφορο.
Καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Θα έρθουν στιγμές που όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες θα είναι στα χέρια όχι απλά ιδιωτών , αλλά ξένων ιδιωτών , θα πληρώνουμε πανάκριβα και θα στενάζουμε και όλα αυτά γιατί;

Επειδή κάποιοι ηγέτες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν είδαν μακριά ως όφειλαν.
Επειδή κάποιοι αξιωματούχοι σε υψηλές θέσεις αλληθώριζαν προς τις σειρήνες του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Επειδή κάποιοι απλοί ΕΛΛΗΝΕΣ εργαζόμενοι έχεζαν εκεί που έτρωγαν και δεν είχαν ίχνος σεβασμού για τους συμπολίτες τους , ξεχνώντας ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τους πρώτα από όλα ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ τους άλλους και μετά τον εαυτό τους .

Επομένως να μην παραπονιόμαστε . Είχαμε τις ευκαιρίες μας , είχαμε και το μαχαίρι και το πεπόνι ....κάποτε .
Τώρα το τραίνο μας ξέμεινε στο σταθμό και κοιτάει τα άλλα τραίνα να περνούν , μαζί με τον ΟΣΕ και τους άλλους πάλαι ποτέ κραταιούς , υπερφίαλους" σοβιετικού τύπου" οργανισμούς .Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας με μόνη κληρονομιά τους τα παχυλά προνόμια που απολαμβάνουν στο όνομα των κορόιδων των επόμενων γενεών οι συνταξιούχοι τους.Για εμάς τους υπολοίπους μια πικρία που βλέπουμε τα όνειρά μας για μια αλλιώτικη Ελλάδα στα σκουπίδια.

Read more...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ.....ΤΡΑΙΝΑ

Ανάμεσα στην καταιγίδα των μέτρων εξυγίανσης , κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές τους (ΕΡΓΟΣΕ,ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ) και να προβεί στην ιδιωτικοποίησή του ,μέσω στρατηγικού επενδυτή.Είναι η πιο ζημιογόνα δημόσια επιχείρηση με χρέος κοντά στα 9.5 δισ. ευρώ. Τώρα πως γίνεται κάποιος να έχει το μονοπώλιο και ταυτόχρονα να "μπαίνει και μέσα" , είναι μια άλλη κουβέντα για άλλη ανάρτηση.
Προφανώς θα ήταν κάποιο άλλο ΠΑΣΟΚ αυτό που τις δημιούργησε όλες αυτές τις εταιρίες και βόλευε εκεί διαφόρους "ημέτερους" με παχυλότατους μισθούς , που συμπεριφέρονταν λες τα τραίνα και τα δρομολόγια ήταν τα δικά τους τσιφλίκια .
Από την άλλη η ΕΡΓΟΣΕ έχει όλα αυτά τα χρόνια προχωρήσει στην δημοπράτηση και στην εκτέλεση έργων δισεκατομμυρίων ευρώ και έχει εκσυχρονίσει από άποψη γραμμών σχεδόν το σύνολο του υπάρχοντος δικτύου και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και την ηλεκτροκίνηση. Η ΕΡΓΟΣΕ δεν ήταν και από τις εταιρίες με την υποδειγματικότερη και πιο διάφανη λειτουργία ( μιλάω εκ πείρας), αλλά έκανε έργο αναμφισβήτητα.
Πήγαινε και ο κόσμός ταξίδια με το τραινάκι φτηνά και άνετα και κάθε χρόνο ήταν και καλύτερα.
Τώρα λεει ο υπουργός θα καταργηθούν τα ζημιογόνα δρομολόγια εκτός από αυτά που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς.
Εγώ ρωτώ ένα πράγμα . Ποιο μέσο μαζικής μεταφοράς ρε μπαγλαμάδες είναι αυτό που δεν εξυπηρετεί κοινωνικούς σκοπούς άραγε . Αυτό που μετακινείται η Γιάννα Αγγελοπούλου για τα ψώνια, ή αυτό που το τραίνο που παίρνει ο Βγενόπουλος για να πάει στην δουλειά του στη MIG , ή αυτό που παίρνει ο Πάρης Κασιδοκώστας για να πάει για γκόμενες ; Η όλη ιστορία μου θυμίζει την άγονη γραμμή με τα πλοία .Προφανώς η λέξη κοινωνική πολιτική δεν συμβαδίζει με το νέο ΠΑΣΟΚ και το ΔοΝηΤή του.
Θα έρθει που λέτε ο στρατηγικός επενδυτής , δεν θα αναλάβει ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΕΟΣ , θα βρει έτοιμα τα δίκτυα υποδομών , θα βρει ανασφάλιστο και φτηνό εργατικό δυναμικό , θα τριπλασιάσει και τα εισιτήρια (τιμές Ευρώπης φυσικά) και θα είναι μια ωραιότατη κερδοφόρα επειχείρηση ,για την οποία θα καμαρώνουν .Φυσικά την συντήρηση και την επέκταση του δικτύου θα την επωμίζεται το κράτος ( βλ. οι Έλληνες που θα πληρώνουν φόρους για να κερδοσκοπεί μια αποικιοκρατικού τύπου επιχείρηση που οι κυβερνώντες ονομάζουν εξυγίανση) .
Το ίδιο θα γίνει φυσικά και σε άλλους τομείς .Έρχεται και η σειρά της ενέργειας και των υπόλοιπων φυσικών πόρων μας (νερό κλπ).

Με τις υγείες μας ......

Read more...

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΒΑΡΕΘΗΚΑ ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ


Read more...

ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ


Όπως ίσως να έπεσε στην αντίληψή σας σήμερα 25 Απριλίου διεξήχθησαν οι εκλογές του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) .Όσοι από εσάς έχετε δει από το προφίλ μου θα ξέρετε ότι είμαι μηχανικός στο επάγγελμα .Επομένως αυτές οι εκλογές θεωρητικά με αφορούν. Τις προηγούμενες μέρες δέχτηκα ένα σωρό τηλεφωνήματα από διάφορους συναδέλφους. Γνωστούς , γνωστούς γνωστών και πάει λέγοντας . Συμπτωματικά με την συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών είχα να μιλήσω από ..... τις προηγούμενες εκλογές. Οι υποψήφιοι εδώ όπως και σε όλα τα επίπεδα πιστεύω , πολιτεύονται με όρους "Μαυρογιαλουρισμού" .Το μόνο που τους ξεχωρίζει είναι πως σε αντίθεση με τον original Μαυρογιαλούρο , αυτοί παραμένουν ως το τέλος αμοραλιστές.Φυσικά όλοι ελπίζουν αργότερα σε μια πολιτική αναρρίχηση σε ανώτερα κλιμάκια.
Πήγα που λέτε να ψηφίσω, κυρίως από περιέργεια. Ειλικρινά έπαθα "ολική επαναφορά" .
Νόμιζα ότι ήμουν σε εκλογές προηγούμενων δεκαετιών. Κομματικά πηγαδάκια , κράχτες και αλιείς ψήφων τελευταίας στιγμής που διπλαρώνουν όποιον γνωστό ή άγνωστό για έναν σταυρό .Το κλου ήταν και ένας νυν βουλευτής και πρώην υπουργός, ο οποίος τυγχάνει και συνάδελφος μηχανικός και ήρθε να ψηφίσει , "κατά τύχη" την ώρα που ήρθαν τα κανάλια ,μοιράζοντας χαιρετούρες και χαμόγελα .
Γενικά όλοι βρισκόταν σε ένα νιρβάνα .
Λες και η χώρα δεν βρίσκεται σε τέτοια κρίσιμη κατάσταση .
Λες και δεν είμαστε στο γκρεμό.
Λες και δεν είναι υποθηκευμένο το μέλλον των ζωντανών και των αγέννητων Ελλήνων.
ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ.
Έχοντας βγει από τα ρούχα μου λέω σε μερικούς συναδέλφους αν είναι στα καλά τους και αν αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης έχει τελειώσει ;
Τους ρωτώ , τι νομίζουν ότι κάνουν εδώ σήμερα ;
Τους ρωτώ τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια;
Τους ρωτώ ποιο είναι το όραμά τους ;
Τους ρωτώ τι ελπίζουν;
Τους ρωτώ αν καταλαβαίνουν ότι υπηρετούν ένα πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα και ντρόπιασε τους Έλληνες ;
Αυτοί κοιτάνε αλλού , μιλάν στα κινητά τους τηλέφωνα , μαζεύουν σταυρούς και κάνουν εκτιμήσεις .
Σαν όλα να είναι τέλεια
Σαν να μην πέρασε μια μέρα .
Σαν να μην είναι το ΔΝΤ intra portas .
Σαν .....
Σαν.....
Σαν να μην άρχισε το μακρύ ταξίδι της Ελλάδας μέσα στην νύχτα
Έριξα τα άκυρα μου ψηφοδέλτια και έφυγα .
Λέτε να κατάφερα τίποτα ;
Δεν το νομίζω ...



Read more...

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πώς να κερδίσετε 12 δις. $ ποντάροντας 100 χιλιάδες στην πτώχευση της Ελλάδας


Εξαιρετική και κατανοητή ανάλυση , ακόμα και από τους μη ειδικούς .
Από το blog του Ακρίτα
Πότε θα πάρουμε άραγε τα παλούκια ;;;



Το μέγεθος της κερδοσκοπίας εναντίον της Ελλάδας και ο βαθμός στον οποίο τα CDS είναι υπεύθυνα για την ελληνική κρίση είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένα και αυτό γιατί όταν το θέμα εξετάζεται από τους ελάχιστους που το κατανοούν σε βάθος, αυτό γίνεται επιφανειακά, παραλείποντας μερικές εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους.

Τα ελληνικά CDS υποτίθεται πως είναι μία ασφάλεια που μπορούν να αγοράσουν όσοι έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα ούτως ώστε να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από μία ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας και συνεπώς από μία ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της, πληρώνοντας ένα ασφάλιστρο (το οποίο είναι κυμαινόμενο και ανεβοκατεβαίνει όπως μία μετοχή) στο τραπεζικό ίδρυμα ή το επενδυτικό ίδρυμα που τους τα πουλάει.


Ωστόσο, επιτρέπεται να αγοράσει κανείς CDS και να νομιμοποιείται να λάβει την αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας χωρίς να έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα, δηλαδή χωρίς να έχει την ανάγκη ασφάλισης της επένδυσης του. Σε αυτήν την περίπτωση τα ελληνικά CDS μετατρέπονται σε ένα χρηματιστηριακό στοίχημα, από το οποίο ο κερδοσκόπος μπορεί να κερδίσει με δύο τρόπους: είτε από την άνοδο της τιμής του CDS και την πώληση του ακριβότερα απ’ ότι το αγόρασε, καθώς το ασφάλιστρο αυξάνεται όσο η χρηματοπιστωτική επίθεση στην Ελλάδα συνεχίζεται είτε από την πραγματική πτώχευση της Ελλάδας και τη λήψη της τεράστιας αποζημίωσης.

Η δυνατότητα αυτή, της αγοράς CDS χωρίς την προϋπόθεση της κατοχής ελληνικών ομολόγων, δημιουργεί ένα.....

κερδοσκοπικό κύκλο ασύλληπτων διαστάσεων, καθώς εμπλέκει, πέρα από hedge funds και κάθε λογής κερδοσκοπικά ιδρύματα και τις μεγαλύτερες τράπεζες / δανειστές της Ελλάδας, τις οποίες αναγκάζει να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα εκτινάσσοντας τα επιτόκια τους στα ύψη και επομένως απογειώνοντας το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.


Αυτό, γιατί όταν ένας κερδοσκόπος θέλει να στοιχηματίσει αγοράζοντας ελληνικά CDS, πρέπει να στραφεί, κατά κανόνα, στις μεγάλες τράπεζες που είναι οι νόμιμοι διαπραγματευτές αυτών των προϊόντων. Αγοράζοντας ελληνικά CDS από αυτές, στην ουσία ποντάρει εναντίον τους, καθώς θα είναι αυτές που θα κληθούν να τον πληρώσουν αν η Ελλάδα πτωχεύσει Το άμεσο αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να προχωρούν σε στρατηγικές αντιστάθμισης του επενδυτικού κινδύνου που ανέλαβαν, είτε προχωρώντας σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων είτε λαμβάνοντας θέσεις short εναντίον τους, δηλαδή πουλώντας τα, ποντάροντας στην πτώση τους, με την ελπίδα ότι θα τα αγοράσουν, στο μέλλον, φθηνότερα.


Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς οι κερδοσκόποι ποντάρουν στην αύξηση της πιθανότητας πτώχευσης της Ελλάδας αγοράζοντας όλο και περισσότερα CDS, οι τράπεζες που τους τα πουλούν είναι σα να ποντάρουν όλο και περισσότερο στο αντίθετο ενδεχόμενο, δηλαδή στη μη πτώχευση της Ελλάδας. Καθώς, όμως, οι περισσότερες από αυτές έχουν, ήδη και ελληνικά ομόλογα, βρίσκονται να ποντάρουν διπλά στη μη πτώχευση της Ελλάδας, από τη μία πλευρά με το να κατέχουν ομόλογα και από την άλλη παίζοντας κόντρα στους κερδοσκόπους των CDS. Το αποτέλεσμα είναι η υπερέκθεση τους στην επένδυση υπέρ της Ελλάδας η οποία τις οδηγεί, σχεδόν αναγκαστικά, στην ανάγκη της μείωσης του επενδυτικού τους ρίσκου πουλώντας ελληνικά ομόλογα ή και ποντάροντας στην πτώση τους. Οι τράπεζες που δεν έχουν, ήδη, επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, ώστε να μπορούν να πουλήσουν κάποια από αυτά μειώνοντας το ρίσκο τους, αναγκάζονται να τα δανειστούν από άλλες τράπεζες και να τα πουλήσουν short, ποντάροντας και αυτές στην πτώση τους, ώστε να τα αγοράσουν αργότερα χαμηλότερα για να τα επιστρέψουν στις τράπεζες απʼ όπου τα δανείστηκαν.


Απλοποιώντας το παράδειγμα μπορούμε να πούμε πως όταν πραγματοποιείται μία πράξη αγοράς ελληνικών CDS, ενεργοποιείται και μία πράξη πώλησης ελληνικών ομολόγων, με την τελευταία να έχει ως αυτόματη συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων (και των spreads τους με τα γερμανικά), δηλαδή την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας. Όσο οι κερδοσκόποι συνεχίζουν να σπρώχνουν την τιμή των CDS υψηλότερα, αγοράζοντας τα, τόσο οι τράπεζες που τους τα πουλούν επενδύουν στην πτώση των ελληνικών ομολόγων, σπρώχνοντας τα επιτόκια τους και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υψηλότερα.


Έτσι, η Ελλάδα έχει γίνει ένα τεράστιο χρηματιστηριακό καζίνο (ανάλογο με εκείνο που οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, πάλι με τη χρήση των CDS), το οποίο παρέχει ευκαιρίες για κέρδη σε κερδοσκόπους και τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι πρώτοι κερδίζουν όσο η κρίση επιδεινώνεται ενώ οι τράπεζες απολαμβάνουν τα κέρδη από τις προμήθειες που λαμβάνουν από το εμπόριο CDS. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο καθώς τα CDS μπορούν να αγοραστούν με μόχλευση, δηλαδή πληρώνοντας τμήμα, μόνο, της πραγματικής αξίας της τιμής τους. Έτσι, μία επένδυση σε ελληνικά CDS της τάξης του 1 εκ δολαρίων, μπορεί να απαιτεί κεφάλαιο μόλις της τάξης των 100 χιλιάδων δολαρίων.


Η μελέτη της πορείας τιμών των ελληνικών CDS αποκαλύπτει ότι η άνοδος τους ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2007, ταυτόχρονα με μία σειρά άλλων χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, που αποτελούν τα σημαντικότερα κομμάτια στο διεθνές παζλ που δημιουργεί το έξυπνο χρήμα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου αυτού παζλ για περισσότερο από 2,5 χρόνια από σήμερα. Στο διάστημα αυτό έχει πέσει πάνω της μία χρηματοπιστωτική βόμβα 12204 μεγατόνων, όση, δηλαδή, είναι η ποσοστιαία άνοδος των τιμών των CDS από τις 4,6 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο του 2007, στις 566 μονάδες βάσης σήμερα, η οποία και είχε ως αντανακλαστική συνέπεια το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων, την απογείωση των επιτοκίων τους και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα.


Ο κερδοσκόπος που επένδυσε 1 εκ δολάρια ποντάροντας στην πτώχευση της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2007, σήμερα βλέπει την επένδυση του να αξίζει 12,204 δις δολάρια. Και το πιθανότερο είναι πως για την αρχική επένδυση του 1 εκ δολαρίων δεν πλήρωσε περισσότερο από το 10%, δηλαδή 100 χιλιάδες δολάρια.


Και καθώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές το κέρδος του ενός είναι, κατά κανόνα, η απώλεια του άλλου, το λογαριασμό για τα κέρδη των κερδοσκόπων τον λαμβάνει, μέσω της αγοράς ομολόγων, ο Έλληνας πολίτης (και θα συνεχίσει να τον λαμβάνει για πολλά χρόνια ακόμη). Έτσι, όταν η Ελλάδα κόβει μισθούς, λαμβάνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα κλπ, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για να πληρώσει τους επιπλέον τόκους που προκύπτουν από την αύξηση του κόστους δανεισμού της, στην ουσία ενεργοποιεί το μηχανισμό εκείνο που, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα που θα πληρωθούν σε όσους πέτυχαν το τζακ ποτ ποντάροντας εναντίον της στην αγορά CDS.


Και πριν βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα πως η Ελλάδα έγινε εσκεμμένα στόχος σκοτεινών δυνάμεων, αξίζει να θυμηθούμε πως εξαιτίας των CDS κατέρρευσε η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες ή και στην πτώχευση εκατομμύρια Αμερικανών, για να καταλάβουμε πως οι κερδοσκόποι ενδιαφέρονται μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και τίποτε άλλο.


Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ

Read more...

ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ


Αφού δεν αλλάζει τίποτα στο γενικό σκηνικό, είπα εγώ να αλάξω λίγο την εμφάνιση του ιστολογίου. Χρειάζεται μια ανανέωση που και που .Δεν έχω καταλήξει ακόμα οπότε να περιμενετε ίσως και άλλες αλλαγές.Στο τέλος θα βγει ελπίζω πεταλούδα από την κάμπια και αν όχι ,πάλι δεν πειράζει .Δεν νομίζω να δημιουργηθεί και κανένα σοβαρό πρόβλημα , στο κάτω κάτω δεν είμαι και "Τρωκτικό" να με διαβάζουν χιλιάδες που μπορεί να αναστατωθούν από τις αλλαγές.
Πάντως άσχετα με τις εξωτερικές αλλαγές ,παραμένω στις απόψεις μου και η ουσία δεν αλλάζει.

Πως θα μπορούσε άλλωστε με τέτοιο τίτλο στο ιστολόγιο ;

Eadem mutata resurgo .
(Παρά την αλλαγή θα εγερθώ με την ίδια μορφή)
Jacob Bernoulli

Read more...

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

21η Απριλίου. Η μετά θάνατον δικαίωση ; .....ή πως το όνειρο έγινε εφιάλτης

Ειλικρινά αν μου έλεγα κανείς πριν από μερικά χρόνια ότι θα συμφωνούσα έστω και μερικώς με λεγόμενα σαν τα παρακάτω , τότε θα τον θεωρούσα τρελό. Τελικά το "ποτέ" , μάλλον είναι η λέξη που διαλέγει ο Θεός όταν θέλει να διασκεδάσει.
Αυτήν είναι η κατάντια του πολιτικού μας συστήματος . Το να μας κάνει κυνικούς και να μας κάνει να αποζητούμε τον μονόφθαλμο , ανάμεσα στους τυφλούς.

Οι λίγοι ακόμη εν ζωή και οι πολλοί περισσότεροι νεκροί πρωταγωνιστές του στρατιωτικού καθεστώτος δεν θα μπορούν παρά να γελούν χαιρέκακα, βλέποντας την αυτοκατάργηση του συστήματος που τους οδήγησε σε πολιτικό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις φυσικό θάνατο. Η μεταπολίτευση με την είσοδο των ελεγκτών του ΔΝΤ, ανήμερα κιόλας της 21ης Απριλίου, δείχνει την ανικανότητα και την αδυναμία της να χειρισθεί πλέον την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Μία κατάσταση που δημιούργησαν, έθρεψαν και άφησαν... να εξελιχθεί οι ίδιοι οι δημιουργοί της μεταπολίτευσης, δηλαδή τα δύο κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονται σε αυτήν από το 1974 και μετά.
Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που δεν περίμεναν την έλευση των εκπροσώπων του ΔΝΤ για να καταδείξουν την χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού συστήματος, καθώς δεν έχουν λείψει οι φωνές πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων εκπροσώπων αυτού του συστήματος που εδώ και καιρό έχουν σημάνει τον κίνδυνο της απότομης κατάρρευσης αυτού του οικοδομήματος. Πολύ περισσότερο όμως, από τις όποιες «άνωθεν» φωνές και διαμαρτυρίες, η μεταπολίτευση έχει καταρρεύσει στην συνείδηση του απλού ανθρώπου, καθώς καταδεικνύεται τραγικά ανίκανη να δώσει λύσεις στην καθημερινότητά του.
Η όποια σύγκριση των σημερινών δεδομένων με αυτά της περιόδου της 21ης Απριλίου του 1967 είναι συντριπτικά υπέρ της διακυβέρνησης των στρατιωτικών. Με το δημόσιο χρέος στα όρια της χρεοκοπίας, την ανεργία στο 11,3% και την κατάργηση συμβάσεων, η οικονομική κληρονομιά που άφησε η «χούντα» το 1974 μοιάζει πράγματι με χαμένο παράδεισο. Όσο για το ζήτημα των έξωθεν εξαρτήσεων, η πορεία των εθνικών θεμάτων με την πλήρη υποταγή στον υπερατλαντικό παράγοντα, δείχνει τελικά, ποια από τις δύο περιόδους, η στρατιωτική ή η μεταπολίτευση, ήταν περισσότερο ξενοκίνητη.
Εκεί όμως όπου η όποια σύγκριση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως... ύβρις, είναι το ζήτημα της ασφαλείας του πολίτη. Γιατί μπορεί τα τελευταία χρόνια τα αστικά κέντρα τουλάχιστον να έχουν πλημμυρίσει από αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση, πλην όμως η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με τις ληστείες μόνο να συμβαίνουν μία κάθε επτά λεπτά. Και μπορεί η στατιστική να είναι τρομακτική, αλλά περισσότερο τρομακτικό είναι το αίσθημα ανασφαλείας που έχει κυριαρχήσει στην συνείδηση του πολίτη, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλα τα γεωγραφικά δεδομένα.
Όσο για την τρομοκρατία, με την δημοσιότητα που έχει λάβει, δεν είναι και αυτή παρά ένα ιδεολογικό παιδί της μεταπολίτευσης. Η απόλυτη ιδεολογική ασυδοσία της αριστεράς και η κατάπνιξη - θεωρητικά και πρακτικά - κάθε αντίθετης απόψεως, έθρεψε τις «αντιεξουσιαστικές» ομάδες που όπως συχνά στη ζωή συμβαίνει, στράφηκαν κατά του δημιουργού τους.
Η 21η Απριλίου 1967 πέθανε πολιτικά όταν αφέθηκαν να συλληφθούν οι πρωταγωνιστές της από τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Αυτό που έμεινε σήμερα είναι οι θύμησες μίας πραγματικά καλύτερης ζωής στους μεγαλύτερους ηλικιακά και ένα ιστοριογραφικό ενδιαφέρον σε πολλούς νεώτερους. Ένα ενδιαφέρον που γεννάται από την συνειδητοποίηση της χρεοκοπίας ενός συστήματος που στηρίχθηκε ιδεολογικά και νομιμοποιήθηκε πολιτικά στην αντίσταση κατά των στρατιωτικών.
Αυτοί ακριβώς οι αντιστασιακοί που ανασύρονται από την σκόνη σε κάθε επέτειο και αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, θα ήταν ίσως οι καλύτεροι διαφημιστές της επταετίας. Υπάρχει όμως και η «γενιά του Πολυτεχνείου», η γενιά των εξουσιαστών της εποχής μας, για να τους ξεπερνά ως προς την αποστροφή που δημιουργούν.
Όταν τελικά σε κάποια χρόνια θα γραφτεί η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών από τον ιστορικό που, ίσως και λόγω χρόνου, δεν θα έχει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του σήμερα, τότε η σύγκριση μεταξύ του μεταπολιτευτικού σήμερα και του στρατιωτικού χθες θα είναι κατά πολύ υπέρ του δευτέρου.

Τα σχόλια δικά σας.........................

Το άρθρο το βρήκα στο "Αμύνεσθαι Περί Πάτρης" και δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Κόσμο

Read more...

WELCOME TO THE MACHINE

"Καλώς ήρθατε .Γιατί αργήσατε τόσο ;" μας είπαν .


"Καλώς σας βρήκαμε. Χαθήκαμε λίγο στο δρόμο", απαντήσαμε εμείς.






Welcome my son, welcome to the machine.
Where have you been?
It's alright we know where you've been.
You've been in the pipeline, filling in time,
Provided with toys and 'Scouting for Boys'.
You bought a guitar to punish your ma,
And you didn't like school, and you
know you're nobody's fool,
So welcome to the machine.

Welcome my son, welcome to the machine.
What did you dream?
It's alright we told you what to dream.
You dreamed of a big star,
He played a mean guitar,
He always ate in the Steak Bar.
He loved to drive in his Jaguar.
So welcome to the Machine.

Read more...

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΜΑΣ


Καμιά φορά αρκεί ένα απλό φυσικό γεγονός για να τονίσει την αδυναμία μας και να υπογραμμίσει την αμετροέπειά μας.
Αρκεί να φταρνιστεί ένα ταπεινό ισλανδικό ηφαίστειο και όλη η οικονομική και κοινωνική μας ζωή που βασίζεται στις αερομεταφορές να διαλυθεί. Ίσως είναι και η εκδίκηση της ταλαίπωρης Ισλανδίας για τα οικονομικά δεινά που υπέστη από τους άρπαγες τους αγγλοσαξονικού οικονομικού λόμπι .
"The empire strikes Back " με λίγα λόγια.
Η ζωή στην γη υπάρχει με την γεωλογική συγκατάθεση .
Δεν μπαίνω στην λογική των εσχατολογικών αναλύσεων τύπου 2012, ούτε σε σενάρια του τύπου "η φύση εκδικείται" , απλά ρωτώ πόσοι σκέφτονται το γεγονός πως αν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε το χρωστάμε σε μια φυσική εξελικτική διαδικασία που θα μπορούσε να ακολουθήσει χίλιους άλλους δρόμους , καθώς και σε μια σειρά ευνοικών για το είδος μας συγκυριών.
Η φύση και η εξέλιξη δεν εκδικούνται , δεν ασχολούνται με κάτι τόσο ταπεινό και ανθρώπινο.
Απλά ακολουθούν τον δρόμο που τους βολεύει , παραμερίζουν και εξαλείφουν όποιον και ότι δεν συμβαδίζει με τα σχέδιά και τις φυσικές διαδικασίες τους.
Κάπου διάβασα ότι το "ποτέ" , είναι η λέξη που διαλέγει ο Θεός όταν θέλει να διασκεδάσει.
Η φύση και οι νόμοι της είναι ο Θεός ή ο Θεός είναι η φύση και οι νόμοι της , διαλέξτε ότι θέλετε κατά πως ταιριάζει στην κοσμοθεωρία σας. Μην ξεχνάτε ποτέ όμως ότι είμαστε ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού στην ιστορία της γης και του σύμπαντος.
Παρόλα αυτά συμπεριφερόμαστε με την αλαζονία του απόλυτου κυρίαρχου , άσχετα αν στην πραγματικότητα ελάχιστα από αυτά που έχουν σημασία μπορούμε να ελέγξουμε.

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την φύση με τον Οσυμανδύα του Σέλλει , άνετα θα μπορούσε και αυτή να πει :

"....Δείτε τα έργα μου ω ισχυροί του κόσμου και απελπιστείτε."

Read more...

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΚΑΦΕΝΕΙΟ Η ΕΛΛΑΣ


Πέμπτη 8 Απριλίου του σωτήριου έτους 2010 , ώρα 11:45 ώρα Ελλάδος.

Έξι μήνες μετά την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Α. Παπανδρέου , ο οποίος θα μας έβαζε σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης , ή μάλλον την ιστορική ήττα του μέγιστου διδύμου απογραφέων Καραμανλή - Αλογοσκούφη .

Δεκαπέντε μέρες μετά την "ιστορική" συμφωνία των Βρυξελλών.

Τα spread δεκαετών ομολόγων στο ιστορικό ανώτατο όριο των 432 μονάδων βάσης.....και ο ανήφορος συνεχίζεται !
Το Χρηματιστήριο Αθηνών -3.90 % , στις 1900 μονάδες .... και ο κατήφορος συνεχίζεται !!
Γιατί όχι άλλωστε ; Όπως λέει και ένας φίλος μου : " Αν ο άλλος σε βάλει κάτω μετά σε πηδάει όπωβς θέλει" .

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε . Η τροχιά έγινε εκτροχιασμός μάλλον.

Με τις υγείες μας .
Γίναμε οι πόρνες των διεθνών αγορών .Μάθανε ότι πηδιόμαστε και πλακώσαν και οι γύφτοι.
Όλοι αυτοί που σήμερα είμαστε μεταξύ 20 και 40 μαθάινουμε ότι ματαίως ζούμε.Είμαστε άχρηστα βάρη στους κρατικούς προυπολογισμούς και στις κοινωνικές δαπάνες.
Είμαστε ήδη ηθικά χρεωκοπημένοι.

Πότε θα παραδώσουμε και τα κλειδιά του μαγαζιού να ησυχάσουμε.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΞΩe

Read more...

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Η ΦΑΡΣΑ ;


Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της πολιτικής ιστορίας της οικογένειας Παπανδρέου από έναν γνώστη των πραγμάτων και προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν λέω ότι συμφωνώ απαραίτητα με όλα όσα λέει , αλλά για μένα οτιδήποτε προσφέρει καινούριες οπτικές γωνίες , είναι πάντα χρήσιμο.

Διαβάστε εδώ το Ελληνικό κείμενο

Διαβάστε εδώ το πρωτότυπο αγγλικό.

Read more...

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ;;;


Τελευταία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την ενίσχυση των ελληνικών προιόντων και την προτίμησή τους από τους καταναλωτές. Σε αυτή συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις καταναλωτών όπως το ΙΝΚΑ Μακεδονίας , Ηπείρου ,ΒΙ.Ο.ΖΩ κ.α.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ωραία , αλλά θα μου επιτρέψετε να σας παραθέσω κάποιες απόψεις και σκέψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα .

Από την μια όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι "αγορές" και οι κανόνες της οικονομίας καθορίζουν το παιχνίδι και ότι έτσι θα πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε. Επειδή σαν χώρα είμαστε εκτός κλίματος και αντιπαραγωγικοί γιαυτό και θα πρέπει τώρα να ματώσουμε και να ανεχτούμε όλη αυτή την απώλεια δικαιωμάτων και εισοδημάτων.
Άρα θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας να βοηθούμε την αγορά και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στα λιγότερα.
Άρα θα πρέπει να προτιμάμε τα καλύτερα και φτηνότερα προϊόντα.
Κατά γενική ομολογία τα Ελληνικά προϊόντα πάσης φύσεως είναι ακριβότερα από τα εισαγωγής (ας είναι καλά η Ενωμένη Ευρώπη) και όχι πάντα ποιοτικότερα.
Γιατί εγώ , εσείς κλπ να προτιμήσουμε τα ακριβότερα Ελληνικά όταν τα λεφτά μας είναι πλέον λιγότερα ;
Όταν ο συνταξιούχος των 500 ευρώ ή ο υπάλληλος που έχει να πάρει αύξηση τόσα χρόνια ή και ο απλός δημόσιος υπάλληλος (όχι τα golden boys των 100,000 ευρώ το χρόνο)αν θέλετε ,που του έκοψαν ένα μισθό ,έχει δραστική απώλεια εισοδήματος.
Γιατί να μην πάρει π.χ. αυστριακό γάλα με 0.70 λεπτά και να πάρει Ελληνικό με 1,00 ευρώ , για το οποίο υπάρχει και υποψία ότι μπορεί και να προέρχεται από την Βουλγαρία ;
Το θεωρείτε λογικό αυτό ;

Όλοι προτιμούμε τα Ελληνικά ιδίως τρόφιμα , γιατί απλά είναι καλύτερα και νοστιμότερα λόγω της γεύσης που έχουμε συνηθίσει.
Δεν γίνεται όμως να έχουμε έναν μηχανισμό μεσαζόντων που θησαυρίζει ή μια απληστία κοντόφθαλμη από την μεριά των εμπόρων-παραγωγών.
Όλοι από την αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων των καυσίμων βιώνουμε ήδη μια οικονομική συρρίκνωση.
Απλά όπως θα προτιμήσουμε το φθηνότερο , ιδίως όσο τα πραγματα θα "σφίγγουν".Σε λίγο ότι κάνουμε με τα ρούχα θα γίνεται και με τα τρόφιμα. Θα είναι απλά επιλογή επιβίωσης και όχι αρεσκείας.Στο κάτω κάτω κάτω αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς.
Απλά στην Ελλάδα την απελευθέρωση της αγοράς την έχουμε μπερδεψει με την ασυδοσία και την κερδοσκοπία , πράγμα που ίσως ισχύει ως ένα βαθμό. Δεν μπορείς όμως εσύ Έλληνα παραγωγέ , επιχειρηματία ή έμπορε από την μία να μην δίνεις δεκάρα για το κοινωνικό σύνολο χρεώνοντας ότι σου κατέβει, επικαλούμενος την ελεύθερη οικονομία και από την άλλη να ζητάς από το κράτος να σε προστατέυσει όταν κάποιος ισχυρότερος πάει να σε πηδήξει στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας ή να ζητάς από τους καταναλωτές να σε στηρίξουν στα πλαίσια μιας ασαφούς φιλο-Ελληνικής πολιτικής .Φυσικά εσύ εφόσον "γδέρνεις" τους συμπατριώτες σου αλλά εξάγεις φτηνά στους Ευρωπαίους μόνο φιλέλληνας δεν είσαι .
Αυτήν είναι λογική Χότζα. Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.
Ή αλλιώς οι θυσίες δικές σου , τα κέρδη δικά μου.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη συνεταιρισμού και επαγγελματισμού καθώς και και η απουσία τυποποίησης.
Δεν μπορώ π.χ. να δεχθώ το γεγονός πως αγοράζεις Ελληνικό ελαιόλαδο (πιστοποιημένο και ελεγμένο) από το LIDL φθηνότερα από ότι αγοράζεις κατευθείαν από τον παραγωγό χύμα με τον τενεκέ ενώ δεν έχει μεσολαβήσει κανένας εγχώριος μεσάζοντας . Είναι απλά αδιανόητο.
Ή το γεγονός ότι μπορείς να αγοράσεις φθηνότερα Ελληνικό ελαιόλαδο ή άλλα προΐόντα στην Ευρώπη από ότι στην Ελλάδα.
Μην ξεχνάτε ότι μπροστά στην Γαλλία την Ισπανία και την Ιταλία είμαστε ψείρες σε σχέση με την αγροτική παραγωγή .Στο μόνο που είμαστε πρώτοι είναι το βαμβάκι που τόσο το έχουμε δαιμονοποιήσει. .Αν συνεχίσουμε έτσι θα μας σβήσουν από τον χάρτη.
Θα είναι απλά οι νόμοι των αγορών που όλοι σκίζονται να ικανοποιήσουν.

Επίσης θυμάστε πόσο φιλλέληνες στάθηκαν όλοι οι έμποροι και οι παραγωγοί με την εισαγωγή του ευρώ τις αθρόες ανατιμήσεις και τις στρογγυλέυσεις .
Ξαναρωτώ .Γιατί θέλουν τώρα από εμάς στήριξη ; Σε τί εχουν βελτιωθεί και τι έκαναν για μας ;
Τώρα που σφίξαν τα πράγματα ανακάλυψαν την αλληλεγύη ;

Παρόλα αυτά είμαι ίσως υπέρ , αλλά να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δώσουν δείγματα γραφής , αλλιώς ιδίως σε αυτές τις εποχές ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει να ψωνίζει από LIDL ,CARREFOUR ,ZARA ,IKEA και δεν συμμαζεύεται .

Φυσικά εδώ θα ακούσουμε τον αντίλογο ότι φταίει το Ελληνικό Κράτος που δεν ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρήσεωνκαι λειτουργούν με μεγάλο κόστος , δηλαδή δεν τους επιτρέπει να απασχολούν ανασφάλιστους , παράνομους λαθρομετανάστες κλπ , να απολύουν κατά το δοκούν και να πληρώνουν ότι θέλουν.
Δηλαδή με λίγα λόγια πρέπει και να τους ζητήσουμε συγγνώμη για αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε . ¨Αρα τα δικαιώματά μας φταίνε που αγοράζουμε ακριβά τα Ελληνικά προιόντα. Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ.Έτσι ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει ποτέ.

Γιαυτό μην καταπίνετε έτσι αμάσητο και ανεπεξέργαστο το παραμύθι τους και τα κροκοδείλια δάκρυα για την στήριξη των Ελληνικών προιόντων.

Read more...

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ.


Ενώ ως πολίτες βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά μας (εργασιακά , ασφαλιστικά κλπ) , δικαιώματα για τα οποία χύθηκε αίμα στο παρλθόν για να κερδηθούν , όλοι είναι σε μια "Νιρβάνα" και αποστασιοποίση λες και αυτά αφορούν τους κατοίκους άλλης χώρας . Με λίγα λόγια οι περισσότεροι κοιταν να την σκαπουλάρουν κατά το δυνατόν και εφαρμοζουν το ρητό "ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν" .
Η "σοσιαλιστική " κυβέρνηση που με πόνο καρδιάς αναγκάστηκε να αποσοσιαλιστικοποιηθεί (γελάστε παρακαλώ) , αρχίζει πλέον και μας δουλεύει κανονικά . Ενώ επιχορηγεί γενναία επιχειρήσεις για να τονώσει στην αγορά , ταυτόχρονα προτείνει στις άνεργες γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες (πράσινη επιχειρηματικότητα !!!!) για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας . Φυσικά το γεγονός ότι η αγορά είναι στραγγισμένη επειδή ο κόσμος δεν έχει μια και καταστήματα και επιχειρήσεις "βαράνε κανόνι" σωρηδόν είναι κάτι μάλλον άσχετο.
Πότε θα καταλάβουμε ότι αν δεν φτιάξεις προιόντα και δεν τα εξάγεις δεν έχεις προκοπή . Δεν μπορούν όλοι να παρέχουν υπηρεσίες , το ρευστό τελείωσε και Ελβετία είναι μόνο μια.
Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός τότε τι είναι;
Γενικά είναι από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τα όσα λέει το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης .
Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο και να μας ζήσει η πράσινη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Read more...

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP