Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ή αλλιώς Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ


Γιατί άραγε οι Έλληνες συμπεριφέρονται πολιτικά καταυτόν τον τρόπο ; Μήπως δεν δίνουν την εντύπωση ενός άναρχου εκλογικού σώματος που καθοδηγείται είτε από το προσωπικό συμφέρον είτε από το “θυμικό” του. Δεν νομίζω ότι οι σύγχρονοι Έλληνες μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πολιτικές επιλογές τους βασίζονται σε ορθολογικά κριτήρια και ανάλυση ή έστω και σε αντανάκλαση μιας στέρεας ιδεολογικής βάσης. Σαν αποτέλεσμα άγονται και φέρονται ή παραμένουν προσκολλημένοι σε επιλογές λόγω συνήθειας , παράδοσης (!) ή και εμμονής.
Αρχικά θεωρούσα ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι η βασική αιτία που οι Νεοέλληνες δεν απέκτησαν ποτέ καθαρή πολιτική σκέψη και συμπεριφορά. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την λήξη του, με την Ελλάδα να έχει χωριστεί σε νικητές και ηττημένους , σε συμμορίτες και εθνικόφρονες , δεν άφηνε και πολλά περιθώρια. Απλά καθιέρωσε την περιθωριοποίηση και τον ρεβανσισμό κατά περίπτωση. Σίγουρα θα πιστεύετε ότι ο εμφύλιος μου έχει γίνει έμμονη ιδέα και ασχολούμαι συνέχεια με αυτόν. Αυτή μου η επιμονή φαίνεται σίγουρα παράξενη ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα σήμερα. Έτσι φαντάζει ίσως λίγο γραφική η ενασχόληση και η επιμονή με μια παλιά ιστορία που ελάχιστους νέους ενδιαφέρει πλέον. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους , όπως θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και η ιστορία μας , τουλάχιστον τα γεγονότα που διαμόρφωσαν ριζικά την πορεία μας.
Όμως τα πράγματα μάλλον δεν ήταν ακριβώς έτσι. Οι ρίζες της πολιτικής και ιδεολογικής σύγχυσης των Ελλήνων θεωρώ τελικά ότι πάνε και ακόμα πιο πίσω. Αναφέρομαι στον “Εθνικό Διχασμό” και στην μεγάλη διαίρεση των Ελλήνων σε φιλοβασιλικούς και φιλοβενιζελικούς. Αιτία της διαίρεσης ήταν η πρόθεση του Βενιζέλου να βάλει την Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά της Entente και να διεκδικήσει για λογαριασμό της Ελλάδος εδάφη που κατοικούσε Ελληνικός πληθυσμός .Ο Βασιλιάς Κων/νος όμως επειδή ήταν φιλογερμανός ( είχε γυναίκα την αδερφή του Κάιζερ Γουλιέλμου Β') διαφωνούσε. Το αποτέλεσμα ήταν μετά από κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις και παραίτηση του Βενιζέλου αυτός να σχηματίσει ξεχωριστή κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη η οποία μόλις είχε ήδη απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς πολέμους και στην οποία συγκεντρωνόταν στρατεύματα της Entente. Από τότε ξέρετε έχει ρίζες αυτός ο μάλλον ειρωνικός χαρακτηρισμός της Θεσσαλονίκης σαν “συμπρωτεύουσα” .Τα υπόλοιπα τα ξέρετε πιστεύω. Η Ελλάδα μπήκε στον Α' Παγκόσμιο , κέρδισε τα όσα κέρδισε για να τα ξαναχάσει μετά, με όλα τα τραγικά επακόλουθα της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών. Ο Βενιζέλος κέρδισε και έχασε εκλογικές αναμετρήσεις ,έφυγε στο εξωτερικό , επανέκαμψε, πάντα αντίθετος με το παλάτι .Έγιναν απόπειρες δολοφονίας του , τότε στην ουσία θεμελιώθηκε το βίαιο και σκοτεινό παρακράτος. Οι Βενιζελικοί έκαναν διώξεις Βασιλικών από το στράτευμα και την δημόσια διοίκηση και τούμπαλιν. Οι Έλληνες διχάστηκαν βαθιά και ανεπανόρθωτα και μπήκαν οι βάσεις του μίσους. Έτσι φτάσαμε στον Ιωάννη Μεταξά και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , στην κατοχή την αντίσταση και τον εμφύλιο.
Στην ουσία απότοκος του Εθνικού διχασμού είναι και η ευκολία με την οποία οι Έλληνες επαναδιχάστηκαν τόσο γρήγορα και εύκολα και έβγαλε ο ένας τα μάτια του άλλου , ιδίως αν σκεφτεί κανείς πόσα λίγα χρόνια χώριζαν τον Εμφύλιο με τα τραγελαφικά γεγονότα του Διχασμού κατά την δεκαετία του 1920. Αυτός ο διαχωρισμός σας πληροφορώ ότι υφίσταται και σήμερα κληρονομημένος και μεταλλαγμένος . Την σημερινή εποχή ένας δεξιός/κεντροδεξιός ταυτίζει τον εαυτό του με το φιλοβασιλικό κόμμα της εποχής ενώ ένας κεντρώος/κεντροαριστερός τον ταυτίζει με το Βενιζελικό κόμμα. Στην ουσία θεωρούν τους εαυτούς τους πολιτικούς απογόνους και κληρονόμους των παραπάνω σχηματισμών . Οι περισσότεροι θεωρούν μάλιστα απόλυτα φυσική αυτήν την μετεξέλιξη. Θεωρώντας σήμερα τα τότε γεγονότα ,οι περισσότεροι δεξιοί μιλώντας, είναι κατά του Βενιζέλου ενώ οι περισσότεροι Πασόκοι και αριστεροί, αναφανδόν υπέρ του . Αν αυτό το πράγμα δεν λέγεται πολιτική αμάθεια και στρεβλή σκέψη δεν ξέρω πως λέγεται. Είναι όντως αδιανόητο για μένα οι σημερινοί αριστερίζοντες σοσιαλιστές να ταυτίζονται με τον Βενιζέλο που ήταν 100% αστός πολιτικός και αντικομουνιστής , ενώ οι δεξιοί της φιλελεύθερης οικονομίας να ταυτίζονται με τον κρατισμό και την Βασιλική δικτατορία.
Έτσι οι Έλληνες χωρίστηκαν σε Βασιλικούς και Βενιζελικούς ,μετά σε Εθνικόφρονες και ληστοσυμμορίτες ,μετά σε αριστερούς και δεξιούς , σε φιλελεύθερους και εκσυγχρονιστές και πάει λέγοντας. Όταν ο σημερινός Έλληνας στο μυαλό του έχει κάνει τέτοιες αντιμεταθέσεις και ταυτίσεις, πέρα από κάθε λογική και ορθή πολιτική ανάγνωση, αναγνωρίζοντας μόνο την λογική του αιώνιου διπολισμού και της κληρονομικής αντιπαράθεσης , πως είναι δυνατόν να πάει μπροστά και να κάνει ορθές πολιτικές επιλογές;
Με λίγα λόγια στο μυαλό μας τα έχουμε μπλεγμένα και ταυτίζουμε τον Βενιζέλο με τον Ζαχαριάδη τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ανδρέα από την μία και από την άλλη ταυτίζουμε τον Βασιλιά Γεώργιο Β' με τον Ζέρβα , τον Πλαστήρα ,τον τέως, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή .Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα θεωρούμε και απολύτως λογικά !
Έτσι σήμερα οι ψηφοφόροι της πλειοψηφίας ( Πασόκοι και Νεοδημοκράτες) είναι οι κληρονόμοι αυτής της πολιτικής σύγχυσης και διαίρεσης .Φέρνουν στο πολιτικό τους ασυνείδητο ( αν μου επιτρέπεται η έκφραση) όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι επομένως αδύνατο σχεδόν γιαυτούς να πράξουν ορθώς πολιτικά να αποφασίσουν και να δραστηριοποιηθούν με νηφαλιότητα για τα κρίσιμα θέματα είτε είναι εσωτερικά είτε εξωτερικά. Αυτήν η σύγχυση φυσικά καλλιεργείται διαρκώς παραλλαγμένη από τους αρχιτυμπανιστές του διπολισμού και του Εθνικού Διχασμού που δεν είναι άλλοι από τα κομματικά στελέχη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμφύλιος “έφτιαξε” τα σημερινά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά τζάκια με την κατά δοκούν νομή της εξουσίας και του σχεδίου Μάρσαλ. Μην μου πείτε ότι όλοι αυτοί που έμειναν τότε εκτός νυμφώνος ήταν ακραιφνείς οπαδοί του Στάλιν ή όσοι επωφελήθηκαν ήταν ήρωες της αντίστασης ;
Το είπα και θα το ξαναπώ :
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
και μάλιστα συνεχίζεται με ευθύνη όλων μας .
• Ευθύνη του κράτους που συνεχίζει ακόμα μέσω του Υπουργείου Παιδείας αυτήν την παρωδία που ονομάζεται διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας στην εκπαίδευση.
• Ευθύνη των κομμάτων αριστερών και δεξιών που σήμερα εμφανίζονται με φωτοστέφανα λες και όλοι αυτά τα θύματα αυτοί από το 1920 ως σήμερα ,διώχτηκαν ή πέθαναν μόνοι τους. Καιρός να πάψουν να αποποιούνται των ιστορικών ευθυνών τους.
• Ευθύνη των ιστορικών που συνεχίζουν τον διχασμό γράφοντας τα βιβλία τους μέσα από το πρίσμα της πολιτικής τους τοποθέτησης και στην ουσία ξεκινάνε από ειλημένες αποφάσεις και θεωρήσεις και προσπαθούν να βρουν τα ντοκουμέντα που ταιριάζουν στον “μύθο” τους.
• Ευθύνη δική μας ,των πολιτών που ποτέ δεν προσπαθήσαμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές και επαναπαυτήκαμε στις εξηγήσεις και στα βιβλία που ταίριαζαν στην κοσμοθεωρία μας και την πολιτική κληρονομιά του παππού μας.
Πότε άραγε θα αντιληφθούμε πως η ιστορία δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη , ούτε κόκκινη , ούτε μπλε. Ένα γκρίζο είναι που διαμορφώνεται από τις αποφάσεις ανθρώπων υπό πίεση και οι οποίοι πολλές φορές δεν ήταν και σίγουροι για αυτά που έκαναν.
Μόνο η ενημέρωση, η μόρφωση και η παιδεία θα μας βγάλουν από αυτόν τον ατέλειωτο βρόχο . Πως μπορούμε να πιέσουμε τους ηγέτες να πάρουν αποφάσεις ή ακόμα σημαντικότερο πως να κάνουμε σωστή επιλογή αυτών όταν αποφασίζουμε βασιζόμενοι σε κεφαλαιώδη άγνοια των αιτίων και των αιτιατών , όπως είπαμε παραπάνω ;
Ένα πράγμα έχω καταλάβει πάντως :
Τα κόμματα και το πλέγμα των συμφερόντων δεν έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να “ξυπνήσουμε” . Να αντιμετωπίσουμε και να καταλάβουμε το παρελθόν και αφού συμφιλιωθούμε μαζί του τότε να πάμε “παραπέρα” . Αν γίνει αυτό πολλοί θα χάσουν τα “οφίτσια” και τα προνόμιά τους.
Το μόνο που μας απομένει είναι να προχωρήσουμε μόνοι μας στην αυτομόρφωσή μας.
Διαβάστε , ενημερωθείτε και μην περιφρονείτε καμιά άποψη ή οπτική γωνία .Σχηματίστε την δική σας ανεξάρτητη γνώμη και μην υιοθετείτε άκριτα τις γνώμες άλλων . Μην φοβηθείτε ή ντραπείτε να αλλάξετε γνώμη αν πειστείτε από στοιχεία. Σοφός είναι αυτός που προχωράει και κρίνει σύμφωνα με την λογική και τα δεδομένα και όχι αυτός που επιμένει στην άποψή του ο κόσμος να χαλάσει.
Ας θυμηθούμε κάτι από την αρχαία κληρονομιά -αν έμεινε καθόλου – που στην Εκκλησία του Δήμου εκθέτονταν οι απόψεις και εκφωνούνταν οι ρητορικοί λόγοι με τα επιχειρήματά τους και όποιος είχε πιο ισχυρές θέσεις έπειθε τους άλλους για τις θέσεις του .
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που έθεσαν τις βάσεις του ορθολογισμού και της λογικής και αυτή είναι η κληρονομιά που πρέπει να φυλάξουμε , αν μας ενδιαφέρει να λεγόμαστε απόγονοι.
Για να απαιτούμε σωστό κράτος και σωστά κόμματα πρέπει και εμείς να είμαστε αντάξιοί τους ,γιατί όλα αυτά είμαστε ΕΜΕΙΣ.
Σωστός Έλληνας πολίτης και ψηφοφόρος είναι διαρκώς ενημερωμένος , ο μορφωμένος (και όχι απαραίτητα με την έννοια της ακαδημαϊκής μόρφωσης) , ο γνώστη τους παρελθόντος τους και των δυνάμεων που δημιούργησαν το παρόν .
Μην περιμένετε από κανέναν να σας βοηθήσει σε αυτό .
ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP