Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Δεν θέλει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ η Ουγγαρία


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ ΄Ορμπαν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία της χώρας του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα "δίχτυ ασφαλείας" και δεν θα συμμορφωθεί με τη δέσμευση να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της επόμενης χρονιάς στα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο τελευταίο από τα σχόλιά του, τα οποία περιέπλεξαν τις αγορές, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ουγγαρία θα πετύχει το στόχο που έθεσε για φέτος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, με βάση τη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά αυτή θα τερματιστεί τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι θεωρεί "ασήμαντη" τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να αναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία για τον περιορισμό των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις αυτές του `Ορμπαν μπορεί να σημάνουν καθυστέρηση στην επίτευξη του επιπέδου του 3%, καθώς ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αναμένεεται να πετύχουν αυτό το στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2014.

Οπως είναι γνωστό η ΕΕ και το ΔΝΤ διέκοψαν τις συνομιλίες για το πακέτο σωτηρίας των 20 δισ. ευρώ με την κεντροδεξιά κυβέρνηση του ΄Ορμπαν, καθώς αυτή αρνήθηκε να εγκαταλείψει ένα μεγάλο φόρο στα κέρδη των τραπεζών, ο οποίος σύμφωνα με το ΔΝΤ θα δυσκολέψει το δανεισμό και θα πλήξει την ανάπτυξη...

Με βάση το σχέδιο που υπέβαλε στην ΕΕ, η Ουγγαρία συμφώνησε να περικόψει το έλλειμμα σε 3% το 2011, από 3,8% που είναι φέτος. "Το σημαντικό ζήτημα είναι μια συμφωνία με την ΕΕ. Ο,τιδήποτε άλλο είναι δευτερεύον ή ασήμαντο", είπε ο Ορμπαν.

Ωστόσο οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο η ΕΕ να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουγγαρία, χωρίς το ΔΝΤ. Ο Ορμπαν όμως ήταν κατηγορηματικός. "Εχουμε ένα αίτημα, της ίσης μεταχείρησης, που σημαίνει το ίδιο χρονικό πλαίσιο θα πρέπει να τεθεί για όλους για να ανταποκρθούν στις προσδοκίες της ΕΕ. Εάν συμφωνήσουμε με την ΕΕ, και είναι σαφές ότι θα είναι ευκολότερο για μας απ΄ ό,τι για άλλα κράτη να πετύχουμε το 3%, αυτό θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ουγγαρίας στις αγορές, σε σημείο που θα καταστήσει ευκολότερη τη χρηματοδότηση του χρέους", είπε.

Από το Ποντίκι


ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ;;;;

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP