Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ


Τους τελευταίους 10 μήνες παρατηρούμε μια έντονη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η ύφεση της χώρας, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει τους εργολάβους σε απόγνωση. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αφήνουν μισο-τελειωμένα τα κτίσματά τους και οδηγούν τους πελάτες τους σε ακραίες συμπεριφορές.

Βουτιά πωλήσεων κατά 50%, παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα, δεκάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες που υποαπασχολούνται ή βρίσκονται χωρίς δουλειά είναι η εικόνα της κτηματαγοράς κατά τους πρώτους έξι μήνες. Κι όμως, παρά τα εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα- κολλημένα στα 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- η πτώση των τιμών περιορίζεται σε ένα 10%-15%.

Η μείωση δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης, και η μόνη εξήγηση είναι ότι οι κατασκευαστές ακόμη ζούνε από τα έτοιμα της χρυσής περιόδου των προηγουμένων ετών από τα μεγάλα δηλαδή κέρδη που τους επιτρέπουν να έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της τιμής. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το ευνοϊκό , η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10%-15%, ενώ σύμφωνα με το κακό, που συνδέεται με τη ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με το «σκάσιμο» πολλών τραπεζικών δανείων. Οι τράπεζες απορρίπτουν πλέον τις λιγοστές ούτως ή άλλως αιτήσεις για στεγαστικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός όσων νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους.

Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο τρίμηνο μειωμένη κατά 20% και πάνω από 700 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει φέτος λουκέτο. Οι κατασκευαστές παραπονούνται ότι εκτός από την κρίση, υλικά, και κόστος ενέργειας ανεβαίνουν συνεχώς. Από την 1η Ιουλίου άλλωστε αυξάνεται σε ο ΦΠΑ σε 23% για την αγορά ακινήτων. Από πλευράς αριθμών, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως από τους 380.000 κάποτε οικοδόμους, σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 230.000, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πλήγμα στις επιχειρήσεις παραγωγής οικοδομικών υλικών.

Δημιουργήθηκε στη χώρα, τα τελευταία 30-40 χρόνια μια γενιά πολιτών που ζει από ενοίκια και αντιπαροχές. Σήμερα, που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση, οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας έχουν μείνει από έσοδα. Αν θελήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα κοινωνιολογικά, θα διαπιστώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έμαθαν να δουλεύουν, οι περισσότεροι δεν έχουν σπουδάσει και είχαν ως μοναδική ενασχόληση την είσπραξη ενοικίων. Ξαφνικά η ”τεμπελιά” βαφτίστηκε ”real estate”, χωρίς ποτέ να γίνεται αξιοποίηση ακινήτων. Δυστυχώς, το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και σήμερα που η οικονομία μας είναι σε βαθιά ύφεση, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πόρους, γνώσεις και επάγγελμα.

Αυτές είναι τεράστιες ευθύνες ενός κράτους που θέλει να έχει κοινωνική ευαισθησία, επιχειρηματικότητα και αξιοκρατία. Έτσι φτάνουμε στην ανυποληψία και στην ισοπέδωση αξιών και ιδεών. Με γενιές αποπροσανατολισμένες, που μόνο στόχο έχουν τον εύκολο πλουτισμό. Τώρα όμως τι θα κάνουν; Που είναι η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα; Πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης;

Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος

Από το HELLENICSPACE

Εγώ σε όλα αυτά θα μπορούσα να συμπληρώσω το γεγονός πως κατά την ταπεινή μου εκτίμηση , το σημερινό μπάχαλο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα σχετικά με την χωροταξία και τις χρήσεις γης οφείλεται στην στρεβλή αντίληψη και πρακτική αναφορικά με την γη.
Το όνειρο του κάθε Έλληνα είναι να γίνει οικόπεδο το χωράφι του και να το δώσει για αντιπαροχή ( α ρε αθάνατε εθνάρχη) .
-Έτσι οδηγήθηκαν οι πόλεις μας και ο αιγιαλός μας σε αυτό το χάλι ,
-Έτσι έχουμε τις στρεβλώσεις σχετικά με τις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και στο να έχει μια γκαρσονιέρα στην Αθήνα 150,000 ευρώ όταν ο μέσος μισθός είναι πολύ κάτω από 1000 ευρώ
-Έτσι φτάσαμε σε αυτό το χάλι των αυθαιρέτων και των καταπατήσεων δασικών εκτάσεων
......και πάει λέγοντας
Ήταν σαφής επιλογή της πολιτείας από το 1960 κει μετά όλα αυτά , ας μη γελιόμαστε . Η οικοδομή έχει χαρακτηριστεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος , η αιχμή του δόρατος της οικονομίας λόγω της στρεβλότητας που οδηγεί σε υπερκέρδη . Αυτήν ήταν η περίφημη ελληνική ανάπτυξη , έτσι χτίστηκε στην κυριολεξία
Τεράστιες και οι ευθύνες του επιστημονικού κόσμου.
Των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αφού αυτοί που είχαν την ευθύνη για την χωροταξία και την βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού χώρου , θησαύριζαν από την οικοδομή ( η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών είναι πολιτικοί μηχανικοί που πουλαν με το κομπιουτεράκι τετραγωνικά) και παρακαλώ να λείπουν οι θυμωμένες αντιδράσεις γιατί τυγχάνω και ο ίδιος μηχανικός.
Των νομικών αφού και αυτοί θησαυρίζουν από όλο αυτό το κύκλωμα , συμβολαίων , αντιπαροχών και δικαιοπραξιών . Να μην μιλήσω για το άλλο σκάνδαλο. Οι αμοιβές τους είναι συνάρτηση των αντικειμενικών αξιών των συμβολαίων που εμπλέκονται . Τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες αυξήσεις αντικειμενικών ( και πολύ ορθώς) ακόμα και 100% σε κάποιες περιοχές , εκτοξεύοντας και τις αμοιβές τους , αφού ο τρόπος υπολογισμού τους παρέμεινε ο ίδιος . Πόσοι επαγγελματικοί κλάδοι είχαν τέτοια αύξηση στα νόμιμα κέρδη τους άραγε ;
Να μην πούμε και για το όλο μπάχαλο που γίνεται για το κτηματολόγιο επειδή ο κάθε επαγγελματικός κλάδος θέλει την πρωτοκαθεδρία στην σύνταξη και την διαχείριση για να μην χάσει τα κεκτημένα. Αυτήν την στιγμή το συντριπτικό ποσοτό των αστικών δικών αφορούν κτηματικές και οικοπεδικές διαφορές. Φανταστείτε επομένως όλα αυτά λυμένα με το κτηματολόγιο. Φυσικά και η έλλειψη κτηματολογίου συμβάλει στην χωροταξική αταξία, στην καταπάτηση και όλα γίνονται θυσίες στον βωμό της οικοδομής.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP