Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Επιστροφή από τη χώρα όπου μαύροι και λευκοί έχουν τα ίδια δικαιώματα


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου

Αυτή τη φορά αποχαιρετούμε με το κεφάλι πιο ψηλά. Όχι όπως το 1994 στο Αμέρικα. Η πρώτη νίκη με τα δύο πρώτα γκολ στον αγώνα με την Νιγηρία (στις 17.6.10) μάς ανεβάζει στην ...ιστορία αυτής της παγκόσμιας διοργάνωσης της FIFA, για να μετριάσει τον πόνο του γρήγορου αποκλεισμού μας. Όμως, η προηγούμενη μέρα (16 Ιουνίου του 1976) θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της Νότιας Αφρικής ως γιορτή δικαίωσης ενός σκληρού και μακροχρόνιου αγώνα. 34 χρόνια πριν, σε μια από τις ειρηνικές πορείες του μαύρου πληθυσμού, ο 12χρονος Hector Pieterson έπεσε νεκρός από τους λευκούς. Για να έχουν οι μαύροι τα ίδια δικαιώματα με τους λευκούς.

΄Ηταν τότε που το ξεσήκωμα της νεολαίας στο Soweto κορυφωνόταν κατά του απαρτχάιντ, με εκατοντάδες διαδηλωτές νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στη μνήμη αυτών και του Hector, καθιερώθηκε αργότερα η Εθνική Ημέρα Νεολαίας, κάτι που πρόσεξαν ελάχιστοι (πέρα από το πολυάριθμο εκεί ομογενειακό μας στοιχείο) από τους παρευρισκόμενους δικούς μας στη Μαύρη Ήπειρο, Τα μέλη της ελληνικής αποστολής και οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν από κοντά τον τερματισμό της διάκρισης του φυλετικού διαχωρισμού, αν και ο πυρετός της παγκόσμιας γιορτής ποδοσφαίρου στη βιτρίνα της όλης διοργάνωσης δεν επέτρεψε μια ματιά στα ενδότερα.

Εκεί που η κοινωνική ανισότητα βασιλεύει, εκεί που η εγκληματικότητα είναι ζωντανή εικόνα της όλης υποδομής (με ένα μέσο όρο 50 δολοφονιών καθημερινά). Εκεί που τώρα δεν δουλεύει η ...μηχανή του χρήματος, με τους κάπου 300.000 επισκέπτες-οπαδούς των 32 εθνικών ομάδων (για τους διοργανωτές 150.000 λιγότεροι λόγω της οικονομικής κρίσης). Εκεί που οι 700.000 θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία θα ελαχιστοποιηθούν σε λίγες μέρες, όταν σιγήσουν οι βουβουζέλες με το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Για την Νότια Αφρική το οικονομικό όφελος θα φτάσει τα 10.000 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών), πέρα από αυτό της FIFA που θα πλησιάσει τα 2.600 εκατ. ευρώ.

Κατά τον πρόεδρο της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, η FIFA έχει καθορίσει μέχρι και τις τιμές των ξενοδοχείων, των εισιτηρίων για τους αγώνες και πάει λέγοντας. Πόσα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να είναι εκεί, επειδή μόνο για μια θέση εκφωνητή ραδιοσταθμού η FIFA ζητούσε προκαταβολή το ποσό των 140.000 ευρώ! Ασφαλώς, δεν μπορούσαν να λείψουν οι γνωστές μας επενδυτικές τράπεζες, οργανισμοί και εταιρίες με τις προβλέψεις τους για την κυπελλούχο χώρα. Οι Goldman Sachs, UBS και PWC βλέπουν την Βραζιλία, με Γερμανία και Ιταλία στην δεύτερη και τρίτη θέση. Λέτε να ξέρουν κι από μπάλα που γυρίζει!

2 Σχόλια:

ephee 24 Ιουνίου 2010 στις 12:22 μ.μ.  

Μιχάλη, διάβασε κι αυτό. Νομίζω θα σ'αρέσει..

aldebaran 24 Ιουνίου 2010 στις 7:12 μ.μ.  

Ευχαριστώ Έφη για το σύνδεσμο . Ο Guardian είναι εύστοχος .Την (υπόγεια) σύνδεση ποδοσφαίρου, πολιτικής και εταιρικού κέρδους δεν την αντιλαμβάνονται καν οι περισσότεροι.
Είναι τυχαίο στην Ελλάδα νομίζεις που όλα τα αλιτήρια στοιχεία και τα λαμόγια ,σε όλα τα επίπεδα εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο ;

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP