Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ


Αλεξιπτωτιστής
ο) ουσ. θηλ. αλεξιπτωτίστρια ο εκπαιδευμένος στην πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο | (μτφ.) αυτός που καταλαμβάνει θέση σε υπηρεσία, με ευνοιοκρατικό τρόπο

Αυτός είναι κατά το Μείζον Ελληνικό Λεξικό ο ορισμός της λέξης αλεξιπτωτιστής.Στον στρατό οι αλεξιπτωτιστές είναι ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες οι οποίες αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές σε προωθημένες εχθρικές θέσεις .
Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται μεταφορικά και στην πολιτική όταν ένας από το πουθενά εμφανίζεται και κατεβαίνει υποψήφιος χωρίς να έχει ασχοληθεί ξανά με το αντικείμενο.
Πρόσφορο έδαφος για "αλεξιπτωτιστές" της πολιτικής είναι τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων όπου τοποθετούν τιμητικά κάποια άτομα άλλα σε εκλόγιμες θέσεις και άλλα σε μη , προκειμένου να τους απαλλάξουν από την διαδικασία της σταυροδοσίας .
Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τα άτομα "ειδικών προσόντων" που έχουν σαν σκοπό τα κόμματα να τους χρησιμοποιήσουν σε θέσει κλειδιά μετεκλογικά. Τότε σε αυτήν την περίπτωση εκπληρώνουν αρκετές από τις μεταφορικές έννοιες της λέξης αλεξιπτωτιστής.

Στις προηγούμενες πολεμικές συγκρούσεις ο ρόλος των αλεξιπτωτιστών αμφισβητήθηκε έντονα κυρίως σε σχέση με το κατά πόσο το τελικό αποτέλεσμα από την χρήση τους ήταν ανάλογο των προσδοκιών. Φυσικά αυτό ήταν άσχετο με την πραγματική αξία και την γενναιότητα των μονάδων .
Το ανάλογο ερώτημα το δικό μου είναι το κατά πόσο αυτές οι "ειδικές μονάδες" της πολιτικής εκπληρώνουν τελικά την αποστολή τους και κατά πόσο είναι κατάλληλοι για αυτό ;Τελικά μήπως γίνεται πολύς ντόρος για την χρήση τους και η κατάληξή τους είναι ανάλογη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη ή των Βρετανών στο Άρνεμ ;Δηλαδή σφαγή χωρίς τελικά ουσιαστικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα.
Έτσι και σε αυτές τις εκλογές ακούγονται βαριά ονόματα για το Επικρατείας. Άτομα με χιλιόμετρα επιστημονικών περγαμηνών και αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς ( κατά κύριο λόγο χρηματοπιστωτικούς ) μια που η οικονομία μας "καίει ".
Ας πάρουμε για παράδειγμα το όνομα που "παίζει" για πρώτο στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό της κυρίας Πανουργιά -Κλώνη . Οι επιστημονικοί της τίτλοι και οι εργασιακή της εμπειρία είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση όπως και του κ. Παπαδήμου , άσχετα με το αν δεν δεν δέχτηκε. Κάποιος ανάλογος θα δεχτεί.
Το πρόβλημα με αυτά τα άτομα είναι ακριβώς το background τους. Πως είναι δυνατόν άτομα τα οποία από την εφηβική τους ηλικία είναι εντελώς άσχετα με την χώρα, λόγω σπουδών , εργασίας και διαμονής στο εξωτερικό να αντιληφθούν τις λεπτές αποχρώσεις της Ελληνικής πραγματικότητας ;Πως μπορεί η κ. Κλώνη κάτοικος επί σειρά ετών Νέας Υόρκης να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων των κατοίκων Περιστερίου για παράδειγμα ;
Είναι λέει σύμβουλος περιβάλλοντος της διεθνούς Τράπεζας . Αυτές οι τράπεζες είναι μάλλον γνωστές.
Αν δεν απατώμαι είναι αυτές που με την χάραξη της οικονομικής πολιτικής τους ,οδηγούν χώρες στην χρεοκοπία και την εξάρτηση. Αν δεν απατώμαι όλες αυτές οι διεθνείς τράπεζες είναι που καταδυναστεύουν την οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών με δυσβάσταχτους όρους. Είναι αυτές που πιέζουν για πλήρη άρση του κρατικού ελέγχου και προπαγανδίζουν την ασυδοσία των μεγάλων εταιριών που απομυζούν τους φυσικούς πόρους και δίνουν ψίχουλα σε παρανόμως εργαζόμενα παιδιά στα στρατόπεδα εργασία των εταιρειών. Βέβαια για αυτήν την σύγχρονη αποικιακή πολιτική αυτοί χρησιμοποιούν την λέξη ανάπτυξη , η οποία εσχάτως έγινε και "πράσινη" λόγω της μόδας.
Είναι αυτές που με τα επιτόκια βουλιάζουν ολόκληρες οικονομίες κερδοσκοπώντας.
Είναι αυτές που έθρεψαν και υπέθαλψαν την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Επομένως όλους αυτούς τους "yes men" των αρπακτικών τραπεζικών ιδρυμάτων και των διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα χάλια μας ( για το άλλο μέρος φταίμε βέβαια εμείς) τους φέρνουμε κατά καιρούς εδώ σαν "από μηχανής Θεούς " να μας σώσουν με τα φώτα και την διεθνή εμπειρία τους . Κάτι ανάλογο με αυτό το σώσιμο που μας έκανε ο κορυφαίος πανεπιστημιακός καθηγητής οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης αλλά και άλλοι.
Τα κόμματα επαίρονται σχετικά με την καλή ομάδα που φτιάχνουν και καμαρώνουν προεκλογικώς.Όταν όμως αρχίσει η μάχη οι αλεξιπτωτιστές κατακρεουργούνται και αποσύρονται κακήν κακώς . Έτσι αποσύρονται ξανά στις πανεπιστημιακές τους ασχολίες ή επιστρέφουν στις υψηλά αμειβόμενες ενασχολήσεις που είχαν πριν , έχοντας εγγράψει στο μητρώο τους και αυτήν την εμπειρία.
Οι πραγματικοί λόγοι της αποτυχίας αυτών των"αλεξιπτωτιστών" της πολιτικής μπορεί να είναι πολλοί . Δεν πιστεύω όμως ότι οφείλονται σε προσωπική ανικανότητα κατά κύριο λόγο .
Το πρόβλημα είναι στα ίδια τα κόμματα κατά βάση. Στην πραγματικότητα κανένα κόμμα δεν έχει ένα όραμα για τον τόπο άρα είναι φυσικό να μην μπορεί και να επιλέξει τα σωστά εργαλεία για να το πραγματοποιήσει. Έτσι περιορίζονται σε τυχαίες επιλογές βαρύγδουπων ονομάτων από το εσωτερικό και το εξωτερικό για τις θέσεις των ψηφοδελτίων επικρατείας και ελπίζουν στο τέλος να τους κάτσει και κανένας που θα παρουσιάσει κανένα αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όσο καλούς αλεξιπτωτιστές και ειδικές δυνάμεις και να έχει ένας στρατός αυτοί από μόνοι τους δεν κερδίζουν ένα πόλεμο.
Έτσι και με την διακυβέρνηση της χώρας. Το θέμα είναι να είναι σοβαροί οι βουλευτές άρα και οι υπουργοί σου κατά συνέπεια. Τα φανταχτερά ονόματα του ψηφοδελτίου επικρατείας δεν ξέρω αν θα βοηθήσουν ένα κόμμα , ξέρω όμως ότι από μόνα τους σίγουρα δεν θα βοηθήσουν την χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Χρειάζεται γενική σοβαρότητα και σχεδιασμός πράγματα τα οποία μάλλον απουσιάζουν.

2 Σχόλια:

Vater Panajiotis 18 Σεπτεμβρίου 2009 στις 12:45 μ.μ.  

Εύστοχη ανάλυση. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από πολιτικούς που δεν ξέρουν τι εστί πολιτική-και κυρίως ρεαλιστική πολιτική. Ο.Κ, συμπαθής ο Παϊτέρης αλλά σε βουλευτικό πόστο τι ακριβώς θα προσέφερε;
Το αποκορύφωμα βέβαια θα ήταν ο Ψινάκης!!

aldebaran 22 Σεπτεμβρίου 2009 στις 10:22 π.μ.  

Μόνο στα κόμματά τους προσφέρουν πάτερ , προσελκύοντας ψηφοφόρους.

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP