Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ .....

Ο φασισμός είναι τόσο ελκυστικός σε δύσκολες ώρες επειδή υπόσχεται την τιμωρία των ενόχων και όχι επειδή υπόσχεται την καλυτέρευση των συνθηκών. Ποντάρει στο αρχέγονο αίσθημα της εκδίκησης και της Βιβλικού τύπου ανταπόδοσης. 
Η διαφορά στο σκεπτόμενο και μορφωμένο άτομο, είναι πως τα χαλιναγωγεί και ελπίζει σε τιμωρία μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Η οποία τιμωρία, αλίμονο, σπάνια είναι αρκετή ή ικανοποιητική.

2 Σχόλια:

ο δείμος του πολίτη 28 Νοεμβρίου 2011 στις 7:40 μ.μ.  

Μα η εκδίκηση είναι η ίδια η εικόνα του συντηρητισμού. Ο αγώνας για βελτίωση προϋποθέτει όραμα, θέσεις και φυσικά αλλαγή των πραγμάτων. Ακόμα και η θανατική πχ εντάσσεται σε τέτοιο πλαίσιο.

aldebaran 28 Νοεμβρίου 2011 στις 11:36 μ.μ.  

Έτσι είναι πράγματι. Αν και είναι αδύνατο να υπάρξει οργανωμένη κοινωνία χωρίς τιμωρία - και δεν θα έπρεπε. Το θέμα είναι τα όρια της τιμωρίας και το κοινωνικό πλαίσιο.
Αν π.χ. έχεις περιθωριοποιημένο κόσμο που τους στερείς τα δικαιώματα για μόρφωση, εργασία, υγεία, τότε στην ουσία τους προτρέπεις να παρανομήσουν. Πόσο υποκριτικό μετά είναι να τους περιμένεις στην γωνία για να τους φυλακίσεις ή εκτελέσεις;

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP