Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Μετασχηματισμοί






Έναρξη ιστολογίου.



Θα μου πείς "ποιος ενδιαφέρεται βρε αδερφέ να ακούσει ή να διαβάσει όλα αυτά που θα γράψεις ;Χορτάσαμε αυτά τα χρόνια από ημερολόγια και άλλα συναφή στα Blog" .

Η απάντηση είναι πως δεν ξέρω......Σίγουρα δεν θα ανακαλύψω (ξανά) την Αμερική και αποκλείεται να γράψω κάτι πρωτότυπο που να μην το έχει ήδη πει κανένας άλλος. Αυτό που ξέρω είναι αυτό που έλεγε και το τραγούδι : "...θέλω να τα πω... !" και ας μην με ακούσει ή διαβάσει κανένας.

Eadem mutata resurgo. Αυτό είναι το επίγραμμα πάνω στον τάφο του Jacob Bernoulli , μαθηματικού , φιλοσόφου και πολλών άλλων ταλέντων, άνθρωπου. {Που πήγανε άραγε όλοι εκείνοι οι πανεπιστήμονες οι αναγεννησιακοί τύποι , οι οποίοι καταπιάνονταν με τόσα πολλά ; Σήμερα έχουμε γίνει όλοι ειδικοί , γιατρός για το αριστερό αυτί σου λεει , η άκρα εξειδίκευση}. Ανάμεσα στα άλλα που ασχολήθηκε ο Bernoulli ήτανε και η λογαριθμική σπείρα ,η "spira mirabillis" την οποία και ζήτησε επίσης να χαράξουνε στον τάφο του. Σε αυτήν την σπείρα με τις αξιοπρόσεκτες μαθηματικές ιδιότητες ,την τόσο συχνα εμφανιζόμενη στην φύση , ο Bernoulli έβλεπε την μαθηματική απόδειξή της αθανασίας της ψυχής. Εξού και το απόφθεγμα "παρά την αλλαγή θα εγερθώ με την ίδια μορφή" .

Ποια είναι η μορφή μας σήμερα ; Ποια μαθηματική συνάρτηση και ποιο γράφημα άραγε μπορεί να περιγράψει την σχεδόν καφκική μεταμόρφωση ενος μοντέρνου Νεοέλληνα ; Έναν μετασχηματισμό από ποιο πράγμα σε ποιο άραγε ; Τι ήταν αυτό που ήμασταν και τι έιναι αυτό που γίναμε ; Αυτό που ήμασταν ήτανε καλύτερο ή αυτό που είμαστε τώρα; Αυτες και πολλές άλλες ερωτήσεις των χιλιάδων ευρώ για υποψιασμένους συμμετέχοντες στα reality τηλεπαιχνίδια.

Διάβασα κάποια στιγμή ένα μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του φανταστικού όπου υπήρχε μια χώρα στην οποία η μεγαλύτερη προσβολή για έναν άνθρωπο ήτανε να του πουνε ότι "ξέχασε την όψη του πατέρα του".

Ξέχασε την όψη του πατέρα του.... Εμείς άραγε θυμόμαστε τα πρόσωπα των πατέρων μας και των προγόνων μας ; Αυτών που κάποτε η ελευθερία και η δημοκρατία ήτανε τα ιδανικά τους ; Αυτών που δεν φοβήθηκαν να τα βάλουνε με πολλαπλάσιους .Αυτών που ήτανε οι θεμελιωτές της σκέψης και της διανόησης ; Τα θυμόμαστε ; Μήπως μόνο σε σχολικές εορτές και παρελάσεις και σε μίζερες ημερίδες και αναπολήσεις του στύλ : "είμαστε απόγονοι των......"

Μήπως έχουμε γίνει μια χώρα δειλών βολεμένων φυγόπονων , φυγόστρατων και κάθε λογής φυγάδων , ένα τρομοκρατημένο έθνος που φοβόμαστε τους πάντες και τα πάντα και είμαστε ικανοί μόνο για λεονταρισμούς ;

Τι μεταμόρφωση άραγε μας επιφυλάσσει η σπέιρα της ιστορίας και του χρόνου. Η λογαριθμική σπέιρα στην ουσία αναπαραγάγει τον εαυτό της . Οι Έλληνες την είχαμε αυτήν ικανότητα. Τώρα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ

ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ;

About This Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP