Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο Μαρξ στον Παρθενώνα

Τώρα τελευταία με αυτά που βλέπω γύρω μας να γίνονται,  σκέφτομαι όλο και συχνότερα τον κύριο της φωτογραφίας.
Σκέφτομαι όλα αυτά που αντιλήφθηκε και είπε σχεδόν δυο αιώνες πριν


Για υπεραξίες


Για προλεταριάτα


Για καπιταλισμούς 


Για κεφάλαια\ο


Για Πολιτική Οικονομία


Τώρα μετά από δύο Θερμούς παγκόσμιους πολέμους, ένα Ψυχρό και τρία μεγάλα οικονομικά κραχ, εγώ προσωπικά αρχίζω να πιστεύω ότι " Η αποκαλυψιακή λατρεία που γεννήθηκε στους Τρεβήρους" κατά τον Ουμπέρτο Έκο, δια στόματος  του μαρκήσιο του Ζεν Ζερμαίν   στο Εκκρεμές του Φουκό ίσως τελικά να ήταν η μόνη που είδε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.


Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό για πολλούς από μας να διαπιστώνουμε με τρόμο ότι όλα αυτά τα γραφικά που έλεγαν κάτι ινστρούχτορες του ΚΚΕ μοιράζοντας το Ριζοσπάστη πόρτα-πόρτα ήταν τελικά το εφιαλτικό μέλλον που μας επιφυλάσσονταν.
Είναι πραγματικά κρίμα που τα όνειρά μας από εδώ και μπρος θα τα στοιχειώνει η μορφή του Κολοζόφ και της Αλέκας να μας κουνάει το δάχτυλο και να λέει "εμείς σας τα λέγαμε".
Όχι ότι αυτοί αντιλαμβανόταν πραγματικά το μέλλον. Απλοί παπαγάλοι πραγμάτων μάλλον ακαταλαβίστικων γι αυτούς ήταν  και το δράμα για όλους μας ήταν πως λόγω του παρελθόντος τους δεν κοιτούσαμε το τι έλεγαν αλλά ποιοι ήταν αυτοί τα έλεγαν.
Τώρα που η ελεύθερη οικονομία των αγορών μας αλέθει, ήρθε ο καιρός να δούμε κάποια πράγματα.
Δεν πιστεύω πραγματικά να νομίζετε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε επειδή τάχα είμαστε τεμπέληδες ή επειδή το δημόσιο πληρώνει τους υπαλλήλους σχετικά αξιοπρεπώς  (με δεδομένα ΕΕ)  και όχι με τα ψίχουλα που θα ήθελε ο ΣΕΒ και χωρίς ασφάλιση.
Για τα μπόνους π.χ. των χρυσών αγοριών που τους τα έδινα για να βουλιάξουν την παγκόσμια οικονομία "τουμπέκα" !
'Η επειδή τα δημόσια νοσοκομεία μας είναι οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, αντάξια της υποσαχάριας ζώνης και μας έκαναν να πιστέψουμε ότι στο Αμερική τα νοσοκομεία είναι σαν αυτό που δουλεύει ο Dr House και μάλιστα τζάμπα. Σε λίγο που θα παίρνουμε τα όπλα αλά  Ντένζελ Ουάσιγκτον στο "John Q " να δείτε τι καλά που είναι. Αντίο γέννες στο ΙΑΣΩ με σουίτες των 6,000 ευρώ για το πόπολο. Ετοιμαστείτε για την "κυρά μας την μαμή" και αφήστε το ΙΑΣΩ για τα βόρεια προάστια.


Όλα γίνονται απλά για τον λόγο του ότι κάποιοι λίγοι θέλουν να κερδίζουν όλο και περισσότερα στηριζόμενοι στην φτηνή δουλειά κάποιων περισσότερων και στην ανεργία - ανέχεια κάποιων ακόμα περισσότερων. 


Αλήθεια ξέρετε ότι όλα αυτά τα ωραία και τα τέλεια που μας υπόσχονται όλοι αυτοί οι γκουρού- θεολόγοι της ελεύθερης οικονομίας προϋποθέτουν θεωρητικά μηδενική ανεργία για να λειτουργήσουν έτσι όπως τα ευαγγελίζονται; Εντάξει αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι δεν γίνετε να είμαστε όλοι Μπιλ Γκέιτς, αλλά να μπορούμε έστω να δουλέψουμε όλοι για κάποιους σαν και αυτόν. Αν δεν μπορεί η ελεύθερη οικονομία να μας το εξασφαλίσει τότε προς τι ;
Αλλά είναι κάτι που ξεχνάν να μας το πούνε, σαν τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια. Στο τέλος μένει μόνο η ζούγκλα της αγοράς και οι περισσότεροι διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε τα λιοντάρια που νομίζαμε.
Σας λέω ειλικρινά δεν με πειράζει που έφτασαν εδώ που έφτασαν τα πράγματα. Πολλές φορές η φύση των πραγμάτων είναι νομοτελειακή ότι και αν κάνουμε, όσο μοιρολατρικό και αν ακούγεται. Κάπου διάβασα μικρός ότι " η μοίρα περνάει από παντού" και τώρα μεγάλος τείνω να το πιστέψω.
Αυτό που με πειράζει ( αλλά όχι πολύ , αλήθεια) είναι πως πρέπει μέσα μου να ζητήσω μερικώς συγγνώμη από όλους αυτούς τους γραφικούς που έλεγαν την "αλήθεια του τρελού" μέσα στην άγνοιά τους.
Βέβαια δεν τους διέκρινε καμιά σοφία, όντας παλαιοημερολογίτες  του Κρεμλίνου, απλά παπαγάλιζαν άσχημα και στρεβλά τα όσα είπε ο κ. Καρλ Μαρξ τόσα χρόνια πριν.
Αν δεν είχε προηγηθεί η τραγωδία του υπαρκτού σοσιαλισμού μπορεί σήμερα να μην είχαμε φτάσει εδώ. Ίσως αν έλειπε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς να δίναμε περισσότερη σημασία στα πραγματικά βαρετά και κουραστικά λόγια του Μαρξ.
Δεν κατείχε την απόλυτη αλήθεια- και ποιος την κατέχει άλλωστε;- αλλά ίσως να μην επιτρέπαμε να μας παραμυθιάζουν τόσο εύκολα με καπιταλιστικά καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP