Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η αρχαία Ελληνική .....τέχνη


Η διχόνοια είναι μια πανάρχαια Ελληνική τέχνη, που την διδάξαμε μαζί με άλλες στον υπόλοιπο κόσμο.
Πολύ φοβάμαι πως είναι μια από τις λίγες που εξασκούνται σήμερα από τους εναπομείναντες Έλληνες, αν όχι η μοναδική.Είμαστε ικανοί να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα. Η πλουσιότατη ιστορία μας , αρχαία νεότερη και σύγχρονη φανερώνει του λόγου το αληθές και είμαι σίγουρος πως όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Η ιστορία μας βρίθει από λαμπρά επιτεύγματα του πνεύματος, από γενναιότητες ,από ηρωισμούς αλλά και από προδοσίες , φιλονικίες , έριδες , αδελφοκτόνες συγκρούσεις.
Λες και έχουμε βαλθεί να πείσουμε όλο τον κόσμο αλλά και τους εαυτούς μας πως είμαστε όντως η πρώτη ύλη των τραγωδιών του αρχαίου δράματος. Αν και στις τραγωδίες δεν χυνόταν ποτέ αίμα επί σκηνής, η πραγματική ιστορία μας είναι κατακόκκινη και γιαυτό το χρώμα δεν ευθύνονταν πάντα ξένοι εχθροί.
Έχουμε αποδείξει πλέον περίτρανα το "Διχοστασίη τρώει γένος" του Καλλίμαχου.

Οι Κινέζοι έχουν μια παλιά κατάρα που λέει:
"Μακάρι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς" .
Εμείς οι Έλληνες με ελάχιστα διαλείμματα , ζούμε πάντα σε ενδιαφέροντες καιρούς .
Όπως και σήμερα ...........
Στις δύσκολες εποχές χαρακτηριζόμαστε πάντα από μια επαμφοτερίζουσα στάση και μια αμφιθυμία. Είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο την ίδια στιγμή και είμαστε έτοιμοι να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε με κόπο.

Όπως λέει και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σε ένα τραγούδι του για τον αντάρτη το Ραμόν που συμβολίζει, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, τους χαμένους από διχόνοια , αγώνες :

"....είναι τόσο όμορφη η μέρα, που πονάει
και με μια γερή κλωτσιά όλο το γάλα χύνει...."

Αφορμή για τις παραπάνω μελαγχολικές σκέψεις , στάθηκε μια ανάρτηση που διάβασα στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ .

Διαβάστε εδώ .

Στο συγκεκριμένο άρθρο υπήρχε μια εισαγωγή ίδιας θεματολογίας με την δική μου με την οποία φυσικά συμφωνώ απόλυτα.
Η όλη ανάρτηση έχει να κάνει με το "πατρονάρισμα" της αντίστασης ενάντια σε αυτήν την επίθεση που βιώνουμε σε όλα τα μέτωπα ως χώρα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται σε κάποιον blogger, τον Θαλαμοφύλακα, ο οποίος φαίνεται να πρωτοστατεί σε μια οργάνωση διαμαρτυρίας και αντίστασης παρόμοια με αυτήν του Get Greece back. Η μόνη διαφορά είναι .......στην ημερομηνία !!
Μεταξύ του ιδίου και των διαχειριστών του Get Greece back ξέσπασε μάλιστα και κόντρα.
Το άρθρο λέει πολλά και υπάρχουν διάφορα στοιχεία για όποιον θέλει να ιχνηλατήσει την ιστορία , αν το αντέχει. Εγώ πάντως όχι , δεν το αντέχω.
Δεν θα μπω στον κόπο να ψάξω να βρω ποιος είπε πρώτος τι όπως και το ποιος είναι περισσότερο αγωνιστής ή ποιος έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις, τα περισσότερα ιστολόγια ή επισκέψεις στα ιστολόγια του.
Βαρέθηκα πλέον όλες τις κόντρες , όπου ο καθένας προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτός είναι που ανακάλυψε την Αμερική και ότι είναι ο μόνος που κατέχει την απόλυτη αλήθεια .
Βαρέθηκα όλους αυτούς που ερίζουν όχι για την ουσία αλλά για την παρουσία.
Βαρέθηκα όλους αυτούς που νομίζουν ότι κάτι κάνουν και κάτι λένε, χωρίς στην ουσία να κάνουν και να λένε τίποτα αξιόλογο και από πάνω νομίζουν ότι "χαράζουν πολιτική".
Βαρέθηκα όλους αυτούς που νομίζουν ότι η γη θα σταματήσει να γυρίζει χωρίς αυτούς.
Βαρέθηκα ακόμα και μένα που πολλές φορές κάνω τα ίδια και μετά μουντζώνω στον καθρέφτη.

Επίσης έχω πλέον αναπτύξει μια υγιή αντιπάθεια και καχυποψία για όποιον προσπαθεί να με πείσει ότι αυτός είναι ο καταλληλότερος ηγέτης, είτε λόγω κληρονομικότητας , είτε λόγω θείας χάρης , είτε και εγώ δεν ξέρω γιατί, άρα γιαυτό οφείλω να τον ακολουθήσω.

Απέναντι σε όλους αυτούς αλλά και σε εσάς που τους ακούτε και τους διαβάζετε έχω να αντιπαραθέσω μόνο τα παρακάτω λόγια του Frank Herbert :

" Θα έπρεπε να παραχωρούμε την εξουσία πάνω στις υποθέσεις μας μόνο σε όσους διστάζουν να την αναλάβουν και, ακόμα και τότε, μόνο σε συνθήκες που θα αυξήσουν την διστακτικότητά τους. "

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP