Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο καθηγητής Mazower και ο διάσημος επενδυτής


Από το Antinews

Προχθές είχε μια ομιλία στο Μέγαρο Μελά, της Εθνικής Τράπεζας, κάποιος καθηγητής Mazower. Ο Mazower έχει γράψει ενδιαφέροντα βιβλία για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα του μεσοπολέμου και μοιάζει γνώστης της περιοχής μας. Είναι Άγγλος και διδάσκει στην Αμερική.

Τον προλόγισε ο Στυλιανός Ζαββός που παρουσιάζεται σαν διάσημος Έλληνας επενδυτής: (The famous investor of Greek origins Stelios Zavos gathered the most outstanding minds from Wall Street in order to discuss the economic crisis in Greece announces. At the “Mystical Supper” were present another famous investor – George Soros, the not less famous professor in economics in the University of Stern Nouriel Roubini, John Polson, owner of the famous eponymous hedge fund in New York… http://www.grreporter.info/en/soros_roubinico_discussed_greek_economy_new_york/2167

και http://www.antinews.gr/?p=40178)

Εγώ, που δεν είμαι famous, πήγα και σέρβιρα καναπεδάκια και νερά, και άκουσα την ομιλία.

Ο Mazower είπε ότι ενώ η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και άλλες φορές στην μεταπολεμική ιστορία, δεν ήταν η μόνη χώρα στο κόσμο που το έχει κάνει, ούτε της έχει βγει πάντα σε κακό. Είπε ότι έχομε ωφεληθεί από το γεγονός ότι είμαστε σε γεωπολιτικό σημείο που μπορούσαμε να παίξουμε με τα αντικρουόμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων, και στην χρεοκοπία της δεκαετίας του 30, μας ανέχθηκαν οι Άγγλοι τραπεζίτες (και οι Γερμανοί) λόγω του μεταξύ τους καυγά, και είπε ότι καλά τα πήγαμε δημοσιονομικά (αλλά ξέχασε να πει ότι η καλοσύνη είχε και αρκετή δικτατορία από δίπλα της). Είπε ότι εκείνη η περίοδος ήταν η αρχή του κρατισμού στην Ελλάδα.

Από τα αρχικά του σχόλια για τα οφέλη της εξόδου από το στάνταρ του χρυσού και την υποτίμηση, υπέθεσα, αρχικά, ότι θα μας έλεγε και για τα οφέλη της πιθανής εξόδου από το ευρώ, και είπα, «μπράβο θάρρος να πει τέτοια πράγματα σε κτίριο της πασοκοκρατούμενης Εθνικής Τράπεζας»

Μετά είπε για την δεκαετία του 60 πως υπήρξε ανάπτυξη με την βοήθεια και των Αμερικάνων και της Γερμανίας (όταν αποποιηθήκαμε πολεμικών αποζημιώσεων). Είπε βέβαια ότι η ανάπτυξη έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι φιλοδοξίες και οι ανάγκες των αριστερών. Ξέχασε να πει ότι το ιδιωτικό Ελληνικό κεφάλαιο της περιόδου μεγαλούργησε σε μερικές περιπτώσεις, ότι το κράτος έκανε χόμπυ την φορολογία και τις υποτιμήσεις, και ότι οι επιχειρηματίες έκαναν χόμπυ την λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος.

Δεν θυμάμαι τι είπε για την χούντα (σέρβιρα νερό εκείνη την ώρα), αλλά πήρε το αυτί μου ότι έθαψε τον Αντρέα, αλλά είπε ότι δημοσιονομικά τα κατάφερε, αλλά ξέχασε να αναφέρει ότι ο Αντρέας και οι πρωτο-πασόκοι βασίστηκαν στην αρπαγή του έτοιμου ιδιωτικού κεφαλαίου. Για τον Σημίτη είπε επίσης ότι τα κατάφερε (με την βοήθεια της ΕΕ) αλλά ξέχασε να πει ότι ξεπούλησε την Ελλάδα στην Γερμανία. Δεν θυμάμαι αν είπε τίποτα για τον ΚΚ τον β’, αλλά μου έπεσε ο δίσκος από τα χέρια όταν έπλεξε το εγκώμιο του ΓΑΠ, και τι ωραία που τα πάει σε μία δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, και πως πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να τον ευχαριστήσουμε και η παγκοσμιοποίηση και καλά θα είναι κλπ. Εμετικός ο κύριος καθηγητής.

Το τι είπε ο Mazower σχεδόν δεν ενδιαφέρει… Η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν ένας κύριος σηκώθηκε στις «ερωτήσεις» και ντροπαλά άρχισε να λέει κάτι για ψέματα ή παραπλάνηση, αλλά αμέσως ύψωσε το ανάστημά του ο διάσημος επενδυτής Ζαββός (λίγο πιο κοντός από τον Ρίζο) και του είπε «δεν θέλουμε δηλώσεις, μόνο ερωτήσεις» τα έχασε ο άνθρωπος κάτι ψέλλισε, και έχασα την συνέχεια.

Επειδή η αίθουσα ήταν γεμάτη κυρίες και κυρίους της καλής κοινωνίας (μερικοί από τους οποίους έχουν υπάρξει θύματα και του πρωτο-πασόκ και της τρομοκρατίας), και επειδή σαν καλές κότες ετοιμάζονται και για δεύτερη ομιλία σήμερα, τους λέω: Προσέξτε τα όλα αυτά τα νοεταξικά δήθεν ακαδημαϊκά και πεφωτισμένα, είναι ο νέο-φασισμός, σε νέο-σοσιαλιστικό μανδύα, για να γίνονται famous τα Σοράκια, και να πάτε εσείς πρόβατα σε νέα στρατόπεδα συγκεντρώσεως (οικολογικές φάρμες αδυνατίσματος θα τα λέμε…)



Αν δείτε το πρωτότυπο άρθρο στο Antinews αξίζει να ρίξετε μια ματιά και σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα σχόλια που έγιναν από αναγνώστες.


Σχόλιο δικό μου .

Ο Mazower άρχισε να ασχολείται με την Ελλάδα με την διδακτορική του διατριβή ” Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου” , (Greece and the Inter-War Economic Crisis) , οπότε θεωρώ ότι την συγκεκριμένη περίοδο την γνωρίζει καλά από αυτή τη σκοπιά .

Έχω διαβάσει και το “Θεσσαλονίκη – πόλη των φαντασμάτων” και το “Η Ελλάδα του Χίτλερ”. Το δεύτερο είναι πολύ καλύτερο και ποιο στέρεο από το 1ο, λόγω του ότι την συγκεκριμένη περίοδο την γνωρίζει καλά.Για μένα είναι ένα βιβλίο που συντελεί στο να αντιληφθούμε κάποιες πτυχές αυτής της σκοτεινής περιόδου.
Το 1ο βιβλίο είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και δεν μπόρεσα να απαλείψω την αίσθηση ότι ο συγγραφέας ήξερε από την αρχή σε τι άξονες θέλει να κινηθεί και απλά συγκέντρωνε τα στοιχεία που τόνιζαν αυτά στα οποία ήθελε να καταλήξει , παραμελώντας και αγνοώντας τα υπόλοιπα.
Βέβαια στο βιβλίο του έλεγε και μεγάλες αλήθειες που δεν μας τιμούν σαν έθνος , αλλά σε καμιά περίπτωση οι μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι δεν ήταν αποκλειστικά αθώα φιλειρηνικά θύματα.
Η ιστορία είναι κάτι δυναμικό και πολύπλοκο και κανένα βιβλίο δεν μπορεί να λέει την απόλυτη αλήθεια .Στην καλύτερη περίπτωση να συμπληρώνει ένα κομμάτι του παζλ.
Πάντως συμφωνώ απόλυτα με ένα σχόλιο που λέει ότι :

“Δεν είναι ο Mazower το πρόβλημα (και σίγουρα δεν είναι η όποια θρησκεία του). Το πρόβλημα είμαστε εμείς που έχουμε χάσει την ικανότητα για ανεξάρτητη και κριτική σκέψη, σε καιρό παρακμής, φτώχειας και παραπλάνησης.”


Αν γνωρίζαμε καλά την ιστορία μας ή αν ξέραμε έστω να διαβάζουμε τότε δεν θα φοβόμαστε κανένα Μαζάουερ .
Αν μπορούσαμε να δούμε χωρίς παρωπίδες την ιστορία στις πραγματικές διαστάσεις της , δεν θα μπορούσε κανένας να μας πουλήσει παραμύθια και οι διάφοροι σοφοί από την Εσπερία (εγχώριοι και μη ) θα το σκεφτόταν δυο φορές πριν έλθουν να πουλήσουν εδώ την πραμάτεια τους.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP