Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Πράσινες φωτοβολταϊκές ανάπτυξιακές φούσκες


Η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελιζόταν ο πρωθυπουργός και ο "απόστολός" του η κυρία Μπιρμπίλη , ξεκίνησε.
Η νέα μηχανή της ανάπτυξης θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υποτίθεται.
Να σημειωθεί ότι το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ που καταρτίστηκε επί Σουφλιά ,έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την κ. Μπιρμπίλη και σκοπεύε από την αρχή να το αναθεωρήσει.
Η ουσία είναι ότι μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και πολύ ορθώς αφού πρόκειται για έναν εν ανεπαρκεία μη ανανεώσιμο πόρο, που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και να καταλαμβάνεται από δραστηριότητες που μπορούν να χωροθετηθούν και αλλού.
Το θέμα είναι πως η εγκατάσταση την Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) είναι πολύ ευκολότερη και με πολύ μικρότερο κόστος στην πεδινή γη , παρά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική πολιτική της ΕΕ , ο αγροτικός κλάδος υπέστη εισοδηματική συμπίεση και διαθέτουν όλοι ένα σωρό χωράφια στους κάμπους, που δεν συμφέρει ούτε να τα σπείρεις. Επομένως οι μαθητευόμενοι μάγοι βρήκαν έναν τρόπο να λύσουν εν μέρει υποτίθεται το πρόβλημα της συρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος αλλά και να βοηθήσουν το περιβάλλον. Πως όμως άραγε ;
Καταργώντας την διάταξη του Χωροταξικού που απαγόρευε την εγκατάσταση των Φ/Β σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Επομένως , κουνώντας το μαγικό ραβδάκι λύθηκε το πρόβλημα.
Βέβαια για να μην τους πάρουν με τις πέτρες , έβαλαν και μια μια διάταξη σύμφωνα με την οποία η συνολική έκταση που διατίθεται για τέτοιες χρήσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% της συνολικής έκτασης σε επίπεδο νομού. Όλα πολύ καλά και πολύ περιβαλλοντικά μέχρι στιγμής. Το γεγονός ότι θα έχουμε κάμπους διάσπαρτους με Φ/Β και με μια ανεξέλεγκτη κατάσταση σαν την εκτός σχεδίου δόμηση , αφήνει αδιάφορους τους αρμοδίους.
Τώρα οι ενδιαφερόμενοι αγρότες βρίσκονται χαμένοι στις εκρεμμότητες μεταξύ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής. Στο μεταξύ έγινε μια μεγάλη καμπάνια με σκοπό να πείσουν τους αγρότες πως βρέθηκε η χήνα με τα χρυσά αυγά .Έτσι πολλοί ξεκίνησαν τις διαδικασίες σύνταξης του σχετικού φακέλου με το ανάλογο κόστος (τοπογραφικά , παράβολα , μελέτες) και όλα αυτά χωρίς καμια εξασφάλιση !
Σύμφωνα με στοιχεία οι ενδιαφερόμενοι σε όλη την χώρα υπερβαίνουν τους 10,000 ενώ ετοιμάζονται άμεσα να καταθέσουν φάκελο περίπου 5,000.
Τώρα εδώ μας έρχεται και η ΔΕΗ ,η οποία εμφανίζεται θορυβημένη από το μεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου και φοβάται "φούσκα" από τις χιλιάδες αιτήσεις που πρόκειται να κατατεθούν. Σε αυτό συνεργεί και το γεγονός πως η ΔΕΗ έχει κάνει εισήγηση στην ΥΠΕΚΑ για την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή πανελλαδικά από τα Φ/Β , στο επίπεδο των 150MW πανελλαδικά. Το συγκεκριμένο νούμερο απέχει μακράν από τα 1000 MW που ζητούσαν αρχικά οι αγροτικές οργανώσεις , αλλά και από τα 400-500 που εκτιμούσαν παράγοντες της αγοράς. Δηλαδή αν περάσει η εισήγηση της ΔΕΗ , θα ικανοποιηθούν μόνο 1,500 αιτήσεις !!! Από την άλλη η ΔΕΗ από 1/1/2011 θα μειώσει και την τιμή της κιλοβατώρας που θα πληρώνει κατά 7% , (από 45 σε 42 λεπτά) !
Από την άλλη αν και η προθεσμία για την τρίμηνη προτεραιότητα λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου , η σχετική εγκύκλιος της ΔΕΗ προκειμένου οι τοπικές υπηρεσίες να παραλμβάνουν τις αιτήσεις, ακόμα εκρεμμεί .
Στην ουσία βάζουν τόσο κόσμο σε τέτοια έξοδα και σε τέτοια διαδικασία , με σκοπό την οικονομική τους αιμμοραγία για να "κινηθεί" η αγορά αυτήν την δύσκολη εποχή και να κερδίσουν κάποιοι κλάδοι, με δουλειά αέρα αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι μελέτες. Αντί για την λέξη ανάπτυξη , κάτι άλλο μου έρχεται στο μυαλό.
Από την άλλη παρόλο που αντιλαμβάνομαι κάποια τεχνικά προβλήματα της ΔΕΗ σχετικά με την αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος , εντούτοις δεν κατάλαβα γιατί βάζει τέτοιο ύποπτο πλαφόν ;
Τι παίζει άραγε ;
Εμένα όλα αυτά μου μοιάζουν σαν ένα παραπολύ ωραίο παραμύθι σε βάρος του αγροτικού κόσμου που πιάνεται πλέον από τα μαλλιά του όπως ο πνιγμένος.
Είπατε τίποτα ;

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP