Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τι νομίζουμε ότι ψηφίζουμε ;

Αυτές τις μέρες μαζί με τους Έλληνες ψηφίζουν και οι Αμερικανοί.
Οι χαζό Αμερικανοί όπως πολλοί συμπατριώτες μας τους αποκαλούν. Αυτοί οι χαζοί που λέτε ψηφίζουν για πάρα πολλά. Από τον Πρόεδρό τους, μέχρι και τον τοπικό αρχηγό  της αστυνομίας τον γνωστό σερίφη από τις ταινίες. Όλοι όσοι κατέχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Εκεί ακόμα και οι εισαγγελείς εκλέγονται. Οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις και διαδικασίες διεξάγονται ακριβώς στο επίπεδο που βρίσκονται.Για παράδειγμα, κανείς δημοκρατικός εισαγγελέας  στην "Χ" κομητεία δεν πρόκειται να κληθεί από τους αντιπάλους του να απαντήσει για την εξωτερική πολιτική του Ομπάμα στο Ιράκ ή για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η συζήτηση θα έχει να κάνει με ποσοστά καταδικών και εγκληματικότητας και θα κατηγορηθεί δίκαια ή άδικα για θέματα προσωπικής και οικογενειακής ηθικής καθώς και για τυχόν διαφθορά. Εκεί η αντιπαράθεση επιβάλλει και αρνητική διαφήμιση του αντιπάλου, αλλά μόνο στο επίπεδο που εξελίσσεται η διαδικασία.
Τώρα εμείς έχουμε φτάσει στον κάθε κατσικοδήμο, να γίνεται αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων  για το μνημόνιο και για το τι είπε ο Τρισέ με τον Παπακωνσταντίνου και η Μέρκελ με τον ΓΑΠ, ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση του καθενός. Το όλο θέμα αγγίζει το γελοίο σε πολλές περιπτώσεις με αποκορύφωμα το "Σγουρός ή χρεοκοπία".
Είναι πολύ λογικό ο κάθε ενεργός πολίτης και υποψήφιος να είναι ευαισθητοποιημένος απέναντι σε ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά δεν είναι αυτό το διακύβευμα  των δημοτικών εκλογών. 
Δυστυχώς η κομματική - πελατειακή νοοτροπία έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, από το συνδικαλισμό έως και τα ανώτατα όργανα του κράτους. Έτσι είναι πρακτικά αδύνατο για έναν να ανέλθει σε ένα αιρετό αξίωμα χωρίς μια κομματική αιγίδα. 
Είναι λογικό και θεμιτό ο καθένας να έχει μια πολιτική άποψη και μια κομματική τοποθέτηση, δεν είναι λογικό όμως να βλέπει όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής μέσα από αυτό το κομματικό πρίσμα. 
Τα κόμματα πρέπει να εξοστρακισθούν από την διαδικασία των περιφερειακών εκλογών και αυτό πρέπει να γίνει από εμάς τους πολίτες.
Δεν είναι δυνατόν να τρώμε στην μάπα τον κάθε μαλάκα για σύμβουλο, δήμαρχο νομάρχη ή περιφερειάρχη  επειδή η Ρηγίλλης , η Χαριλάου Τρικούπη και ο Περισσός θέλουν να μετρήσουν τα κουκιά τους.
Που ακούστηκε το γεγονός ότι ο ΓΑΠ ή η Αλέκα θα πρέπει να προ εγκρίνουν τον πρόεδρο της Άνω Μπαστουνοβλαχολεπενίτσας ;
Δεν είναι δυνατόν το έτος 2010 να κάνουμε ακόμα πολιτική και ψηφοθηρία σε επίπεδο προπολεμικού καφενείου, αλλά από την άλλη να ανακινούμε και να διαπραγματευόμαστε θέματα σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και να πηδάμε με την άνεση του ημιμαθούς από το γενικό στο ειδικό και από το τοπικό στο Πανελλήνιο όποτε και όπως μας βολεύει. 
Εκτός και αν όλοι πιστεύουν στο φαινόμενο της πεταλούδας και νομίζουν ότι με το να μην βγει π.χ. ο Παπατόλιας στην Θεσσαλία τότε θα γκρεμιστεί συμέθελα το κτίριο του ΔΝΤ στην Νέα Υόρκη ή το αν βγεί ο Τατούλης αυτομάτως η Μέρκελ θα μας βάλει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στο επίπεδο που ανακύπτουν και όλες οι συζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι εκλογές να είναι προσαρμοσμένες εκεί.
Η όλη ιστορία θυμίζει την γελοιότητα των αμφιθεάτρων των φοιτητικών μου χρόνων, που ενώ όλα στην παιδεία πήγαιναν κατά διαόλου εμείς βγάζαμε ψηφίσματα για τον Φιντέλ Κάστρο.
Έτσι και χειρότερα κατάντησαν οι τοπικές εκλογές.
Όποιος έχει πρόβλημα για το μνημόνιο ας το σκεφτόταν πριν ψηφίσει Γιωργάκη ή πριν από αυτόν τον Κωστάκη. Τώρα ας κοιτάξει να ψηφίσει κανένα που ίσως βουλώσει καμιά τρύπα στην άσφαλτο και πάψουμε να σπάμε τα αυτοκίνητα ή φτιάξει καμιά πλατεία και φυτέψει κανένα δέντρο και να βελτιώσει εν γένει λίγο την ζωή μας σε καθημερινό επίπεδο οργάνωσης.
Αν ο καθένας έχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ας μην το έκανε τριήμερο στην θάλασσα στις Ευρωεκλογές και ας πήγαινε να ψηφίσει την Αλέκα που επιθυμεί την έξοδό μας από την ΕΕ. 
Τώρα τουμπέκα ........
Από την άλλη πως να αλλάξει αυτή η κατάσταση όταν ο κάθε υποψήφιος που θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο στο να κυβερνήσει, "στήνει κώλο" προκειμένου να κατέβει υποψήφιος με κάθε κομματικό συνδυασμό.
Άρα εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε ισχύ και αξιοπιστία σε όλο αυτό το μηχανισμό της συναλλαγής. 
Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές για την στάση του καθενός στο ζήτημα των εκλογών. Πάντως εγώ δεν σκοπέυω να ρίξω και άλλο νερό στο μύλο του κομματισμού ή μάλλον του "Μαυρογιαλουρισμού" που κυριαρχεί.
Αν τώρα έχετε κανένα γνωστό σωστό άτομο που κατεβαίνει με κανένα ανεξάρτητο συνδυασμό ψηφίστε τον και ας μην έχει ελπίδες  να βγει. 
Αν ήταν υποψήφιος με κανένα από τα μεγάλα κόμματα όσο σωστός και να είναι δεν θα είχε προκοπή και πάλι η ψήφος δεν θα είχε ουσία γιατί από ένα σημείο και μετά " όμοιος ομοίω αεί πελάζει".
Από την άλλη έχετε δει εσείς και κάνενα πραγματικά σοβαρό που να ασχολείται ή να ασχολήθηκε και να μην έφτυσε το γάλα της μάνας του ;


About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP