Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ

Πολλοί απορούν και εξίστανται, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επειδή παρόλα όσα έχουμε πάθει, δεν λέμε να βάλουμε μυαλό, να στρωθούμε ως λαός κλπ,κλπ. Το τροπάριο είναι γνωστό και δεν έχει νόημα περαιτέρω εμβάθυνση και μάλλον έχουν δίκιο.
Αναρωτιέμαι αν υποπτεύεται κανείς πως αυτό ίσως και να μην είναι δυνατόν. Παραβλέπουν πως είμαστε Βαλκάνια, έτσι απλά, χωρίς ευτυχώς ή δυστυχώς. 
Είναι ένα γεγονός, όπως είναι γεγονός πως δεν θα γίνουμε ποτέ Γερμανοί, Σουηδοί, Δανοί κλπ όπως και αυτοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν Έλληνες, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι , Αλβανοί κλπ.
Μια περιοχή με μυστήρια ιδιοσυγκρασία και αυτοκαταστροφικές διαθέσεις. 
Μια περιοχή όπου όλοι χρωστούν αίμα σε όλους μέσα στην ιστορία, η οποία ιστορία είναι τόσο παραμορφωμένη εκούσια και ακούσια που τείνει να χάσει το νόημά της.
Περιοχή μεγάλης φυλετικής επιμειξίας και δεξαμενή πάσης φύσεως γονιδίων στο μίξερ ( αλήθεια πόσο γελάω με τους υπέρμαχους της όποιας φυλετικής καθαρότητας). 
Πότε αλήθεια τα Βαλκάνια ήταν ήρεμα;
Σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής αποτέλεσε το κεντρικό "προνομιακό" πεδίο όπου οι εκάστοτε Μεγάλες Δυνάμεις έλυσαν τους ανά την ιστορία λογαριασμούς των, με αρκετούς νεκρούς βατράχους ποδοπατημένους από τα βουβάλια.
Πότε πέρασαν πάνω από 30-40 χρόνια χωρίς κάποια πολεμική σύρραξη, με σφαγές γενοκτονίες, εμφυλίους κλπ και πότε όλες αυτές οι συρράξεις δεν λειτούργησαν ωσμωτικά για όλη την περιοχή ;
Μια σπίθα πάντα αρκούσε για να πάρουμε όλοι φωτιά χωρίς πολλά - πολλά.
Πόσο εύκολα να ξεχάσει κανείς π.χ. τους πρωτότυπους γενίτσαρους αλλά και ένα σωρό άλλους "γενίτσαρους" ανά τους αιώνες; 
Πόσες εισβολές και κατοχές δεν έχουν βιώσει ανά την ιστορία οι Βαλκάνιοι;
Αντιλαμβάνεται κανείς την επίδραση της φιλτραρισμένης και αφιλτράριστης ιστορίας στο συλλογικό ασυνείδητο των Βαλκανίων;
Από πότε ο κοτζαμπασισμός, το μπαξίσι και η διαφθορά δεν υπήρξε σήμα κατατεθέν της περιοχής; 
Με ποιον τρόπο έλυναν τους λογαριασμούς τους ανά την ιστορία οι Βαλκάνιοι; Γιατί απορείτε που όλοι θέλουν κρεμάλες ή  αποκεφαλισμούς; Δεν είναι κάτι απρόσμενο αν το αναλογιστείτε, ούτε ξαφνικά όλοι έγιναν φασίστες ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Είναι αμφίβολο εάν ή επίδραση όλων των παραπάνω μπορεί να απαλειφθεί έτσι εύκολα πριν περάσουν μερικές γενιές ηρεμίας και ευημερίας.
Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι σε περίοδο κρίσης ή στην διάρκεια ενός ολιγοετούς μνημονίου για παράδειγμα;
Δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε, αλλά ξέρω ότι αυτήν η όποια αλλαγή θα είναι δύσκολη και επώδυνη και σε τέτοιες εποχές πιθανόν και να αλλάξουμε σε κάτι ακόμα χειρότερο. 
Οι οπαδοί της κοινωνικής μηχανικής και των αυτοματισμών καλά θα κάνουν να το έχουν υπόψη τους και να έχουν το νου τους γιατί οι βαλκανικές κάμες είναι δίκοπες.
Πραγματικά φοβάμαι για το χειρότερο. Δεν θέλω να έρθει, αλλά όταν έρθει πιστεύω να είμαι έτοιμος.
Δεν περιμένω τίποτα από κανένα αλλά ελπίζω στα πάντα.

Read more...

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP