Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ;;;


Τελευταία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την ενίσχυση των ελληνικών προιόντων και την προτίμησή τους από τους καταναλωτές. Σε αυτή συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις καταναλωτών όπως το ΙΝΚΑ Μακεδονίας , Ηπείρου ,ΒΙ.Ο.ΖΩ κ.α.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ωραία , αλλά θα μου επιτρέψετε να σας παραθέσω κάποιες απόψεις και σκέψεις μου πάνω σε αυτό το θέμα .

Από την μια όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι "αγορές" και οι κανόνες της οικονομίας καθορίζουν το παιχνίδι και ότι έτσι θα πρέπει και εμείς να προσαρμοστούμε. Επειδή σαν χώρα είμαστε εκτός κλίματος και αντιπαραγωγικοί γιαυτό και θα πρέπει τώρα να ματώσουμε και να ανεχτούμε όλη αυτή την απώλεια δικαιωμάτων και εισοδημάτων.
Άρα θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας να βοηθούμε την αγορά και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στα λιγότερα.
Άρα θα πρέπει να προτιμάμε τα καλύτερα και φτηνότερα προϊόντα.
Κατά γενική ομολογία τα Ελληνικά προϊόντα πάσης φύσεως είναι ακριβότερα από τα εισαγωγής (ας είναι καλά η Ενωμένη Ευρώπη) και όχι πάντα ποιοτικότερα.
Γιατί εγώ , εσείς κλπ να προτιμήσουμε τα ακριβότερα Ελληνικά όταν τα λεφτά μας είναι πλέον λιγότερα ;
Όταν ο συνταξιούχος των 500 ευρώ ή ο υπάλληλος που έχει να πάρει αύξηση τόσα χρόνια ή και ο απλός δημόσιος υπάλληλος (όχι τα golden boys των 100,000 ευρώ το χρόνο)αν θέλετε ,που του έκοψαν ένα μισθό ,έχει δραστική απώλεια εισοδήματος.
Γιατί να μην πάρει π.χ. αυστριακό γάλα με 0.70 λεπτά και να πάρει Ελληνικό με 1,00 ευρώ , για το οποίο υπάρχει και υποψία ότι μπορεί και να προέρχεται από την Βουλγαρία ;
Το θεωρείτε λογικό αυτό ;

Όλοι προτιμούμε τα Ελληνικά ιδίως τρόφιμα , γιατί απλά είναι καλύτερα και νοστιμότερα λόγω της γεύσης που έχουμε συνηθίσει.
Δεν γίνεται όμως να έχουμε έναν μηχανισμό μεσαζόντων που θησαυρίζει ή μια απληστία κοντόφθαλμη από την μεριά των εμπόρων-παραγωγών.
Όλοι από την αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων των καυσίμων βιώνουμε ήδη μια οικονομική συρρίκνωση.
Απλά όπως θα προτιμήσουμε το φθηνότερο , ιδίως όσο τα πραγματα θα "σφίγγουν".Σε λίγο ότι κάνουμε με τα ρούχα θα γίνεται και με τα τρόφιμα. Θα είναι απλά επιλογή επιβίωσης και όχι αρεσκείας.Στο κάτω κάτω κάτω αυτοί είναι οι νόμοι της αγοράς.
Απλά στην Ελλάδα την απελευθέρωση της αγοράς την έχουμε μπερδεψει με την ασυδοσία και την κερδοσκοπία , πράγμα που ίσως ισχύει ως ένα βαθμό. Δεν μπορείς όμως εσύ Έλληνα παραγωγέ , επιχειρηματία ή έμπορε από την μία να μην δίνεις δεκάρα για το κοινωνικό σύνολο χρεώνοντας ότι σου κατέβει, επικαλούμενος την ελεύθερη οικονομία και από την άλλη να ζητάς από το κράτος να σε προστατέυσει όταν κάποιος ισχυρότερος πάει να σε πηδήξει στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας ή να ζητάς από τους καταναλωτές να σε στηρίξουν στα πλαίσια μιας ασαφούς φιλο-Ελληνικής πολιτικής .Φυσικά εσύ εφόσον "γδέρνεις" τους συμπατριώτες σου αλλά εξάγεις φτηνά στους Ευρωπαίους μόνο φιλέλληνας δεν είσαι .
Αυτήν είναι λογική Χότζα. Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.
Ή αλλιώς οι θυσίες δικές σου , τα κέρδη δικά μου.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη συνεταιρισμού και επαγγελματισμού καθώς και και η απουσία τυποποίησης.
Δεν μπορώ π.χ. να δεχθώ το γεγονός πως αγοράζεις Ελληνικό ελαιόλαδο (πιστοποιημένο και ελεγμένο) από το LIDL φθηνότερα από ότι αγοράζεις κατευθείαν από τον παραγωγό χύμα με τον τενεκέ ενώ δεν έχει μεσολαβήσει κανένας εγχώριος μεσάζοντας . Είναι απλά αδιανόητο.
Ή το γεγονός ότι μπορείς να αγοράσεις φθηνότερα Ελληνικό ελαιόλαδο ή άλλα προΐόντα στην Ευρώπη από ότι στην Ελλάδα.
Μην ξεχνάτε ότι μπροστά στην Γαλλία την Ισπανία και την Ιταλία είμαστε ψείρες σε σχέση με την αγροτική παραγωγή .Στο μόνο που είμαστε πρώτοι είναι το βαμβάκι που τόσο το έχουμε δαιμονοποιήσει. .Αν συνεχίσουμε έτσι θα μας σβήσουν από τον χάρτη.
Θα είναι απλά οι νόμοι των αγορών που όλοι σκίζονται να ικανοποιήσουν.

Επίσης θυμάστε πόσο φιλλέληνες στάθηκαν όλοι οι έμποροι και οι παραγωγοί με την εισαγωγή του ευρώ τις αθρόες ανατιμήσεις και τις στρογγυλέυσεις .
Ξαναρωτώ .Γιατί θέλουν τώρα από εμάς στήριξη ; Σε τί εχουν βελτιωθεί και τι έκαναν για μας ;
Τώρα που σφίξαν τα πράγματα ανακάλυψαν την αλληλεγύη ;

Παρόλα αυτά είμαι ίσως υπέρ , αλλά να κάνουν την αυτοκριτική τους και να δώσουν δείγματα γραφής , αλλιώς ιδίως σε αυτές τις εποχές ο κόσμος δεν πρόκειται να σταματήσει να ψωνίζει από LIDL ,CARREFOUR ,ZARA ,IKEA και δεν συμμαζεύεται .

Φυσικά εδώ θα ακούσουμε τον αντίλογο ότι φταίει το Ελληνικό Κράτος που δεν ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρήσεωνκαι λειτουργούν με μεγάλο κόστος , δηλαδή δεν τους επιτρέπει να απασχολούν ανασφάλιστους , παράνομους λαθρομετανάστες κλπ , να απολύουν κατά το δοκούν και να πληρώνουν ότι θέλουν.
Δηλαδή με λίγα λόγια πρέπει και να τους ζητήσουμε συγγνώμη για αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουμε . ¨Αρα τα δικαιώματά μας φταίνε που αγοράζουμε ακριβά τα Ελληνικά προιόντα. Σα δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ.Έτσι ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει ποτέ.

Γιαυτό μην καταπίνετε έτσι αμάσητο και ανεπεξέργαστο το παραμύθι τους και τα κροκοδείλια δάκρυα για την στήριξη των Ελληνικών προιόντων.

2 Σχόλια:

mareld 3 Απριλίου 2010 στις 6:02 μ.μ.  

Λαμπρέ των Υάδων!

Καλώς σε βρίσκω!

Μια αγκαλιά ζακυνθινές πασχαλιές κρεμάω στη πόρτα σου!

Καλό Πάσχα!

aldebaran 4 Απριλίου 2010 στις 6:43 μ.μ.  

Ευχαριστώ πολύ καλή μου.
Εύχομαι τα καλύτερα και σε σένα.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP