Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Η τραγωδία των κοινών !


Προχτές είχα μια κουβέντα με μια πολύ καλή φίλη και όταν αναφέρθηκε ένα θέμα εισέπραξα την απάντηση : "Δεν το γνωρίζω καθόλου το θέμα , θα ήθελα να μάθω αλλά.....". Ποιο ήτανε το θέμα θα μου πείτε ; Σχετιζότανε με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την διαφαινόμενη λειψυδρία. Ένα ιδιαίτερα ασήμαντο θέμα για το οποίο δικαίως μπορεί να πει κάποιος δεν ασχολούμαι !! Στο κάτω κάτω δεν είναι και tο τελευταίο video clip του Ρουβά ή η πλαστική εγχείρηση του Ψινάκη (συμπαθέστατοι και οι δύο κατά τα άλλα) για να μιλάνε όλη την ώρα γι αυτό τα κανάλια.Τουλάχιστον η φίλη μου είχε την διάθεση να μάθει αν της δινότανε η ευκαιρία . Άλλοι απορρίπτουν a-priori την ιδέα να σχοληθούνε με κάτι τέτοιο , δεν έχουνε βλέπεις χρόνο.

Γενικά εισπράττω όλο και περισσότερο τον τελευαταίο καιρό την ίδια απάντηση για πολλά θέματα και τομείς που αφορούνε σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας (της πραγματικής και όχι της pop πραγματικότητας των Lifestyle media). Έχω πειστεί σχεδόν ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας και όχι μόνο της χώρας μας φυσικά. Ο ακραίος ατομικισμός. Η απόλυτη περιχαράκωση στον μικρόκοσμό μας όπου ο καθένας κοιτάει μόνο την δουλειά του , μια σαββατιάτικη διασκέδαση και το πως θα πληρώσει τις πιστωτικές του κάρτες ,μια τάση που καλλιεργείται βέβαια και ενισχύεται εντόνως από τα ΜΜΕ τα οποία εστιάζουνε στο ευτελές είτε ασχολούνται με τα μεγάλα προβλήματα κοιτώντας να τρομοκρατήσουνε το κοινό και να το σπρώξουνε άκριτα στην στήριξη τετελεσμένων προαποφασισμένων γεγονότων και πολιτικών .
Έτσι ασχολείται με την πολιτική σχεδόν αντανακλαστικά και χωρίς πραγματικό βάθος ,μου θυμίζει το ποίημα του Καββαδία "οι προσευχές των ναυτικών" , όπου λέει στο τέλος του:

"....και οι Έλληνες με την μορφή την βασανιστική
από συνήθεια κάνουνε πριν πέσουν το σταυρό τους.."

Αυτό έγινε η πολιτική για τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα πράγμα δεδομένο σχεδόν αυτονόητο , όπου τίποτα δεν αλλάζει και σαν τέτοιο ,δε αξίζει κανεις να ασχοληθεί και από συνήθεια πάνε - όσοι πάνε πλέον- να ψηφίσουνε κάθε τόσο. Τι είναι η πολιτική θα πει κανείς; Αν αφήσουμε κατά μερος -για μια άλλη φορά-την διαφορετική σημασία που δίνουμε εμεις από τους αρχαίους προγόνους μας στους όρους "πολιτική " και "πολιτεία" , πράγμα που έχει επιφέρει μια σύγχυση όχι μόνο γλωσσολογική, θα μπορούσε να πει κανεις χοντρικά χωρίς να πέσει πολύ έξω ότι , "πολιτική είναι η ενασχόληση με τα κοινά".
Πολύ ωραία , τι στα κομμάτια είναι αυτά τα κοινά και γιατί είναι κοινά; Είναι αυτά που μοιραζόμαστε όλοι από κοινού , είναι δημόσια αγαθά, και θα έπρεπε να απασχολούνε όλους μας. Έχουμε κοινή ιστορία, κοινό πολίτευμα ,κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση ,κεντρική διοίκηση ,αναπνέουμε τον ίδιο αέρα κολυμπάμε στην ίδια θάλασσα , μοιραζόμαστε το πράσινο ,τα δάση τις πόλεις ,κλπ,κλπ,κλπ. Ένα σωρό πράγματα που ανήκουνε σε όλους , αφορούνε όλους ,και που θα έπρεπε να μας ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΕ ΟΛΟΥΣ. Δεν μας απασχολούνε όμως και είναι πολύ σημαντικά θέματα όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας και τα έχουμε αφήσει στον αυτόματο πιλότο και σε μερικούς τυχάρπαστους που έχουνε το πάθος και τον διακαή πόθο να κυβερνήσουνε και να εξουσιάσουνε είτε λόγω κληρονομικού δικαίου! είτε λόγω αρχομανίας και πάντως χωρίς καμμιά διαθέση προσφοράς στο σύνολο σε καμμιά περίπτωση. Μας έχει καταλάβει η μοιρολατρία του παραμυθιού ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα και ότι : "πάντα έτσι ήταν, είναι και θα είναι".

Ο Αριστοτέλης αιώνες πριν είχε πει ότι όταν κάτι είναι κοινό μοιραία οδηγείται στην υποβάθμιση με λίγα λόγια όταν κάποια αγαθά δεν ανήκουν σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά σε όλους (κοινά), τότε η εκμετάλλευσή τους αποφέρει ατομικά πλεονεκτήματα αλλά κοινά μειονεκτήματα. Επειδή τα μειονεκτήματα είναι κοινά, το μεμονωμένο άτομο δεν τα λαμβάνει υπ' όψιν του. Επικεντρώνεται μόνο στα πλεονεκτήματα που αντλεί ως άτομο από την εκμετάλλευση του κοινού αγαθού.
Αυτό είναι και η τραγωδία των κοινών και βάση της είναι η αντιδιαστολή του ατομικού με το κοινό συμφέρον . Είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στην συγχρονη περιβαλλοντική ηθική κυρίως , αλλά εγώ βλέπω παραλληλισμό και εφαρμογή και στα άλλα πεδία που έλεγα παραπάνω και ας μου συγχωρεθεί η σύνδεση αυτών μεταξύ τους. Εσείς τον βλέπετε ; Τώρα αντιγράφοντας ένα επιτυχημένο σλόγκαν του Υπουργείου Υγείας θα αποτολμήσω έναν ακόμα παραλληλισμό.

Να θυμάστε ότι ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατίας , του περιβάλλοντος( και της υγείας) είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τα όσα δεν είναι καλά για μας . Αν δεν μπορουμε ΕΜΕΙΣ τότε δεν θα το κάνει κανένας για μας.
Διαβάστε , ενημερωθείτε , σκεφτείτε και πράξτε ανάλογα. Γι 'αυτό το έχουμε το γ.........νο το μυαλό στο κάτω κάτω.

Read more...

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Φαιδρά Πορτοκαλέα !!


" Ξεύρεις την χώραν που ανθεί
φαιδρά πορτοκαλέαν
που κοκκινίζει η σταφυλήν
και θάλλει η ελαίαν........ "

Αυτοί είναι καποιοι σατιρικοί στίχοι του αείμνηστου Γ.Βλάχου , γραμμένοι περίπου το 1900 .Αναφέρεται στην Ελλάδα και έφτασε ώς τις μέρες η φράση " χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα" να σημαίνει την χώρα εκέινη που δεν υπάρχει σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των καταστάσεων και χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης εν γένει.

Βέβαια αυτός αναφερότανε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα όπου υπήρχε μια χαώδης κατάσταση μετά τον πόλεμο του 1897 ,Κρητικό ζήτημα ( α ρε Ζωνιανά!!!) και άλλα πολλά.Σίγουρα δεν χαρακτηρίζει την σημερινή Ελλάδα η οποία 50 χρόνια μετά την λήξη του μεγάλου πολέμου και του ακόλουθου εμφυλίου είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,της Ε.Ε. και μετά την ορθολογική αξιοποίηση πόρων μέσω τριών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και μεσούντως ενός τετάρτου , είναι πλέον έτοιμη να πλέυσει στα βαθιά νερά της ελεύθερης οικονομίας και της παγκοσμιοποίησης . Έχουμε ισχυρή δημόσια διοίκηση, ελάχιστο κράτος ,το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου και οι δείκτες λένε ότι ευημερούμε. Οι δείκτες ανάπτυξης από τους υψηλότερους και οι δείκτες διαφθοράς από τους χαμηλότερους ( μήπως τα μπέρδεψα λίγο ; μπα όχι ε ;) .Οι Έλληνες πολίτες έχουνε πλήρη οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση και οι επιλογές τους αναφορικά με την αιρετή εξουσία στηρίζονται σε καθαρή επιλογή των σωστότερων προσώπων και πολιτικών αφού πλέον έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά τον παλαιο-δικομματισμό και τα Αγγλικά -Γαλλικά- Ρωσικά κόμματα.

Οι πόλεις μας είναι καθαρες και τακτοποιημένες με αρκετούς ελευθερους χώρους πρασίνου και αθλητικά πάρκα. Υπάρχουνε και λειτουργούνε πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια που ο κάθένας ξέρει τι μπορεί να φτιάξει ,πως να το φτιάξει και που. Οι επιλογές μας τόσο κεντρικές όσο και περιφερειακές ,σχετικά με την ανάπτυξη εμφορούνται από τις αρχες της περιβαλλοντικής αειφορίας.

Η κύρια αιτία που τα πάμε τόσο καλά οφείλεται στο γεγονός του ότι λόγω ιστορικών συνθηκων , όλα τα κάναμε αργότερα από τις (πάλαι ποτέ) αναπτυγμένες χώρες , έτσι είχαμε

την ευκαιρία να μελετήσουμε όλα τα λάθης τους και να ακολουθήσουμε στρατηγικές έτσι ώστε να τα αποφύγουμε και να τα κάνουμε εμείς όλα καλύτερα.

Τι ωραία πόσο χαίρομαι που πλέον χρησιμοποιούμε τον όρο "φαιδρά πορτοκαλέα" για να χαρακτηρίσουμε πλέον άλλες χώρες Ευρωπαικές. Πόσο χαίρομαι που 803 χρόνι μετά την άλωση της Κων/λεως από τους Δυτικούς Σταυροφόρους μπορώ πλέον να αναφωνήσω ως (και όχι σαν) ΕΛΛΗΝΑΣ :


"ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ - EAT MY DUST"

Read more...

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Μετασχηματισμοί






Έναρξη ιστολογίου.



Θα μου πείς "ποιος ενδιαφέρεται βρε αδερφέ να ακούσει ή να διαβάσει όλα αυτά που θα γράψεις ;Χορτάσαμε αυτά τα χρόνια από ημερολόγια και άλλα συναφή στα Blog" .

Η απάντηση είναι πως δεν ξέρω......Σίγουρα δεν θα ανακαλύψω (ξανά) την Αμερική και αποκλείεται να γράψω κάτι πρωτότυπο που να μην το έχει ήδη πει κανένας άλλος. Αυτό που ξέρω είναι αυτό που έλεγε και το τραγούδι : "...θέλω να τα πω... !" και ας μην με ακούσει ή διαβάσει κανένας.

Eadem mutata resurgo. Αυτό είναι το επίγραμμα πάνω στον τάφο του Jacob Bernoulli , μαθηματικού , φιλοσόφου και πολλών άλλων ταλέντων, άνθρωπου. {Που πήγανε άραγε όλοι εκείνοι οι πανεπιστήμονες οι αναγεννησιακοί τύποι , οι οποίοι καταπιάνονταν με τόσα πολλά ; Σήμερα έχουμε γίνει όλοι ειδικοί , γιατρός για το αριστερό αυτί σου λεει , η άκρα εξειδίκευση}. Ανάμεσα στα άλλα που ασχολήθηκε ο Bernoulli ήτανε και η λογαριθμική σπείρα ,η "spira mirabillis" την οποία και ζήτησε επίσης να χαράξουνε στον τάφο του. Σε αυτήν την σπείρα με τις αξιοπρόσεκτες μαθηματικές ιδιότητες ,την τόσο συχνα εμφανιζόμενη στην φύση , ο Bernoulli έβλεπε την μαθηματική απόδειξή της αθανασίας της ψυχής. Εξού και το απόφθεγμα "παρά την αλλαγή θα εγερθώ με την ίδια μορφή" .

Ποια είναι η μορφή μας σήμερα ; Ποια μαθηματική συνάρτηση και ποιο γράφημα άραγε μπορεί να περιγράψει την σχεδόν καφκική μεταμόρφωση ενος μοντέρνου Νεοέλληνα ; Έναν μετασχηματισμό από ποιο πράγμα σε ποιο άραγε ; Τι ήταν αυτό που ήμασταν και τι έιναι αυτό που γίναμε ; Αυτό που ήμασταν ήτανε καλύτερο ή αυτό που είμαστε τώρα; Αυτες και πολλές άλλες ερωτήσεις των χιλιάδων ευρώ για υποψιασμένους συμμετέχοντες στα reality τηλεπαιχνίδια.

Διάβασα κάποια στιγμή ένα μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του φανταστικού όπου υπήρχε μια χώρα στην οποία η μεγαλύτερη προσβολή για έναν άνθρωπο ήτανε να του πουνε ότι "ξέχασε την όψη του πατέρα του".

Ξέχασε την όψη του πατέρα του.... Εμείς άραγε θυμόμαστε τα πρόσωπα των πατέρων μας και των προγόνων μας ; Αυτών που κάποτε η ελευθερία και η δημοκρατία ήτανε τα ιδανικά τους ; Αυτών που δεν φοβήθηκαν να τα βάλουνε με πολλαπλάσιους .Αυτών που ήτανε οι θεμελιωτές της σκέψης και της διανόησης ; Τα θυμόμαστε ; Μήπως μόνο σε σχολικές εορτές και παρελάσεις και σε μίζερες ημερίδες και αναπολήσεις του στύλ : "είμαστε απόγονοι των......"

Μήπως έχουμε γίνει μια χώρα δειλών βολεμένων φυγόπονων , φυγόστρατων και κάθε λογής φυγάδων , ένα τρομοκρατημένο έθνος που φοβόμαστε τους πάντες και τα πάντα και είμαστε ικανοί μόνο για λεονταρισμούς ;

Τι μεταμόρφωση άραγε μας επιφυλάσσει η σπέιρα της ιστορίας και του χρόνου. Η λογαριθμική σπέιρα στην ουσία αναπαραγάγει τον εαυτό της . Οι Έλληνες την είχαμε αυτήν ικανότητα. Τώρα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ

ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ;

Read more...

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP