Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ

Πολλοί απορούν και εξίστανται, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή παρόλα όσα έχουμε πάθει, δεν λέμε να βάλουμε μυαλό, να στρωθούμε ως λαός κλπ,κλπ. Το τροπάριο είναι γνωστό και δεν έχει νόημα περαιτέρω εμβάθυνση και μάλλον έχουν δίκιο.
Αναρωτιέμαι αν υποπτεύεται κανείς πως αυτό ίσως και να μην είναι δυνατόν. Παραβλέπουν πως είμαστε Βαλκάνια, έτσι απλά, χωρίς ευτυχώς ή δυστυχώς. 
Είναι ένα γεγονός, όπως είναι γεγονός πως δεν θα γίνουμε ποτέ Γερμανοί, Σουηδοί, Δανοί κλπ όπως και αυτοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν Έλληνες, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι , Αλβανοί κλπ.
Μια περιοχή με μυστήρια ιδιοσυγκρασία και αυτοκαταστροφικές διαθέσεις. 
Μια περιοχή όπου όλοι χρωστούν αίμα σε όλους μέσα στην ιστορία, η οποία ιστορία είναι τόσο παραμορφωμένη εκούσια και ακούσια που τείνει να χάσει το νόημά της.
Περιοχή μεγάλης φυλετικής επιμειξίας και δεξαμενή πάσης φύσεως γονιδίων στο μίξερ ( αλήθεια πόσο γελάω με τους υπέρμαχους της όποιας φυλετικής καθαρότητας). 
Πότε αλήθεια τα Βαλκάνια ήταν ήρεμα;
Σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής αποτέλεσε το κεντρικό "προνομιακό" πεδίο όπου οι εκάστοτε Μεγάλες Δυνάμεις έλυσαν τους ανά την ιστορία λογαριασμούς των, με αρκετούς νεκρούς βατράχους ποδοπατημένους από τα βουβάλια.
Πότε πέρασαν πάνω από 30-40 χρόνια χωρίς κάποια πολεμική σύρραξη, με σφαγές γενοκτονίες, εμφυλίους κλπ και πότε όλες αυτές οι συρράξεις δεν λειτούργησαν ωσμωτικά για όλη την περιοχή ;
Μια σπίθα πάντα αρκούσε για να πάρουμε όλοι φωτιά χωρίς πολλά - πολλά.
Πόσο εύκολα να ξεχάσει κανείς π.χ. τους πρωτότυπους γενίτσαρους αλλά και ένα σωρό άλλους "γενίτσαρους" ανά τους αιώνες; 
Πόσες εισβολές και κατοχές δεν έχουν βιώσει ανά την ιστορία οι Βαλκάνιοι;
Αντιλαμβάνεται κανείς την επίδραση της φιλτραρισμένης και αφιλτράριστης ιστορίας στο συλλογικό ασυνείδητο των Βαλκανίων;
Από πότε ο κοτζαμπασισμός, το μπαξίσι και η διαφθορά δεν υπήρξε σήμα κατατεθέν της περιοχής; 
Με ποιον τρόπο έλυναν τους λογαριασμούς τους ανά την ιστορία οι Βαλκάνιοι; Γιατί απορείτε που όλοι θέλουν κρεμάλες ή  αποκεφαλισμούς; Δεν είναι κάτι απρόσμενο αν το αναλογιστείτε, ούτε ξαφνικά όλοι έγιναν φασίστες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Είναι αμφίβολο εάν ή επίδραση όλων των παραπάνω μπορεί να απαλειφθεί έτσι εύκολα πριν περάσουν μερικές γενιές ηρεμίας και ευημερίας.
Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι σε περίοδο κρίσης ή στην διάρκεια ενός ολιγοετούς μνημονίου για παράδειγμα;
Δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε, αλλά ξέρω ότι αυτήν η όποια αλλαγή θα είναι δύσκολη και επώδυνη και σε τέτοιες εποχές πιθανόν και να αλλάξουμε σε κάτι ακόμα χειρότερο. 
Οι οπαδοί της κοινωνικής μηχανικής και των αυτοματισμών καλά θα κάνουν να το έχουν υπόψη τους και να έχουν το νου τους γιατί οι βαλκανικές κάμες είναι δίκοπες.
Πραγματικά φοβάμαι για το χειρότερο. Δεν θέλω να έρθει, αλλά όταν έρθει πιστεύω να είμαι έτοιμος.
Δεν περιμένω τίποτα από κανένα αλλά ελπίζω στα πάντα.

Read more...

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΛΑ ΙΣΙΩΜΑ

Όλοι εσείς, οι ανιστόρητοι, είστε που θεριέψατε τον φασισμό βγάζοντας τον άσπιλο μέσα από την κολυμβήθρα του ψευτοιστορικού αναθεωρητισμού, που υπηρετείτε μάλλον εν αγνοία σας.  
Όλοι εσείς που με τις απαράδεκτες γενικεύσεις σας και τις επιλεκτικές σας εστιάσεις καταφέρατε να ισοπεδώσετε τα πάντα και να εξομοιώσετε τα πάντα.
Έχετε μια ασπρόμαυρη ψευτοηθική Μορμόνου αγνοώντας ότι η ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απέραντο γκρίζο, μια θολούρα η οποία μερικές φορές μας επιτρέπει κάποιες ξεκάθαρες ματιές.
Τώρα κάθεστε στο πεφωτισμένο σας κάστρο, κήνσορες και θεράποντες των πάντων. Έχετε τις λύσεις για τα πάντα με την υποτίθεται ψύχραιμη και λογική σας στάση σε έναν παράλογο κόσμο.
Απολαμβάνετε τον αέρα της αυθεντίας αφού είχατε σε κάποια στιγμή φυσικά προβλέψει τα πάντα για τους πάντες.
Είστε η νέα version του "διανοούμενου" που υποτίθεται πλέον ότι δεν είναι αποστασιοποιημένος από την εποχή του και τα προβληματά της, αλλά στην ουσία είστε στην στρατόσφαιρα και φυσικά-λυπάμαι που σας το λέω- δεν έχετε καμιά σχέση με τη διανόηση. 
Κοιτάτε αφ' υψηλού και περιφρονητικά το πόπολο, αγανακτισμένοι με τους αγανακτισμένους ή μάλλον αγανακτισμένοι με τους πάντες, στενάζοντας κάτω από την αβάσταχτη ελαφρότητα του να είσαι Έλληνας, σχεδιάζοντας-απειλώντας (ποιους άραγε;) μεταναστεύσεις που μάλλον δεν θα πραγματοποιήσετε ποτέ, γιατί όλο και τη βολεύετε κάπως εδώ
Ανταλλάσσετε μεταξύ σας πικρόχολα και ειρωνικά σχόλια οικτίροντας τους ηλίθιους που δεν καταλαβαίνουν, αγνοώντας ότι  και εσείς με την εμετικά ελιτίστικη συμπεριφορά σας έχετε μερίδιο στην διαιώνιση της ηλιθιότητας τους.
Αλήθεια πως αντέχετε να έχετε δίκιο για τα πάντα;
Για εσάς όλα είναι ίδια και όλα τα αντικείμενα έχουν το ίδιο ειδικό βάρος αρκεί να περνάνε μέσα από το κόσκινό σας.
Προσπαθείτε να τηρήσετε ίσες αποστάσεις από τους πάντες επικαλούμενοι την λογική και την γνώση σας χωρίς όμως στην ουσία να είστε καλύτεροι από τους "νοικοκυραίους" που "κοιτάνε την δουλειά τους" και τόσο περιφρονείτε.
Δεν μπαίνουν όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι αλλά για σας μπαίνουν και βολεύονται και μια χαρά.
Για εσάς όλος ο Β'ΠΠ είναι το σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ και η απόβαση στη Νορμανδία έτσι όπως την μάθατε από τον Private Ryan.
Σκίζεστε υπέρ των Εβραίων και των μειονοτήτων αλλά χαριεντίζεστε με αυτούς που έχτισαν τα Άουσβιτς ή έκλεισαν τα μάτια στην κάπνα των φούρνων τους ενώ οι παππούδες σας απαλλοτρίωναν τις περιουσίες τους που έμεναν πίσω.
Αγκαλιάσατε πρόθυμα τις κληρονομιές των Γκέλεν και Σέλενμπεργκ ξεχνώντας πολύ βολικά ποιους ακριβώς φακέλωναν και κρεμούσαν με χορδές πιάνου πριν το 1945. 
Σας δυσκόλεψε λίγο ο Irving, που θαυμάζατε, γιατί μέσα στην πολιτικά ορθή μεγαθυμία σας αργήσατε να καταλάβετε ότι ήταν λίγο άκομψος φασίστας και σας χαλούσε την σούπα και τώρα άντε να τον μαζέψεις. 
Δικαιολογείτε την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και με μια αντιθετοαντιστροφή χαρήκατε (λίγο, κρυφά) για τους δίδυμους πύργους αλλά αυτό δεν σας εμπόδισε και να χαζεύετε σήμερα live τα drones και τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχνουν οι Αμερικανοί Gamers.
Είναι όλοι ίδιοι  για σας εξάλλου. 
Και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι δωσίλογοι. 
Και αυτοί που έμειναν εδώ και ψόφησαν από την πείνα το 41 και αυτοί που το έπαιζαν κυβέρνηση αγκαλιά με τη βασιλική οικογένεια στο Κάιρο.
Και αυτοί που ξεδιαλέγονταν στα μπλόκα και αυτοί που τους έδειχναν.
Και ο Πλαστήρας και ο Παπάγος.
Και ο Λαμπράκης και ο Γκοτζαμάνης. 
Και οι κυβερνήτες και οι κυβερνώντες.
Και τα λαμόγια και οι ταλαίπωροι.
Όλοι αυτοί εξομοιώθηκαν μαζικά από τον χονδροειδώς αναιδέστατο "μαζί τα φάγαμε" που ανακηρύξατε σε γκουρού σας αυτομάτως, αγνοώντας παραδόξως το γεγονός πως παραδεχόμενος δημοσίως πως  τα "έφαγε" θα έπρεπε αυτομάτως και να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη.
Αγνοήσατε πως υπήρξαν και πάρα πολλοί που δεν έφαγαν τίποτα, αλλά αυτοί δεν χωρούσαν στην μυθοπλασία σας.
Σας βόλεψε πολύ η διάχυτη και ασαφής συλλογική ευθύνη για να κρυφτούν οι υπαίτιοι πίσω της, αλλά κυρίως για να διατηρήσετε την  "ex cathedra" ανωτερότητά σας.
Κρυφτήκατε πίσω από τον φερετζέ των μνημονίων -που έλεγαν τα αυτονόητα- για να δικαιολογήσετε για ακόμα μια φορά την επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου και να απολαύσετε με χαιρεκακία τα δεινά που επιτέλους μας βρίσκουν γιατί δεν αξίζει να λεγόμαστε Ευρωπαίοι.
Αγνοήσατε πως σε όλα υπάρχει και μια ανθρώπινη διάσταση αφού η προσέγγισή σας είναι καθαρά μηχανιστική και είστε υπέρ των κοινωνικών αυτοματισμών.
Μιλάτε για περικοπές στην παιδεία και για δεξιότητες και για το πως η "τεχνική εκπαίδευση" στην Ελλάδα έχει παραμεληθεί, αλλά αυτό που εννοείτε είναι πως θέλετε τα παιδιά των φτωχών να είναι οι υδραυλικοί σας, (αφού με τι λεφτά θα σπουδάσουν και στο κάτω κάτω όλοι επιστήμονες θα γίνουν;) ενώ τα δικά σας παιδιά τα μελλοντικά καλοσπουδαγμένα στελέχη και οι επιστήμονες. Το ότι όλα αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με τα όσα ξύλινα λέτε για την παιδεία διόλου δεν σας απασχολεί.
Κάνετε τους αγνωστικιστές αλλά πιστεύετε στην θεολογία του χρήματος και της αγοράς.
Δεν θέλετε καθόλου κράτος, αλλά -λέτε πως- θέλετε τον απόλυτο έλεγχο (από ποιους και έναντι σε ποιους ;) αγνοώντας την θεμελιώδη αντίφαση.
Κάνετε άτοπες συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες που μοιραία αποβαίνουν σε βάρος της αφού μιλάμε για "μήλα με μπανάνες" για να αισθάνεστε δικαιωμένοι για την αιώνια μουρμούρα σας.
Είστε με την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά η έννοια της περιβαλλοντικής επίπτωσης για σας έχει μόνο χρηματικό βάρος.
Θέλετε επενδύσεις και έργα αλλά μακριά από εσάς.
Βρίζετε τους δημάρχους που τα έκαναν μαντάρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και είστε έτοιμοι να καλωσορίσετε την μαφία, που θα τα κάνει όλα λαμπίκο.
Ξέρετε ποιο είναι το ωραίο και βολικό με εσάς ;
Το ότι θα μπορούσατε να ανήκετε σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο χωρίς να αισθάνεστε κανένα απολύτως πρόβλημα.







Read more...

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ευρώπη ,φασισμός και ψεύτικα είδωλα

Βαρέθηκα να διαβάζω ανιστόρητα χαώδη συμπεράσματα με απαράδεκτες γενικεύσεις και απλοποιήσεις σχετικά με την άνοδο του φασισμού σήμερα και με αναγωγές στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία. Σε όλους τους "φιλίστορες" θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ακριβώς ο φόβος της σοσιαλιστικής μεταρρύθμισης έτσι όπως εκφραζόταν κυρίως μέσω της αγροτικής μεταρρύθμισης και αναδιανομής των γαιών ήταν ο μοχλός που έσπρωξε την αστική τάξη στην αγκαλιά του φασισμού κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του Β'ΠΠ.  
Εκεί που μπόρεσαν "θυσίασαν" την γαιοκτημονική αριστοκρατία για να σωθούν. Αυτό συνέβη κυρίως στις περιοχές όπου τα κτήματα ανήκαν σε εθνικές μειονότητες με τα πρώτα ίχνη ρατσιστικού εθνικισμού να εμφανίζονται. Εκεί που δεν μπόρεσαν έγινε μύλος. Ο αγροτικός εμφύλιος στην Ιταλία λόγω της άρνησης των (Ιταλών) μεγαλοϊδιοκτητών για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έστρωσε με λουλούδια το χαλί στον Ντούτσε. Το ίδιο και στην Ουγγαρία όπου ή άρχουσα τάξη αγκάλιασε τον Χόρτυ και αργότερα τους "Βελοσταυρίτες" μετά την παρένθεση του Μπέλα Κουν. Το ίδιο μπορεί να συνέβαινε και εδώ αν δεν είχαμε το κύμα προσφύγων του 21-22 που δημιούργησε de facto καταστάσεις που έχρηζαν αντιμετώπσιης πέρα από κάθε συμφέρον. Πάντως για ένα μπορούν να είναι βέβαιοι οι αγρότες μας. Αν δεν ήταν οι πρόσφυγες πολύ δύσκολα θα έβλεπαν διανομές αγροτικής γης στο επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν τελικά. 

Η Ευρώπη -με ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ. Αγγλία-δεν είναι και τόσο βαθιά και ανέκαθεν δημοκρατική όσο θέλετε να πιστεύετε οι περισσότεροι και οι ακραίες καταστάσεις δεν είναι και τόσο "στιγμιαίες" εκτροπές.
Με την πρώτη ευκαιρία  - έτσι όπως έχει φανεί- οι Ευρωπαϊκές αστικές κοινωνίες διολίσθαιναν πανεύκολα στον φασισμό και ενεργοποιούσαν ταχύτατα τα φασιστικά αντανακλαστικά τους μπροστά στον φόβο και στον κίνδυνο απώλειας των κεκτημένων και των προνομίων τους.  

Μπορεί να σας βολεύει τους περισσότερους να κάνετε θεωρητικές γεφυρώσεις ακροαριστερής και ακροδεξιάς βίας και βολικές εξομοιώσεις γιατί έτσι βολεύει το θυμικό σας αλλά η ιστορική αλήθεια δεν είναι εκεί.

Αλήθεια δεν έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι πλέον φονικοί πόλεμοι έχουν τα αίτια τους και την αρχή τους στο λίκνο της δημοκρατίας, την Ευρώπη ;

Γιατί εδώ ρίζωσαν και άνθησαν όλες οι ιδεοληψίες που αιματοκύλισαν τον κόσμο;

Που έγιναν επιστήμη οι εθνοκαθάρσεις ;

Αλήθεια πιστεύετε ότι οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που αγκάλιασαν τον Αδόλφο δεν πίστευαν πραγματικά τότε ότι αποτελούσε μια θαυμάσια λύση στα προβλήματα που τους βασάνιζαν;

Σε ποια ήπειρο θεωρήθηκε αδιέξοδο η κοινοβουλευτική δημοκρατία και λάθος τα συντάγματα και προτιμήθηκαν οι ισχυρές δικτατορίες ;

Οι περισσότεροι σύγχρονοι "Ευρωπαίοι" βολικά θέλουν να πιστεύουν ότι η βία που γεννά η εκτροπή από τη δημοκρατία είναι κάτι που ανήκει στην μακρινή ανατολή ή στα υπανάπτυκτα Βαλκάνια - τα γεγονότα που ακολούθησαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο-, αλλά ξεχνούν εύκολα τους σκελετούς στα ντουλάπια τους, όπως πολύ βολικά ξεχνούν και τους δικτάτορες που αγάπησαν ανάδειξαν και ακολούθησαν στη φωτιά και στο σίδερο.

Πράγματι θέλει πολύ αγώνα και δουλειά για να εγκατασταθεί στο γαμημένο DNA η δημοκρατία και μέχρι στιγμής εμβόλιο για τον φασισμό δεν βρέθηκε.



Υ.Γ. Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για μας που πολύ βολικά στο μυαλό μας έχουμε κάνει σαλάτα τα περί Μεταξά- εθνικής αντίστασης-δοσιλογισμού και επταετίας.


Read more...

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στις αλαλάζουσες πλειοδοτούσες φατρίες πάνω από τα ανοιχτά φέρετρα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΙ


Τρία πράγματα στον κόσμο αυτό, πολύ να μοιάζουν είδα
τα ολόλευκα μα πένθιμα σχολεία των Δυτικών
των φορτηγών οι βρόμικες σκοτεινιασμένες πλώρες
και οι κατοικίες των φτωχών χαμένων γυναικών

Έχουνε μια παράξενη συγγένεια και τα τρία
παρ'όλη τη μεγάλη τους στο βάθος διαφορά,
μα μεταξύ τους μοιάζουνε πολύ, γιατί τους λείπει
η κίνηση, η άνεση του χώρου και η χαρά.

(Νίκος Καββαδίας, από το Μαραμπού, 1933)





Read more...

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τα κουφώματα και οι χέστρες

Έπρεπε να πέσουμε σε οικονομική κρίση και να ανεβάσει στα ύψη τους ήδη υψηλούς φόρους στα καύσιμα η πελαγοδρομούσα κυβέρνησή μας για να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Στον χειμώνα που διανύουμε βρεθήκαμε μάρτυρες μιας μεγάλης οπισθοδρόμησης της κοινωνίας μας και μιας μεγάλης βουτιάς του βιοτικού μας επιπέδου. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαπίστωσε πολύ απλά ότι δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά τα σπίτια τους, στο νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών είτε μονοκατοικίες είτε πολυκατοικίες ήταν προσαρμοσμένο σε συστήματα κεντρικης θέρμανσης πετρελαίου. Απο εκεί και πέρα όσοι είχαν την δυνατότητα μεταπήδησαν στην κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο. Συμπληρωματικά πολλοί είχαν κλιματιστικά, τζάκια κλπ.
Έτσι φέτος πολλοί πάνω στην απόγνωσή τους να ζεσταθούνε έκαναν ένα σωρό πατέντες και επιλογές οι οποίες κατά την γνώμη μου ήταν ελάχιστα αποτελεσματικές. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ζέσταιναν ικανοποιητικά ένα μικρό μέρος των σπιτιών και  η ποιότητα θέρμανσης που εξασφάλιζαν δεν ήταν η καλύτερη ή η υγιεινότερη. Πολλές φορές δε οι επενδύσεις αυτές αποκλείεται να κάνουν απόσβεση.Επίσης γέμισαν οι πόλεις μας ξανά αιθαλομίχλη μετά από πολλά χρόνια.
Αυτά τα παραπάνω εν τάχει είναι το ένα σκέλος του προβλήματος.
Το άλλο σκέλος και σημαντικότερο αφορά την αποτελεσματικότητα του ενεργειακού κελύφους των σπιτιών μας.
Έπρεπε να φτάσει η οικονομική κρίση για να διαπιστώσουμε ότι τα σπίτια μας -ακόμαι και πολύ καινούρια-είναι άθλια από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας και πρακτικά αθωράκιστα. Πολλές φορές δε απαιτείται πολλαπλάσια ενέργεια για να θερμανθεί ένα σπίτι στην Ελλάδα από άλλες χώρες σε πολύ βορειότερα γεωγραφικά πλάτη πχ. Σκανδιναβία.
Πως όμως φτάσαμε ως εδώ έχει αναρωτηθεί κανείς ;
Ποιες είναι οι ευθύνες της πολιτείας;
Ποιες είναι οι ευθύνες του τεχνικού κόσμου ;
Ποιες είναι οι ατομικές μας ευθύνες ως πολίτες και τελικοί χρήστες του προϊόντος που λέγεται κατοικία ;
Τα προηγούμενα καλά χρόνια όταν βασίλευε η φασόν αντιπαροχή και οι αγελαδίτσες ήταν παχιές ουδόλως απασχολούσαν κανένα τέτοια ερωτήματα. Το πετρέλαιο ήταν φτηνό οι φόροι σχετικά χαμηλοί, το ρέυμα μια από τα ίδια και όλα καλά. 
Ποιον απασχολούσε ότι τα σπίτια έμπαζαν από παντού ή ότι είχαν κακό προσανατολισμό ή ανοίγματα σε λάθος πλευρές;
Ποιον απασχολούσε η ανύπαρκτη μόνωση ;
Ποιον απασχολούσε η ανύπαρκτη σκίαση ή φύτευση;
Τα επόμενα χρόνια, δηλαδή την τελευταία χρυσή 15ετία της πιστωτικής ασυδοσίας με τα ΜΕΓΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ στεγαστικά δάνεια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Ο κάθε ένας μπορούσε να εξασφαλίσει ένα στεγαστικό δάνειο 200-300 χιλιάδων για να φτιάξει την μεζονέτα των ονείρων του ή να πάρει το υπερλουξ οροφοδιαμέρισμα, άσχετα αν είχε 20 χιλιάδες ετήσια εισοδήματα. Έτσι γεμίσαμε σπίτια 200 και 300 τετραγωνικών που στα οποία κατοικούσαν 2 ή 3 άτομα. Όταν τους ρωτούσες όλους τι τα θέλουν τόσο μεγάλα σπίτια σου απαντούσαν διαφόρες μαλακίες του στύλ "για τα παιδιά καλέ, να έχουν χώρο να διαβάζουν για τις Πανελλήνιες" άσχετα αν τα παιδιά ήταν ακόμα στα παπάρια του πατέρα ή πήγαιναν νήπια ή "για να αφήσω ένα σπίτι στα παιδιά" άσχετα με το γεγονός του ότι μετά από 30 χρόνια τα παιδιά θα κληρονομούσαν ένα ερείπιο ή και μπορεί μαλάκα να μην ήθελαν να μείνουν εκεί που έμενες και εσύ.
Τέλος πάντων, σήμερα το καλύτερο που μπορούν οι περισσότεροι είναι να ελπίζουν να μην τους τα πάρουν οι τράπεζες, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας.
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω "χωριάταρους" διαπίστωσαν πέρα από το γεγονός του ότι δεν μπορούν να ξεχρεώσουν τα πανάκριβα/υπερτιμημένα σπίτια τους, δεν μπορούν και ούτε να τα θερμάνουν. 
Οποία έκπληξις !!
Όλα αυτά τα χρόνια το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Το μόνο που το ενδιέφερε όπως και τους περισσότερους μηχανικούς ήταν απλά να χτίζονται οικοδομές-η ατμομηχανή της οικονομίας-φούσκας- και όχι το πως χτίζονταν. Ενώ πράγματι έγιναν πολλά βήματα στον Αντισεισμικό κανονισμό, στα ενεργειακά πάπαλα.
Έπρεπε να φτάσει η ΕΕ με τις οδηγίες της και με το πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ"  και την ενεργειακή επιθεώρηση για να γίνει κάποια κουβέντα για το θέμα.
Όσοι μηχανικοί -λίγοι είναι αλήθεια- προσπαθούσαν να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε κάποιες επιλογές ενεργειακής εξοικονόμησης έπεφταν πάνω στην "χωριάτικη" τσιγκουνιά και την ισχυρογνωμοσύνη των αδαών ιδιοκτητών.

"Τι ξέρει ο μαλάκας ο μηχανικός; Δεν φτάνει το φελιζόλ για μόνωση ;Σίγουρα πάει να μου φάει επιπλέον λεφτά. Εξάλλου τέτοια έβαλε και ο μπάρμπας μου στην Κάτω Τραχανοπλαγιά που έχει πολύ κρύο και δεν είχε πρόβλημα!".

Εξάλλου πως να δώσεις λεφτά για επιπλέον μόνωση αφού μετά δεν έβγαινε ο προυπολογισμός για τις χρυσές μπορντούρες και τα λιστέλο στις χέστρες;

Που να δώσει ο βλαχοκάγκουρας λεφτά για κουφώματα με θερμοδιακοπές αφού δεν έβγαινε στο έτερον ήμισυ καρκατσουλιό ο λογαριασμός για τα πανάκριβα έπιπλα και τα σμαλτωμένα κουρτινόξυλα;

Τώρα κάθονται όλοι σε μια γωνιά στις αχανείς σαλοτραπεζαρίες τους γύρω από ένα τζάκι - που καπνίζει πολλές φορές- και φοράν μπουφάν και σκούφο για να πάνε να κατουρήσουν.
Τουλάχιστον είναι όμορφα τα πλακάκια.
Έτσι όλες αυτές οι πανέμορφες ενεργοβόρες μεζονέτες και βίλες και διαμερίσματα μετατράπηκαν σε κρύα ημιλειτουργικά μαυσωλεία όπου όλοι κυκλοφορούν μέσα ντυμένοι σαν κρεμμύδια.
Αλλά τα έπιπλα και οι κουρτίνες είναι μούρλια.

Αν όλοι αυτοί δεν είχαν και παιδάκια που ταλαιπωρούνται αφάνταστα λόγω της ηλιθιότητας των γονέων θα τους ευχόμουν ειλικρινά καλό ψόφο. 

Επομένως βλέπουμε πως ένας συνδυασμός πολιτικής και τεχνικής ανευθυνότητας μαζί με τον επαρχιώτικο νεοπλουτισμό των πολιτών οδήγησε στην σημερινή κατάσταση όπου η περιβαλλοντική υποβάθμιση πάει χέρι-χέρι με την υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.
Ποιες θα είναι άραγε οι συνέπειες στην ατομική μας υγεία αλλά και στις δαπάνες του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας αυτής της ραγδαίας υποβάθμισης της ποιότητας του εισπενεόμενου αέρα αλλά και των συνεπειών της διαβίωσης σε περισσότερο υγρά και κρύα σπίτια τα οποία δεν μπορούν ούτε να θερμανθούν ικανοποιητικά με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια αλλά και ούτε να διατηρήσουν την θερμότητα με ικανοποιητικό τρόπο ;
Ποιες οι συνέπειες στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη παράνομη αλλά και την υπερβολική νόμιμη υλοτόμηση λόγω αύξησης της ζήτησης από αχρηστα τζάκια και σόμπες ;
Ποιες οι συνέπειες στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον από την κάυση μη εγκεκριμένων και επικίνδυνων υλικών για θέρμανση;
Ποιες οι συνέπειες στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από την υπερβολική αύξηση της ζήτησης για θέρμανση ;
Θα μπορούσα να κάνω άλλες 100 τέτοιες ερωτήσεις , αλλά ποιο το νόημα ;

 

 



Read more...

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP