Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

ΟΛΙ ΡΕΝ : ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΑ


Όλι Ρεν - Επιβολή οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων για τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και κατ΄επέκταση παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών , Όλι Ρεν.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει το προσωρινό ή και οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τη γεωργία και την αλιεία, καθώς και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής, το οποίο στηρίζει τις φτωχές περιφέρειες της ΕΕ. «Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε ο Επίτροπος Ρεν. Σύμφωνα με το Φιλανδό Επίτροπο, χρειάζεται η δυνατότητα μίας «πρόωρης» επιβολής κυρώσεων με προληπτικό χαρακτήρα, στα κράτη μέλη που παρουσιάζουν δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να έχουν κίνητρο να προχωρήσουν στα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Ο Φιλανδός Επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη «αυτοματοποίησης» των κυρώσεων, λέγοντας ότι «το όλο σύστημα των κυρώσεων και των κινήτρων θα πρέπει να ενεργοποιείται εγκαίρως».

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, σε περίπτωση που μία χώρα δε συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου, θα υπάρχουν δύο στάδια κυρώσεων. Σε πρώτη φάση, το πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα είναι προσωρινό, μέχρις ότου η άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Σε περίπτωση που η χώρα και πάλι δεν συμμορφώνεται, η Επιτροπή προτείνει το οριστικό πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Ωστόσο, η εν λόγω χώρα θα διατηρεί την υποχρέωσή της να ανταποκριθεί απέναντι στους δικαιούχους.

Εξάλλου, πέρα από την παρακολούθηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της ΕΕ. Όπως σημείωσε ο Όλι Ρεν, η Επιτροπή προτείνει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι που επηρεάζουν έμμεσα το δημόσιο χρέος, όπως για παράδειγμα το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρέος των νοικοκυριών, στις εγγυήσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη γήρανση του πληθυσμού, κ.α.

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να καταγράφονται σε ένα πίνακα επιδόσεων οι αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες της κάθε χώρας, οι οποίες θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συστάσεις για τα κράτη μέλη. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα και να προλάβουμε επιζήμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης, η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή του λεγόμενου ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2011. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τον Απρίλιο κάθε έτους να υποβάλλονται προς έγκριση στο Συμβούλιο Ecofin οι γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους και τον Ιούλιο το Ecofin θα διατυπώνει συστάσεις. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα κράτη μέλη θα οριστικοποιούν την τελική μορφή των προϋπολογισμών τους. «Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση στην εθνική κυριαρχία των κρατών μελών, απλώς φροντίζουμε οι εθνικοί προϋπολογισμοί να είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων στην ΕΕ», τόνισε ο Όλι Ρεν και κατέληξε λέγοντας: «Έφτασε η ώρα να δημιουργηθεί μία ουσιαστική οικονομική ένωση και σε αυτό αποσκοπούν οι προτάσεις της Επιτροπής».

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο αναμένεται να εγκριθούν από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται η υποβολή συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων για το θέμα των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το e-geoponoi.gr


Σχόλιο : Έχει που έχει τα χάλια του ο αγροτικός κόσμος, αν συμβεί και κάτι τέτοιο θα είναι η οριστική ταφόπλακα. Βέβαια από το 2013 το όλο σύστημα επιδοτήσεων αλλάζει δραστικά , αλλά όσο λίγα και αν είναι , είναι και αυτά κάτι.
Οι αγρότες έχουν και αυτοί το δικό τους μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κατρακύλα.
Επέτρεψαν την χειραγώγησή τους σε τακτικές "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" , ανέχτηκαν και υπέθαλψαν απατεώνες που θησαύρισαν με ψεύτικες δηλώσεις και καλλιέργειες και μετά απαλλάχτηκαν με βουλεύματα. Τέλος δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν το απλό γεγονός, πως οι επιδοτήσεις δεν είναι μόνιμο εισόδημα που θα μας το πληρώνουν μια ζωή οι κουτόφραγκοι , όπως τους έλεγαν οι "μαυρογυαλούροι" του κάμπου για να υφαρπάζουν την ψήφο τους. Υποτίθεται αυτά τα λεφτά ήταν για να φτιάξουν υποδομές και να βάλουν βάσεις ώστε να είναι έτοιμοι για τις δύσκολες εποχές, όταν θα ερχόταν. Οι δύσκολες εποχές ήρθαν και οι περισσότεροι είναι ξεβράκωτοι.
Τώρα, ένα σκληρό φιλί για καληνύχτα, από την ΕΕ .

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP